Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Пинокио и други фантазии“ гостува в Бургас

„Пинокио и други фантазии“ – така е озаглавена изложбата, която се открива днес в Бургаската библиотека. Експозицията включва 21 илюстрации по темата за малкия дървен герой на Карло Колоди. Техен автор е италианецът Франческо де Франческо. Бургаската библиотека ще бъде единствен домакин на тази изложба в България. Директорът на библиотеката Яна Кършийска пояснява:

"Когато четох резюметата за всяка една от картините поотделно се сблъсках и с библейските нюанси, с притчата за Йов, с усещането за възмездие, за любов, за топлина и всичко онова, което е много повече от онзи Пинокио, който съм познавала от детството си и начина по който съм го възприемала по времето, когато го изучавахме в училище. Невероятна изложба, много впечатляваща и стопляща душата, защото има невероятно много нишки и нюанси, които са вплетени в нея", каза Яна Кършийска.

Тази година се навършват 140 години от публикуването на романа във Флоренция, поясни още Кършийска. По думите й, авторът на картините в изложбата Франческо де Франческо първоначално се е занимавал с медицина и някъде във времето е преоткрил себе си и в тази посока. 

Официалното откриване е днес от 19.30 часа, а специален гост ще бъде Джузепе Де Франческо, който е почетен консул на Италия в Пловдив и племенник на автора на илюстрациите Франческо де Франческо.

Гостуването на изложбата се организира със съдействието на Община Бургас, Асоциация „Докосни дъгата”, Регионално управление на образованието - Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-новите филми на Вим Вендерс и Кен Лоуч в афиша на „СФФ на брега”

Най-новите филми на легендарните Вим Вендерс и Кен Лоуч ще бъдат в афиша на „София филм фест на брега”. Прожекциите по традиция ще са в Културен дом НХК от 21 до 29 март Копродукцията между Япония и Германия „Прекрасни дни“ е най-новият филм на световноизвестния режисьор Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата..

публикувано на 22.02.24 в 17:13

Димитър Драганов представя новата си книга "Когато нямаше никого"

Димитър Драганов ще представи в Бургас новата си книга „Когато нямаше никого“. Той е поет, печелил множество награди, но пише и проза.  Това е четвъртата му книга и тя е чувствително, интимно откровение за падението му в емоционално страдание, в което осъзнава кой е, какво иска да постигне в живота и как да го направи, за да..

публикувано на 22.02.24 в 16:07

Порцеланови уникати от Люксембург гостуват в Бургас

Изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ – културното наследство на Люксембург гостува в Културния център "морско казино". Тя представя историята на една от най – малките държави в Европа и единствената в света със статут на Велико херцогство, чрез местен порцелан с изключително качество. Колекцията е на българин, който е от Ловеч, но живее в..

обновено на 22.02.24 в 12:52

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

публикувано на 22.02.24 в 12:12

Пианистът Лилия Жекова свири с бургаската опера тази вечер

Симфоничен концерт с музиката на Моцарт и Бетовен представя днес оркестърът на бургаската опера, под палката на маестро Йордан Дафов. Гост солист ще е Лилия Жекова, пиано, която, освен концертиращ пианист, активно се занимава и с камерна музика, като член на Камерен ансамбъл „Силуети“.  "Моцарт винаги е труден. Най-простите неща се получават винаги..

публикувано на 22.02.24 в 11:59

Новият формат на „Бургас и морето“ търси таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с..

публикувано на 22.02.24 в 11:36

Недялко Славов представя в Бургас романа "Хабитат"

В Бургас ще гостува писателят Недялко Славов с премиерата на най-новия си роман „Хабитат”. Домакин на срещата ще бъде Центърът за съвременно изкуство и библиотека от 18.00 часа. Поет, автор на разкази, пиеси и романи, Недялко Славов има специално място в съвременната българска литература. Експресивен и метафоричен, стилът му го поставя извън..

публикувано на 22.02.24 в 11:07