Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кои са кандидатите за кметове в Несебър, Поморие, Приморско, Созопол и Царево?

Снимка: Ани Петрова

Оспорвана се очаква да бъде битката за кметското място в Несебър. Там са регистрирани общо 7 кандидати. Сред тях няма издигнати от ГЕРБ, БСП, Коалицията ПП – ДБ и ДПС.

Досегашният кмет Николай Димитров отново се включва в изборите. Той е начело на общината от 2007 г. и ако бъде избран отново, то за него това ще е 5-ти мандат. Димитров е общински съветник в периода от 1998 до 2007 г. След това е избран за кмет на общината като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет.

Бизнесменът Иван Дашев ще е кандидатът на „Български съюз за директна демокрация“. През последната година той работи с неправителствената организация „Напред Несебър“. Дашев повежда и листата с кандидати за общински съветници.

Председателят на Общинския съвет в Несебър Румен Кулев влиза в битката за кметския пост, този път от „Български гласъ“. През 2007 г. той също е кандидат, но от ПП "Ред, законност и справедливост. Тогава за него гласуват 605 души или 4.91%. На изборите през 2015 г. той е част от листата за общински съветници на местната коалиция „Сила“ и впоследствие става председател на Общинския съвет. През 2019 г. той е водач на листата на Местната коалиция ,,Нова алтернатива''.

Кръстьо Пеев също е кандидат за кмет на Несебър, издигнат от „СБОР“. Той е лидер на гражданското сдружение "Обществен съвет – Несебър“.

Друг общественик от Несебър също е кандидат за кмет. Това е инж. Георги Шишманидов, председател на сдружението "Месемврия 2020". Той е кандидатът на ПП НДСВ. През последната година, с Кръстьо Пеев организираха срещи и обществени обсъждания относно Стратегията за развитие на културното наследство в Несебър, по казуса с ЮНЕСКО.

Звезделина Каравелова е кандидатът на „Възраждане“ за кмет на Несебър. Дългогодишен член на партията и е участвала в листите за Народно събрание. Тя участваше активно в протестите срещу Ковид ваксините и мерките, свързани с бизнеса.

Георги Манолов е кандидатът на „Съюз на свободните демократи“. Той е участвал в изборите за кмет през 2015 г., само че от Коалиция „Зора“. Тогава за него са гласували 1 927  души или 13.96%. Участвал е и в кметските избори през 2011 г. от КП „Ново начало и синята коалиция заедно с вас“, в която са се включили ОДС, ВМРО и СДС. Тогава за него са гласували 972 души или 7.23%. Манолов има два мандата в Общинския съвет, бил е и зам.-кмет на Несебър.

5-ма са кандидатите за кмет на Община Поморие. ГЕРБ отново издига досегашният кмет и областен председател на партията Иван Алексиев. През 2007 г. той е сред учредителите на ГЕРБ. На местните избори тогава е избран за общински съветник в Поморие, а след това е заместник-кмет с ресор „Туризъм“ в Общината. Бил е и народен представител. Иван Алексиев е кмет на Поморие от 2011 г. до сега.

Адвокат Веселин Анестиев е друг кандидат за кметския пост в Поморие. Той е подкрепен от Земеделски народен съюз, коалицията ПП – ДБ и „Има такъв народ“. По време на Ковид пандемията той участваше като доброволец – санитар в МБАЛ - Поморие.

Ангелина Мерджанова ще е кандидатът за кмет на „Български възход“. На изборите през 2019 г. тя беше водач на листата за общински съветници на „Новото време“. Впоследствие беше кандидат и за народен представител от „Изправи се! Мутри вън!“.

Янчо Славов е кандидатът за кмет на Поморие, издигнат от „Левицата“. Той е бил няколко пъти кандидат за кмет на морската община. През 2007 г. е бил кандидатът на БСП. През 2011 г. е издигнат от Инициативен комитет като за него са гласували 1074  души или 7.93% от избирателите. През 2015 г. отново Инициативен комитет е издигнал кандидатурата му, като . за него тогава са гласували 710 души или 5.86% от избирателите. През годините е бил общински шеф на поморийската организация на БСП.

В Поморие, „Възраждане“ ще заложи на Димитър Петков. Той е бивш служител в МВР, старши граничен полицай, който в момента развива частен бизнес. Петков е бил и кандидат за народен представител на партията в началото на тази година. 

5-ма са кандидатите за кмет в Община Созопол. БСП отново издига досегашният кмет Тихомир Янакиев. Ако бъде избран, то за него това ще бъде втори мандат. На изборите през 2019 г. за него гласуваха 3 366  души или 45.12%. На предстоящия вот, Янакиев ще бъде подкрепен също от ПП „МИР“ и ПП „Български гласъ“. Настоящият председател на Общинския съвет Георги Пинелов също е кандидат за кмет. Той е издигнат от „Има такъв народ“. През 2019 г. той също беше кандидат за кмет на Созопол, но от ПП „МИР“. Тогава за него гласуваха 866 души или  11.61% от избирателите.

На предстоящите избори, кандидатът за кмет на Созопол, издигнат от ГЕРБ ще е ресторантьорът и настоящ общински съветник Станислав Губеров. През септември тази година той влезе в местния парламент на мястото на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, който трябваше да напусне Общинския съвет заради влязла в сила присъда на ВАС за установен конфликт на интереси.

