Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов и тъга в „Краят на думите“ на Мила Люцканова

| обновено на 03.11.23 в 13:58


Мила Люцканова е актриса, музикант, организатор на театрални фестивали и поет. През 2016 г. печели Икар за дебют в постановката „Сестри Палавееви“. Тя се определя като номад, защото се чувства добре, когато е в движение. Скоро излезе от печат и първата й книга със стихове – „Краят на думите“, която представи и в Бургас. Идеята за публикуването й възниква през миналата година.„Минах през различни периоди от живота си. Някои от тези периоди ти казват „бъди по-смел“, „не се подценявай толкова“ или „няма значение дали някой харесва или не харесва нещо, просто ако имаш нещо го дай“. От няколко години си го мислех, но не можех да се престраша“, обясни авторът.

„Краят на думите“ събира различни видове емоции като любов, липса и тъга.

Дебют в изданието прави и художничката Галина Димитрова – като илюстратор. „Идеята за книгата си дойде с моето желание тя да няма просто текст вътре, а да има и такъв визуален материал. От самото началото си представих такъв общ проект между език и картина. Поканих Галина Димитрова. Тя е художник, от много години живее в Германия. Харесвам нещата, които тя прави и според мен отговарят много и на емоцията вътре в стиховете“, обясни Мила Люцканова.


Из между страниците на много места е изобразен черепът на рогато животно.  „В самата книга със сигурност мрак, но тези черепи конкретно на първо четене изглеждат мрачни, но за мен има много финес в тях, има много тънка четка, много тънък щрих и съответно има двойнственост в тях. Импонират на текстовете“, допълни авторът.  

Мила Люцканова е завършила „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, след това в Испания се записва на курсове по актьорско майсторство, които прерастват в следване в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Сега тя учи магистратура Expanded Theater в Швейцария. „Имах нужда да попътувам, да видя, да намеря нови средства. В магистратурата има различни артисти, които се занимават с пърформанс най-вече. Това ми стана интересно в последно време – различни съвременни сценични техники“, обясни Мила Люцканова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Броени дни до финала на конкурса "Пролет`24". Слушателите на БНР определиха своя фаворит

В продължение на един месец слушателите на БНР имаха възможност да гласуват на сайта prolet.bnr.bg  за своя фаворит в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24". Гласуването приключи, а получилият най-много точки ще стане изборът на публиката и ще бъде награден с акустична китара от "Кремона" - България.  Кой е той?  Това ще стане..

публикувано на 21.05.24 в 12:59

Фестивалът „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас

„Младежки музикални дни - СОЛиСиМи“ - първият по рода си фестивал, насочен към младите изпълнители на класическа музика, премина при заявен интерес от бургаската публика. В трите фестивални вечери на сцената в Дома на Нефтохимика излязоха десетки талантливи музиканти, които заслужено обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бяха..

обновено на 21.05.24 в 12:56

Изложба отдаде почит на първите бургаски учители

Академичният състав на две от катедрите във Факултета по обществени науки при Бургаския държавен университет – катедра „Педагогика и методика на обучението“ и катедра „История и философия“ отдаде почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба. Експозицията на тема „Учителите на Бургас 1878-1944 г.“ представя пионерите на образователното..

публикувано на 21.05.24 в 12:40

„Коледна бъркотия" е победителят в конкурса "Аз, драматургът", пиесата ще бъде поставена в Бургас

В категория „Оригинален авторски текст“ на конкурса "Аз, драматургът"  голямата награда и поставяне на пиеса отиде за текста на „Коледна бъркотия” /колективна награда/.  Второто място си разделиха „Една много объркана приказка” /колективна награда/ и „Тайната на рапаните” /индивидуална награда/. На трето място бе класирана „Объркана вълшебна..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Бургаските писатели и поети с видеопослания за 24 май

"Словото спасява и извисява“ -под този надслов Бургаската писателска общност в партньорство с Община Бургас отправя видео послания по повод 24 май. Към емоциите, които творците, споделят за предстоящия празник на българската азбука, просвета, култура и славянската писменост, добавят и откъси от свои творби. Те могат да бъдат открити във фейсбук..

публикувано на 21.05.24 в 11:52

Пътуващата изложба „Следи от изчезване“ представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ в периода 21-ви до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

публикувано на 21.05.24 в 11:13

Маестро Диомов ще получи "Златно перо"

Маестро Стефан Диомов е един от лауреатите, които ще получат отличието "Златно перо". В навечерието на 24-ти май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-ти път тази година ще се състои тържествената церемония за връчване на наградите. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино..

публикувано на 21.05.24 в 08:45