Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Милчо Талев със самостоятелна изложба „Линия" в Бургас (СНИМКИ)Изложба „Линия" с нови живописни платна на художника Милчо Талев е представена в бургаската галерия „Неси". Художникът от Поморие представя абстрактна живопис в 14 платна, създадени в период от 3 месеца.

"Това са специално създадени картини за специална галерия, в която не съм гостувал от може би вече 5 години. Линията е относително понятие и ние постоянно сме заобиколени от някакви линии, които прескачаме, които ни възпират, линии които преодоляваме ако можем. Просто това дава една насока за възприятие, а кой как лично ще го приеме, зависи от самия него!", сподели художникът.

Изложбата на Милчо Талев в галерия „Неси“ може да бъде разгледана до 5 януари.


повече може да чуете в звуковия файл:

Милчо Талев е дългогодишен председател на Народно читалище „Просвета 1888" и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев" в „Поморие. Роден в Шумен през 1958 г., той дълги години живее и завършва средното си образование в Плевен. През 1997 г. се дипломира в специалност графика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях, като най-скорошни са наградата на Съюза на българските художници - София за живопис от биенале „Лудогорие“  2021 и наградата за живопис на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ – биенале „Приятели на морето“ 2022.През годините Талев има над 50 самостоятелни изложби в Швейцария, Чехия, Германия и Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия – София, в галериите в  Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Европа и САЩ. 

Той е и сред инициаторите и ръководителите на художниците и скулпторите в пленера „Светът е море", който с годините обогатява градската културна среда, но и фонда на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ в Поморие.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-новите филми на Вим Вендерс и Кен Лоуч в афиша на „СФФ на брега”

Най-новите филми на легендарните Вим Вендерс и Кен Лоуч ще бъдат в афиша на „София филм фест на брега”. Прожекциите по традиция ще са в Културен дом НХК от 21 до 29 март Копродукцията между Япония и Германия „Прекрасни дни“ е най-новият филм на световноизвестния режисьор Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата..

публикувано на 22.02.24 в 17:13

Димитър Драганов представя новата си книга "Когато нямаше никого"

Димитър Драганов ще представи в Бургас новата си книга „Когато нямаше никого“. Той е поет, печелил множество награди, но пише и проза.  Това е четвъртата му книга и тя е чувствително, интимно откровение за падението му в емоционално страдание, в което осъзнава кой е, какво иска да постигне в живота и как да го направи, за да..

публикувано на 22.02.24 в 16:07

Порцеланови уникати от Люксембург гостуват в Бургас

Изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ – културното наследство на Люксембург гостува в Културния център "морско казино". Тя представя историята на една от най – малките държави в Европа и единствената в света със статут на Велико херцогство, чрез местен порцелан с изключително качество. Колекцията е на българин, който е от Ловеч, но живее в..

обновено на 22.02.24 в 12:52

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

публикувано на 22.02.24 в 12:12

Пианистът Лилия Жекова свири с бургаската опера тази вечер

Симфоничен концерт с музиката на Моцарт и Бетовен представя днес оркестърът на бургаската опера, под палката на маестро Йордан Дафов. Гост солист ще е Лилия Жекова, пиано, която, освен концертиращ пианист, активно се занимава и с камерна музика, като член на Камерен ансамбъл „Силуети“.  "Моцарт винаги е труден. Най-простите неща се получават винаги..

публикувано на 22.02.24 в 11:59

Новият формат на „Бургас и морето“ търси таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с..

публикувано на 22.02.24 в 11:36

Недялко Славов представя в Бургас романа "Хабитат"

В Бургас ще гостува писателят Недялко Славов с премиерата на най-новия си роман „Хабитат”. Домакин на срещата ще бъде Центърът за съвременно изкуство и библиотека от 18.00 часа. Поет, автор на разкази, пиеси и романи, Недялко Славов има специално място в съвременната българска литература. Експресивен и метафоричен, стилът му го поставя извън..

публикувано на 22.02.24 в 11:07