Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са кандидатите за кметове в Сунгурларе, Карнобат, Средец и Айтос?

Снимка: БГНЕС

Интересна се очертава да е битката за кмет в Община Сунгурларе. Общо 6 са кандидатите там. Досегашният градоначалник Георги Кенов, който на предните избори беше издигнат от ГЕРБ, сега ще е кандидат на партията „Бъдеще за родината“. През 2007 година той беше избран за кмет на Сунгурларе от листата на ДПС, а през 2011 година е преизбран. На кметските избори през 2015 г. той загуби от кандидата на ДПС – Васил Панделиев. На предстоящите избори ГЕРБ ще заложи на председателя на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаския регион Николай Киров.

Досегашният общински съветник Валентин Славов също ще бъде част от кметската надпревара. Той ще бъде издигнат от БСП. Инж. Димитър Гавазов ще е кандидатът за кмет от ДПС в Сунгурларе. През последните четири години той е заместник-кмет в Общината. Димитър Гавазов е инженер-лесовъд. Той започва професионалната си кариера през 2011 г като лесничей в Държавното горско стопанство в Сунгурларе.

Коалицията ПП- ДБ ще заложи на агронома Гроздан Тодоров. Той вече е бил част от листата с кандидати за народни представители на „Продължаваме промяната“. Тодоров е бивш началник на общинската служба „Земеделие и гори“ в Сунгурларе, директор на „Общинска собственост “, главен. експерт „Общинска собственост“ и в отдел „Спорт и туризъм“ в Община Сунгурларе.

Кандидатът на кмет на „Възраждане“ в Сунгурларе отново ще е Живко Йорданов. Той беше издигнат от партията и на изборите през 2019 г. Тогава за него гласуваха 223  души или 3.62% от избирателите.

7 са кандидатите за кмет на Община Средец. От ПП ГЕРБ отново ще заложат на досегашния градоначалник Иван Жабов. Той е кмет на общината от 2011 г. и ако отново бъде избран, то това ще бъде 4-ти мандат за него. 

В битката за кметското място в Средец влиза и Гошо Атанасов, който е издигнат от ПП „Български възход“. Той е специалист по електроенергетика и вече има опит в политиката, бил е общински съветник в мандата от 2015 г. до 2019 г. През 2021 г. е бил и в листата за кандидати за народни представители на ПП „Републиканци за България“. 

Досегашният общински съветник от БСП Иван Кичев също ще бъде част от кметската надпревара в Средец. Той е издигнат не от досегашната си партия, а от БЗНС"Александър Стамболийски“. На местните избори през 2019 г. Кичев отново се бореше за кметското място. Тогава беше издигнат от БСП, а за него гласуваха 1 733 души или 25.23% от избирателите. 

Още един кандидат за кметското място с политически опит е Димитър Янков. Той е издигнат от коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Янков вече е участвал в изборите за кмет на Средец през 2011 г. Тогава беше издигнат от ПП „Средна европейска класа“, а за него гласуваха 5.88 % от избирателите или 417 гласа. В последните няколко местни парламента той е общински съветник. На изборите през 2019 г. беше водач на листата с общински съветници на СДС. От 2015 г. досега е директор на Държавното горско стопанство в Средец. 

На предстоящите местни избори ПП „СЕК“ ще заложат на Николай Стоилов. Досегашният общински съветник от БСП и бивш кмет на село Драчево Йона Чобанова също е кандидат за кмет на Средец. Тони Бимбалов е изборът на ПП „Възраждане“. В момента той развива частен бизнес в областта на селското стопанство.

5-ма са и кандидатите за кмет на Община Айтос. Досегашният кмет Васил Едрев отново ще е част от кметската надпревара. На местните избори през 2011 г. е издигнат от Инициативен комитет, а на следващите два местни вота е от ГЕРБ.

Салих Метраш ще е кандидатът на коалицията ПП – ДБ. През 2016 г. той се отказа да бъде част от ДПС и се обяви за независим общински съветник в местния парламент.

