Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес, 5 декември:

Документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден“ гостува в Бургас

Тя е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ по повод 120 години от Илинденско - Преображенското въстаниеДокументалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден“ гостува днес в Бургас. Тя е на Държавна агенция „Архиви“ и е част от Националния план за отбелязване на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Реализирана е с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 
Експозицията обобщава на 25 пана тематично цялата хронология и география на въстанието, съобщи Данка Георгиева, директор на Държавния архив в Бургас:  

"Показаните архивни документи представят причините, подготовката и организацията на въстанието, въстаническите действия и последиците от тях. Може да се види и мястото и ролята на жената във въстанието, както като деец на организацията и редовен участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците. Внимание е отделено и на широкия отзвук, който предизвикват събитията в чужбина – сред световната общественост, правителства и отделни личности. Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява ходът на въстанието и се изтъква смелостта на участниците в него, както и жестокостта на репресиите на османската власт при неговото потушаване."

Експозицията включва ценни архивни документи от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военно-исторически архив - Велико Търново, държавните архиви в Благоевград, Бургас, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Смолян и др.
Документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден - Преображение - Кръстовден“ ще бъде открита днес в 17.00 ч., в Културен дом НХК - горно фоайе и може да бъде разгледана до края на годината.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо днес в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

обновено на 24.02.24 в 13:23

„Бургас и морето“ търси днес млади таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с огромна..

обновено на 24.02.24 в 08:42
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя.  Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра..

обновено на 23.02.24 в 20:47

Община Бургас отбелязва със спектакъл 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

С впечатляващ музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на големия бургаски поет Христо Фотев ще бъде открита официалната церемония по връчване на Националната награда за поезия на негово име. По традиция тя ще се състои на рождената му дата-  25 март, като тази година мястото е Атриумът на БСУ. Спектакълът е на бургаския..

публикувано на 23.02.24 в 18:30

Камелия Панайотова представя романа си "Ане" в Бургас

Среща разговор с Камелия Панайотова, авторката на романа "Ане" ще се проведе днес в Бургас. Модератор ще е Слави Томов. Това е роман за живота в периферията – в малките български градчета и селца. За травмата на необичаното дете и страхът от отхвърляне. За порастването и приятелството. И най-вече за силата на прошката, която най-трудно даваме на себе..

публикувано на 23.02.24 в 09:40

Димитър Драганов представя новата си книга "Когато нямаше никого"

Димитър Драганов ще представи в Бургас новата си книга „Когато нямаше никого“. Той е поет, печелил множество награди, но пише и проза.  Това е четвъртата му книга и тя е чувствително, интимно откровение за падението му в емоционално страдание, в което осъзнава кой е, какво иска да постигне в живота и как да го направи, за да..

публикувано на 23.02.24 в 09:10

Най-новите филми на Вим Вендерс и Кен Лоуч в афиша на „СФФ на брега”

Най-новите филми на легендарните Вим Вендерс и Кен Лоуч ще бъдат в афиша на „София филм фест на брега”. Прожекциите по традиция ще са в Културен дом НХК от 21 до 29 март Копродукцията между Япония и Германия „Прекрасни дни“ е най-новият филм на световноизвестния режисьор Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата..

публикувано на 22.02.24 в 17:13