Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева награди бургаските победители в конкурса "Непознати улици"


Двама ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас са сред победителите в седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици". Той е за ученици от VII до XII клас.  

Създатели на конкурса са бургаската певица Мария Мутафчиева - Мери и нейната съученичка по чин Милена Андонова. Днес едната е вокал на група "Мери бойс бенд", а другата е директор на гимназията, в което са учили - ППМГ „Акад. Никола Обрешков". Зад идеята застава и журналистът и издател Румяна Емануилиду. 

В тазгодишното издание са участвали стотици участници от 28 населени места от цялата страна.

Ето ги и победителите в Седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици":

КАТЕГОРИЯ VII-IX КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Венцислав Йосифов от Бургас, IX клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

ВТОРО МЯСТО – Роберта Янева от Дряново, VII клас в СУ "Максим Райкович"

ТРЕТО МЯСТО – Дария Димитрова от Враца, VII клас в СУ „Козма Тричков“

КАТЕГОРИЯ X-XII КЛАС:

ПЪРВО МЯСТО – Дария Георгиева от Плевен, Х клас в ПГТ "Алеко Константинов"

ВТОРО МЯСТО – Огнян Илиев от София, ХII клас в НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

ТРЕТО МЯСТО – Гергана Динкова от Поморие, ХI клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас;

ПООЩРЕНИЕ – Рая Шикова от Габрово.

На импровизирана церемония днес, двамата бургаски победители бяха наградени лично от Мария Мутафчиева, под аплодисментите на съучениците им.

"Това са двама млади хора, които сега плахо тръгват по стъпките на поезията, но аз съм сигурна в тяхното бъдеще. Дори някой ден да не станат поети, те ще са хора с чисти души, хора, които имат точен естетически критерий, много високи цели. Хора, които продължават да мечтаят. Това е най-важното за един човек - никога да не спират да мечтае!", сподели Мери.

 

Победител в категория "7-9 клас" е Венцислав Йосифов. Той вече прави своите първи опити в любовната лирика.

"Той е изключително зрял като автор. Венци наистина ни впечатли с това, че изражда образ, много красиво го следва от началото до края и има доста добра езикова култура. Темите му са различни. Освен любовната лирика, той беше написал и много хубави стихове за родния край, за Бургас", коментира Мери. 


В категорията при най-големите победител е единадесетокласничката Гергана Динкова.

"Тя ни впечатли от първи прочит. Гергана Динкова е участник, който също пише на различни теми. Но провокацията дойде от една "Шантава представа за любов", която ни представи. И наистина е шантава и добре защитена идея за начина, по който човешките съдби циркулират в живота като два чорапа в пералня, като два чорапа на простор. Много зряло за 11 клас. С нетърпение очаквам нейните стихове и догодина", категорична е Мария Мутафчиева. 

Талантът е водещ при селекцията на победителите в националния конкурс. И съвпадението двама бургаски ученици, от едно училище, да печелят в две различни категория, е наистина впечатляващо, сподели създателката на поетичния конкурс.

И разбира се прозвуча и изпълнение на култовата песен "Непознати улици", в която се включиха всички.

Повече чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Постановката „Прилепът“ на бургаска сцена днес

Една от най-популярните оперети на Йохан Щраус – син „Прилепът“ ще бъде представена в Бургас. Залата на Операта ще бъде подвластна на виенския вкус към аристократичен живот, в ритъма на валса, полката, кадрила и кан‐кан‐а. Произведението е в три действия, като диригент ще бъде младият Димитър Косев - главен диригент на Държавна опера -..

публикувано на 27.02.24 в 09:30

Фестивалът за училищен театър на испански език започва в сряда

В Бургас ще се проведе XXIV-ият Национален фестивал за училищен театър на испански език. Той се организира от 28 февруари до 1 март от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България. В него ще вземат участие ученически групи от 25 училища от цялата страна. Театралният фестивал е културно и образователно събитие с голям отзвук в..

публикувано на 26.02.24 в 13:15

Десетки изпълнители се явиха на първия кастинг за конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“

Едни от най-добрите млади музиканти от цялата страна  се явиха на кастинг през уикенда за първия Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“. В него могат да участват младежи до 33-годишна възраст. Различното от многобройните музикални формати, е изискването младите изпълнители да представят и авторска песен. Акцентът на новия..

публикувано на 24.02.24 в 14:58

Филм на Чарли Чаплин ще бъде озвучен на живо днес в читалището на „Сарафово“

Филмът "Кучешки живот" на великия Чарли Чаплин ще бъде прожектиран в читалищната зала на „Сарафово“ под съпровод на живо, точно както в  първите стъпки на киното. Днес подобно преживяване може да ви предложи музикалният проект „Piano & Silent Movie“.  На рояла щ бъде Георги Спасов. Пианистът обича да се впуска в различни музикални предизвикателства,..

обновено на 24.02.24 в 13:23

„Бургас и морето“ търси днес млади таланти за световна сцена

Новият формат за млади изпълнители и популярна песен „Бургас и морето“ търси таланти, които да представи на световната сцена. Това ще е целта на интернационалното жури, коментира един от членовете му  доцент Дарияна Куманова, вокален педагог и част от академията "Сан Ремо" в Италия. По думите й поне един от участниците ще бъде промотиран с огромна..

обновено на 24.02.24 в 08:42
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя.  Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра..

обновено на 23.02.24 в 20:47

Община Бургас отбелязва със спектакъл 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

С впечатляващ музикално-поетичен спектакъл, посветен на 90-годишнината от рождението на големия бургаски поет Христо Фотев ще бъде открита официалната церемония по връчване на Националната награда за поезия на негово име. По традиция тя ще се състои на рождената му дата-  25 март, като тази година мястото е Атриумът на БСУ. Спектакълът е на бургаския..

публикувано на 23.02.24 в 18:30