Кандидатът за кмет на „Български възход“ в Созопол ще е почетният консул на Корея и бизнесмен Йосиф Спиридонов.

Невена Славова ще е кандидатът на „Възраждане“ в морската община. 

6-ма са кандидатите за кметското място в Община Приморско. Досегашният кмет Димитър Германов не е от тях. Този път ГЕРБ издига Иван Гайков. Той е член на партията от 2011 година, бил е общински съветник. В местната администрация е работил в отдела по Териториално и селищно устройство, като е отговарял за незаконното строителство. До миналата година Гайков беше директор на Общинското предприятие „Чистота и озеленяване“.

Досегашният общински съветник и бизнесмен Стоян Василев също е издигнат за кандидат за кмет от местната коалиция МИР. На изборите през 2019 г. той също беше кандидат за поста като за него тогава гласуваха 666 души или 17.23% от избирателите.

„Българския възход“ издига за кандидат за кмет на морската община хотелиерът и досегашен общински съветник Ваня Андонова. На изборите през 2019 г. тя влезе в Общинския съвет от листата на ВМРО, като беше и лидерът на партията в общината.

Арх. Петко Гечев ще е кандидатът за кмет на Приморско, издигнат от местната коалиция „Граждани за общината“.  До този момент той е зам.-кмет в Общината.

Кандидатът на кмет на „Има такъв народ“ за Приморско ще е Венцислав Велков. Той беше част и от листата на партията за народни представители през 2021 г.

„Възраждане“ издига за кандидат на морската община Снежана Йорданова. Педагог по образование,  а към момента развива частен бизнес в сферата на туризма.

Община Царево със сигурност ще има нов кмет, тъй като преди няколко месеца досегашният градоначалник Георги Лапчев обяви, че няма да се кандидатира отново. Този път ГЕРБ ще заложат на зам.-кмета Марин Киров Димов. Той ще бъде и водач на листата за общински съветници на партията. По образование е юрист.

В битката за кметския пост в Царево ще участват общо 4-ма кандидати.

Сред тях е и досегашният общински съветник Емил Пейчев. Той е кандидатът на коалицията „ПП – ДБ“ за кмет, ще води и листата за местния парламент. Пейчев участва и в кметските избори през 2019 г. от ПП „Движение Гергьовден“. За него тогава гласуваха 974 души или 20.19%. Пейчев беше и в листата за народни представители на „Продължаваме промяната“.

БСП ще заложи на Кирил Елевтеров за кметския пост в Царево. Той е инженер- корабни машини и механизми.

Георги Чолаков е изборът на „Възраждане“ за кмет на морската община.  


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отложиха делото срещу решението на ОИК-Бургас за избор на общински съветници

Бургаският административен съд отложи делото срещу решението на ОИК – Бургас за избор на общински съветници. Днес трябваше да бъдат изслушани 11 – те вещи лица, които изготвиха съдебно – техническа експертиза. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе

Заем от 1.2 млн. лв. ще изтегли община Сунгурларе, за да покрие разходването на свободни целеви средства през тази календарна година. Сумата трябва да бъде възстановена в общинската хазна до края на м. декември 2023 г. и кратките срокове за възстановяване на финансите са причина за спешната докладна записка от кмета инж. Димитър Гавазов до..

публикувано на 07.12.23 в 14:51

Приеха правилника за дейността на общинския съвет в Царево

Правилникът за своята организация и дейност прие Общинския съвет в Царево. Заседанието бе открито от г-жа Таня Янчева – Председател на Общински съвет Царево. На него бе избран и съставът на постоянните комисии, включително и временна комисия за провеждане на търгове.  За зам.-председатели на Общински съвет бяха избрани  Илия Илиев като..

публикувано на 05.12.23 в 12:57

Вещи лица: ОИК Созопол е изчислила правилно мандатите в Общинския съвет (ОБНОВЕНА)

Общинската избирателна комисия в Созопол е изчислила правилно разпределението на мандатите в Общинския съвет. Това показа съдебно-техническата изчислителна експертиза на вещите лица, които бяха изготвили два вариант – със спорни 17 бюлетини и без тях. Тяхното заключение беше представено от Нели Димова по време на днешното заседание на..

публикувано на 04.12.23 в 12:43

Борисов за ситуацията с избора на ръководство на НЗОК: Криза в парламента

Криза в парламента - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи ситуацията с избора на управител и подуправител на НЗОК, които вчера подадоха оставка след отправен призив от Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.  Вчера партиите, които подкрепят правителството, съобщиха, че започват разговори за изработване на регламент, по който да..

публикувано на 02.12.23 в 12:52

Административният съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев. В жалбата си той твърди, че спечелилият досегашен кмет Иван Алексиев е получил по-малък брой действителни гласове от отчетените в протоколите, а той е получил повече от отразените в протоколите на..

публикувано на 01.12.23 в 19:09

7 декември е новата дата за делото с повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в Бургас

За 7 декември от 15:00 часа беше отложено днешното заседание на Административния съд в Бургас по делото за повторното преброяване на бюлетините за общински съветници в града. Съдебно-техническата експертиза беше назначена по жалба на партия Средна европейска класа (СЕК) и нейния лидер Константин Бачийски. Преброяването вече е приключило, стана..

публикувано на 01.12.23 в 14:02