Недялко Стоянов е издигнат за кандидат за кмет от „СЕК“. „Възраждане“ ще заложат на Апостол Божиков. Той няколко пъти е участвал в битката за кметския пост. През 2007 г. е издигнат от Политическата партия "Партия на българските комунисти“. За него тогава са гласували 79 души или 0.55%. На изборите през 2011 г. е кандидат за кмет на ПП „Комунистическа партия на България“. Тогава за него са гласували 52 души или 0.36% от избирателите.

Финансистът Даниела Алакушева – Ненова ще участва като независим кандидат за кмет на Айтос, издигната от Инициативен комитет. От 12 години тя е началник на местната данъчна администрация в общината.

6 са кандидатите за кмет в община Карнобат. Досегашният кмет Георги Димитров отново ще участва в изборите като независим кандидат. Той е кмет на Карнобат от 2007 г. Бил е член на БСП в периода от 1990 до 2015 г. Бил е и общински съветник в Карнобат, като в периода от 2003 до 2007 г. е председател на Общинския съвет. Ако отново спечели и предстоящите избори, за него това ще е 5-ти пореден мандат.

В битката за кметския пост в Карнобат отново влиза бившият депутат Тодор Байчев, който отново е издигнат от БСП. На изборите през 2019 г. за него гласуваха 3 606 души или 35.79% от избирателите; през 2015 г. - 3 216 души или 24.36%.

Доскорошният общински съветник Антоанета Пенева пък ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Карнобат. Али Хакъ Али е изборът за кмет на Карнобат от „Правото“. На вота през 2011 г. той отново е бил кандидат, само че издигнат от ДПС. Тогава за него са гласували 544 души или 4.29%. В Карнобат, „Възраждане“ ще заложат на Александър Александров.

Юристът и досегашен общински съветник Стефан Кенов отново влиза в битка за кметския пост, само че от „Бъдеще за родината“. На изборите през 2011 г., той е бил кандидатът на ПП „Национално движение за стабилност и възход“. За него тогава са гласували 690 души или 5.44% от избирателите. През 2007 г. той отново е бил кандидат за кмет, но от ПП „НДСВ“. Тогава е събрала 2118гласа или 16.89%. През 2014 г. Кенов беше избран за депутат от листата на „БДЦ“. През 2021 г. той отново беше кандидат за народен представител, само че от „Изправи се БГ! Ние идваме“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат.  От 50 до..

обновено на 13.05.24 в 11:20
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че да има..

публикувано на 11.05.24 в 13:48

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 14 май

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на БНР-Бургас, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент,  ще се проведе на 14 май, вторник от 13:05 ч. до 15:00 . Той ще е с кандидати за народни представители на тема „Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и..

публикувано на 10.05.24 в 13:46

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия..

публикувано на 10.05.24 в 10:34

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за депутати в 50-ото НС, така и за 17-те места на българските представители в Европейския парламент...

публикувано на 10.05.24 в 07:05

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

ГЕРБ-СДС ще участват на изборите за членове на Европейския парламент и НС с номер 22, "Възраждане" с номер 12, а "Има такъв народ" с номер 1, предаде БГНЕС. ПП-ДБ ще участват под номер 14, ДПС - 28. Ето и пълния списък на номерата на партии и коалиции: 1. ПП „Има такъв народ“  2. ПП „Глас народен“  3. КП „Синя България“   4...

публикувано на 08.05.24 в 16:43
Ямбол

155 имена са включени в листите за народни представители в Ямбол

Значително е нараснал броят на  кандидатите за народни представители от Ямболския избирателен район. В регистрираните 31 листи в районната комисия са включени общо 155 имена, докато на изборите миналата година, претендентите са били 107. Ямболските избиратели изпращат в парламента четирима свои представители. Близо 40 са кандидатите за едно..

публикувано на 08.05.24 в 16:15