Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галаконцерт на лауреатите на конкурса"Стоян Попов" ще се състои тази вечер

| обновено на 21.10.23 в 11:54

Второто издание на Националния конкурс за млади оперни певци с международно участие “Стоян Попов“ се проведе в залата на Държавна опера – Бургас. В него се включиха  участници от 7 държави. 

Събитието се осъществява със съдействието на Община Бургас. Идеята и реализацията на конкурса е благодарение на доц. д-р Александър Текелиев, който е бил ученик на маестро Стоян Попов.

Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Маестрото  е наричан от френската музикална критика „Гласова катедрала“ и "българският Тито Гоби". 

Днес навършват  90 години от рождението на Стоян Попов – точно в деня на галаконцерта на победителите. Той започва от 19 часа.

Лауреатите на конкурса са избрани от авторитетното жури, в състав: Калуди Калудов – председател, и членове: проф. Нико Исаков, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, проф. д-р Григор Паликаров, Огнян Драганов, и доц. Александър Текелиев.

Тази вечер зад диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров.

В програмата на галаконцерта в събота ще прозвучат арии от световната оперна литература: Увертюра „Фиделио“ от Лудвиг ван Бетовен, Ария на Онегин из операта „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковски, Ария на Ескамилио /“Куплети на Тореадора“/ из „Кармен“ от Жорж Бизе, Ария на Лейла из операта „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе, Ария на Лиза из „Дама Пика“ от

П. И. Чайковски, Ария на Филип из операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, Ария на Вертер из едноименната опера от Жул Масне и „Наздравица“ из „Травиата“ от Джузепе Верди – като блестящ финал на празничната гала.

Носителите на присъдените от журито награди са:

ЖЕНИ:

Първа награда – не се присъжда

Втора награда – не се присъжда

Трета награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Стара Загора през сезон 2023/2024 година – Стефани Кръстева/ България

Трета награда – Ю Тинг/ Китай

МЪЖЕ:

Първа награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Бартош Кешковски/ Полша

Втора награда и участие в спектакъл на Държавна опера – Бургас през сезон 2023/2024 година – Миндаугас Мишкинис/ Литва

Трета награда – Войчех Качмарек/ Полша

Трета награда – Хъ Цингфан / Китай


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руси Чанев ще получи "Аскеер" за цялостен принос към театъра

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 16:18

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

От 2 май стартира кандидатстването за Сесия 2 на общинския фонд "Култура"

Културни организации, юридически лица, творци, упражняващи свободни професии в сферата на културата от община Бургас, могат да подават своите проектни предложения онлайн, като финансови средства ще се предоставят след конкурс, проведен по реда и при условията на Правилника на Фонда. Съгласно ЗДДФЛ, кандидатите по Направление 1 могат да са от..

публикувано на 30.04.24 в 12:44

18 отличия за Танцова школа „Еstrella“ на конкурса ”Magic World”

Танцова школа „Еstrella“ с ръководител Олга Мохова спечели 18 награди на престижния конкурс „Magic World“ в Хасково. От тях  10 първи места, 5 втори и 3 трети. Общо 72 участника на школата представиха хореографии в стилове: джаз, шоу денс, боливуд, лирикъл, модерн, акро денс, диско и поп денс, хип хоп. „Отлично се представиха всички възпитаници на..

публикувано на 29.04.24 в 16:41

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

Тържество, посветено на патронния празник „Св. св. Кирил и Методий“, ще се проведе  на 9 май, от 20:00 часа, на едноименния площад. Школото  и най-старото в Бургас.  „155 години творим!“ е слоганът на събитието. В него ще вземат участие бивши и настоящи ученици, танцови състави и вокални групи, училищният хор със състав от над 70 деца,..

публикувано на 29.04.24 в 15:51

Розита Еленова ще представи филм за големия актьор и режисьор Димитър Еленов

Документалният филм за големия актьор и режисьор Димитър Еленов „Свободен, по-свободен, Димитър“ ще бъде представен тази вечер (29 април) в Бургас. Той ще може да се види от 18.30 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Димитър Еленов  остава ярка диря в българското изкуство, но и както сам той казва приживе, оставя сърцето си в..

публикувано на 29.04.24 в 15:13

Трио „Déjà vu” представят първия си самостоятелен албум в родния Бургас

Бургаските музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието ще се състои на 1 май /сряда/ от 17:30 часа на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“. Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков от вокалното трио са подготвили незабравима вечер за бургаската публика. Албумът „Път към върха”..

публикувано на 29.04.24 в 13:41