Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Снимка: БГНЕС

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев. В жалбата си той твърди, че спечелилият досегашен кмет Иван Алексиев е получил по-малък брой действителни гласове от отчетените в протоколите, а той е получил повече от отразените в протоколите на СИК.

Досегашният кмет Иван Алексиев спечели изборите в Поморие на първи тур с 50.77 %, а за юриста Веселин Анестиев гласуваха 37.70 %. От общо 10 895 бюлетини за кмет на общината, 618 бяха отчетени като недействителни гласове.

Според Анестиев, са допуснати много нарушения както при реализиране на изборния процес, така и при отчитане на резултатите от гласуването. Той посочва като пример две секции с номера 9 и 42, които се намират в Габерово и в Дома за възрасти хора с физически увреждания в Горица. Жалбоподателят смята, че е трябвало да бъде проведен втори тур.

Адвокатите на Иван Алексиев посочиха, че изброените в жалбата нарушения са несъществени и няма как да променят крайния изброен резултат. По делото бяха назначени две експертизи  - съдебно - техническа преброително-отчетна и графологична.

В решението на съда се посочва, че „не всяко нарушение на изборния процес води до недействителност на избора, а само съществено нарушение на процеса на гласуване“.  От анализа на резултатите на експертизата се установява, че в 19 секции експертите единодушно са установили резултати идентични с констатираните в протоколите на избирателните секции. Сред тях е и СИК 42. В други 12 секционни комисии, експертите са установили резултати, различаващи се минимално от тези отразени в протоколите.

Вещите лица не са постигнали консенсус за няколко спорни бюлетини. По 1 има в секционните комисии 5, 6, 9, 13, 14, 16, 18, 21, 34, 37 и 45. По 2 спорни бюлетини има в СИК  22, 43 и 46. 3 са бюлетините, по които няма консенсус в СИК 25 и по 4 бюлетини в СИК 7 и 32. Отделени са били общо 29 броя бюлетини, за които експертите не са възприели единодушно становище относно действителността им. Причината е, че те касаят или отбелязан вот със знак различен от предвидените в кодекса „Х“ или „V“, или съдържат вписани специални символи/знаци. Съдът е приел тези бюлетини за недействителни. Това обаче не повлиява върху изборния резултат, като единствено броят на недействителните бюлетини се увеличава от 555 на 584.

В решението си съдът е приел, че и по останалите точки в жалбата, не са установени нарушения, които да водят до опорочаване на вота или изкривяване на резултатите. При повторното преброяване е установено, че действителните гласове за Алексиев трябва да бъдат намалени с 3бр., според изброените гласове от страна на експертите и със 17бр. заради незачетения вот в СИК 42, т.е. до 5198 бр. По същите причини действителните гласове за Анестиев следва да се увеличат с 5бр. и да се намалят с 2бр., т.е. при компенсация да се увеличат с 3бр. спрямо първоначалния отчетен резултат до размера от 3877гласа.

„В резултат на приетото от съда, общият брой на действителните бюлетини за кандидатите, ведно с тези, с отчетен вот „Не подкрепям никого“, установен от експертите, възлизат на 10 261 гласа. Петдесет процента от този резултат възлиза на 5130,5 гласа. В този случай обявеният за спечелил кандидат получава повече от 50% +1 глас, а именно 50,66% от действителните бюлетини“, пише в решението на съда. Поради тази е решението на Общинската избирателна комисия е прието като законосъобразно и е потвърдено.

Решението на Бургаския административен съд може да бъде обжалвано ред ВАС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Премиерът разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.  Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Румен Петков ще води листата на Левицата в Бургас

Лидерът на АБВ Румен Петков ще води листата на Левицата в Бургас за парламентарните избори на 9 юни. Днес от обединението представиха и част от останалите имена в нея. Сред тях са Антон Коджабашев, председателят на общинския съвет в Карнобат Маргарита Стаматова, адвокат Георги Сталев и дългогодишния журналист Севда Димитрова. Една от основните..

публикувано на 30.04.24 в 13:55

СЕК започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

Средна Европейска Класа съобщи, че започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение.  От партията посочват, че са решили да не участват в предстоящите избори. Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ „Към днешна дата, ние не виждаме обединение, което може да се изправи срещу модела на завладяната..

публикувано на 30.04.24 в 10:41

Кметът на Средец Иван Кичев: Притесняват ни над 1,8 млн лева стари задължения

Над 1,8 млн. лева са задълженията на община Средец , съобщи кметът Иван Кичев. Те са натрупани от минали години и са към доставчици и фирми.   Част от фирмите вече ни притесняват, има риск от блокиране на банкови сметки, каза градоначалникът. „Пускат  писма със заплахи и това започва наистина реално да ни притеснява. Защото в..

обновено на 30.04.24 в 09:50

Вече можем да проверим мястото на избирателната си секция

От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ. Информация за адреса на избирателната секция..

публикувано на 29.04.24 в 15:22
плаж Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 15:03

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответстви е за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна комисия, на..

публикувано на 29.04.24 в 08:29