Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха експертизите по делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на Поморие


Заключенията на двете експертизи по делото срещу решението на ОИК – Поморие за избор на кмет на морската община, бяха представени днес в Бургаския административен съд. Делото е образувано по жалба на единия от кандидатите за кмет на Поморие Веселин Анестиев. Според жалбоподателя са извършени нарушения, които поставят под въпрос решението на ОИК - Поморие. Членовете на комисията и адвокатите на Иван Алексиев посочиха, че те не са значителни и няма да променят крайния резултат. В експертизата на вещите лица се посочва, че има спор около 29 бюлетини. 

Досегашният кмет Иван Алексиев спечели изборите в Поморие на първи тур с 50.77 %, а за юриста Веселин Анестиев гласуваха 37.70 %. От общо 10 895 бюлетини за кмет на общината, 618 бяха отчетени като недействителни гласове.

Бургаският административен съд определи 6 вещи лица да извършат повторното преброяване на бюлетините и Николай Ризов от Варненския съдебен район да  направи графологичната експертиза. Според жалбоподателя има нарушения в две секции с номера 9 и 42, които се намират в Габерово и в Дома за възрасти хора с физически увреждания в Горица.

"Графологичната експертиза безспорно установява, че протокола на 9 СИК всъщност е попълнен от един от членовете на секционната комисия като практически няма положени подписи от останалите членове на СИК. Ако изключим гласовете от тези две секции и ако намалим общия брой действителни гласове и резултата за кандидата, който е обявен за победител, ще се получи разлика от около 3 гласа, които са доста близо до границата 50, което пък се повлиява от едни други гласове, които идват от гласове на избиратели, които са допуснати да гласуват без да имат право на това.  Според мен е граничен резултата, без да мога да прогнозирам решението на съда", коментира адвокатът на Веселин Анестиев – Георги Михов. Според него, в 9 СИК са съществени нарушенията. "В 42 СИК по-скоро възниква основателно съмнение във възможността да бъде закрепен вотът чрез проверка. В 9 СИК, според мен, само и единствено секционната комисия е в състояние да установи вот. Ако всъщност протоколът на ОИК също не бе подписан и протокола на ЦИК не бе подписан, ще изброим всички бюлетини в цялата страна, за да установим изборния резултат?  В крайна сметка само СИК може да установява изборен резултат и точка", допълни той. 

Адвокатите на Иван Алексиев обясниха, че според събраните доказателства и двете експертизи, няма съществени нарушения на изборното право и отчитането на резултатите. Според тях, нарушенията в двете комисии за несъществени и са в резултат на човешка грешка, заради натовареността в изборния ден. Адвокат Вълчо Чолаков посочи, че ако вотът беше машинен, нямаше да има спор върху 29-те бюлетини.

"Аз съм убеден и се убедих още веднъж, посредством експертизите, които бяха направени. За мен резултатът е ясен още от самото начало, ясен е и в момента. Смятам, че решението на ОИК трябва да си остане в сила", каза председателят на Общинската избирателна комисия в Поморие Кольо Николов.

До дни се очаква да бъде ясно решението на Бургаския административен съд. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Премиерът разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.  Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Румен Петков ще води листата на Левицата в Бургас

Лидерът на АБВ Румен Петков ще води листата на Левицата в Бургас за парламентарните избори на 9 юни. Днес от обединението представиха и част от останалите имена в нея. Сред тях са Антон Коджабашев, председателят на общинския съвет в Карнобат Маргарита Стаматова, адвокат Георги Сталев и дългогодишния журналист Севда Димитрова. Една от основните..

публикувано на 30.04.24 в 13:55

СЕК започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

Средна Европейска Класа съобщи, че започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение.  От партията посочват, че са решили да не участват в предстоящите избори. Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ „Към днешна дата, ние не виждаме обединение, което може да се изправи срещу модела на завладяната..

публикувано на 30.04.24 в 10:41

Кметът на Средец Иван Кичев: Притесняват ни над 1,8 млн лева стари задължения

Над 1,8 млн. лева са задълженията на община Средец , съобщи кметът Иван Кичев. Те са натрупани от минали години и са към доставчици и фирми.   Част от фирмите вече ни притесняват, има риск от блокиране на банкови сметки, каза градоначалникът. „Пускат  писма със заплахи и това започва наистина реално да ни притеснява. Защото в..

обновено на 30.04.24 в 09:50

Вече можем да проверим мястото на избирателната си секция

От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ. Информация за адреса на избирателната секция..

публикувано на 29.04.24 в 15:22
плаж Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 15:03

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответстви е за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна комисия, на..

публикувано на 29.04.24 в 08:29