Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд потвърди решението на ОИК- Созопол за избор на общински съветници

Снимка: Ани Петрова, БНР

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК- Созопол за избор на общински съветници. Делото е образувано по жалби, подадени от политическите партии „ГЕРБ“ и “ Има такъв народ“. Те поискаха отмяна на решението на ОИК – Созопол и обявяване на избора за недействителен.

Според жалбоподателите, изборните резултати са неверни, тъй като неправилно са определени както броят на мандатите, така и неправилно са отчетени преференциите за всеки един кандидат. Посочено е, че са допуснати съществени нарушения като в много от секционните комисии, бюлетини с действителен вот за конкретна партия са отчетени като недействителни. Също така недействителни бюлетини за конкретна партия са приемани за действителни. Посочва се и че не са отразявани коректно преференциите за кандидатите. Жалбоподателите допълват, че липсва видеозаснемане и видеоизлъчване в част от комисиите, има нарушения при самото броене на бюлетините, както и при съставянето на списъците за гласуване в селата Вършило, Индже войвода, Крушевец и Равна гора.

По делото беше назначена съдебно-техническата изчислителна експертиза, бяха разпитани и свидетели.

В решението на съда пише, че посочените нарушения в жалбите на партиите са несъществени и не влияят на крайния изборен резултат. Преглед на видеозаписите е показало, че действително в много от секциите бюлетините се изваждат от урната, подреждат се и се броят от повече от един човек. „Този подход при проверка на бюлетините е използван с оглед осигуряване на бързина при отчитане на резултатите и не е попречил на начина на отчитането им- извършване на проверка за действителност на подадените бюлетини“, се посочва в решението на съда.

Допълва се, че в избирателните секции няма вписване за постъпили жалби, възражения, заявления, особени мнения и решения по тях, които са част от протоколите.

Според съда, „не представлява съществено нарушение на процесуалните правила липсата на видеозаснемане и излъчване в реално време, каквото нарушение е налице за избирателна секция №10“. Съдът приема като неоснователно е и възражението, че избирателните списъци са били съставени неправилно.

Според заключението на вещите лица като неверни могат да бъдат определени протоколи на СИК с номера: 1, 3, 6,11,12,13,15,16,17,18,19,20,21,и 23. „Несъответствията се изразяват в разлика в общия брой на намерените бюлетини, на действителните и недействителни бюлетини. Тези несъответствия обаче не са съществени“, пише в решението на съда.

Резултатът на експертизата показва, че общият брой на недействителните бюлетини е 1525 бр., а действителните са 6020. Вещите лица не са стигнали до единодушие при преценка на действителността на 17 бр. бюлетини.

Съдът е преценил като действителни 9 бр.: за Коалиция „БСП за България“-5 бр.; за ПП “ГЕРБ“- 2бр. и за ПП “Има такъв народ“- 2 бр. Според посочените резултати общинската избирателна квота е 355. „При този резултат партиите и коалициите, участващи в разпределението на мандатите не се променят“, се посочва в решението. Според съда, допуснатите нарушения не могат да бъдат определени като съществени, „тъй като ако не бяха извършени не би се стигнало до друг изборен резултат“.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна делото за блудство срещу британския пастор Даниел Хъл

Районен съд - Сливен даде ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия с малолетни и непълнолетни от квартал „Надежда“ в Сливен. Делото се гледа при закрити врата заради конфенденциалната информация и доказателствен материал, касаещ страните по делото. Стойко Славов, адвокат, процесуален представител на едно..

публикувано на 22.02.24 в 20:50
архив

Засилени проверки за среднощни гонки в Ямбол

Засилен контрол и проверки в участъците, в които се провеждат нощни гонки с автомобили, започва пътната полиция в Ямбол. Предстои специализирана операция и срещу водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.  Зачестяват сигналите от граждани за гонки в нощните часове, както и за движение с превишена скорост по улиците на..

публикувано на 22.02.24 в 15:43
Бургаският затвор

Инцидент в бургаския затвор завърши със смърт

Около 11 часа днес в бургаската полиция е получено съобщение за инцидент в корпуса на бургаския затвор. Малко след спречкването между двамата лишени от свобода мъже, които са били на възраст 30 и 66 години, те са били разтървани от дежурните надзиратели. По-възрастният е паднал на земята, а пристигналият на място лекар е констатирал липсата на..

обновено на 22.02.24 в 14:25
архив

25 акта за каране с превишена скорост по ремонтиращата се улица “Одрин”

25 до момента са нарушенията  на скоростния режим по ремонтиращата се бургаска улица “Одрин”, информират от полицията. Те са констатирани за половин денонощие от служителите на сектор “пътна полиция”, чрез мобилни камери.  Ограничението за преминаване е 50 км/ч ., тъй като до приключване на ремонтните дейности в пътния участък е въведена временна..

публикувано на 22.02.24 в 12:10

Задържаха над 2700 електронни цигари, течности и паучове от ТД Митница Бургас

Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ към ТД Митница Бургас иззеха 542 електронни цигари, 1775 опаковки с никотинови течности за електронни цигари и 436 опаковки с никотинови паучове. Стоките са задържани за установени нарушения на акцизното законодателство при проверки в търговски обекти на територията на град..

публикувано на 22.02.24 в 10:26

Задържаха мъж и жена за шофиране без книжка в Поморие и Бургас

Полицаи задържаха мъж в Поморие и жена в Бургас за шофиране без свидетелство за управление на превозно средство, съобщават от ОДМВР. Мъжът е задържан след проверка през нощта на поморийската улица "Манастирска" . Установено е, че 46-годишният водач от ямболското село Зимница не притежава шофьорска книжка. Тя е била отнета по административен..

публикувано на 22.02.24 в 09:41

Задържаните трафиканти превели 30 групи мигранти докато тече разследването

30 групи нелегални мигранти, са превели през страната ни задържаната престъпна група от 10 души, докато тече разследването срещу тях. Това заявиха от ръководството на „Гранична полиция“ в Бургас. По-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че при специализирана полицейска операция са арестувани 10 души за нелегален трафик на..

публикувано на 21.02.24 в 17:04