Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературна премиера:

Магическият портал на Мария Кехайова

Журналистът събира в новата си книга разкази за мистична Странджа и Ченгене скеле

| обновено на 15.12.23 в 16:13

В навечерието на Коледа, когато е време за чудеса и мистика, журналистът Мария Кехайова ни сподели разказите от новата си книга “Сафрид сопрано: Магическият портал”. Срещата с вълнуващите истории бе в градската библиотека. 

"Хората не обичат да четат за политика, беднотия, проблеми и сложни герои. Омръзнало им е. Животът не е лесен, и след пандемията, която преживявахме, всичко се е изпарило-романтиката, приятелствата, любовите дори имат друг смисъл. По-размит и по-далечен. Всеки иска да избяга в друго време, в друг свят, който да го изпълни с доброта и надежда. Затова се сетих за един портал. Той води към детството и младостта," така започва книгата на дългогодишният главен редактор на вестник "Морски Труд" и кореспондент на "Труд" в Бургас Мария Кехайова. Самата тя определи разказите като "репортажи от миналото":

"Прочетох един разказ на Георги Бърдаров за село в Родопите, в което живеят трима души. Този разказ дълбоко ме омагьоса и си казах, че аз за Странджа и селото от което са моя дядо и моя баща-Вършило, знам също толкова невероятни истории. Написах ги на един дъх." 


Книгата е разделена на две части. В едната оживяват сюжети от Вършило, Кирово и Бродилово за парамони /прякори/, змейове, хвърчащи тоалетни и дори НЛО, а другата е посветена на морските вълци и легендарното рибарско селище Ченгене скеле. Биографичният елемент подсилват снимки от личния архив на Мария Кехайова.


“Сафрид сопрано: Магическият портал”- зад това странно съчетание от думи е спотаена една още по-странна книга, необикновена като жанр, но вместила в себе си магизъм и реализъм, низши и висши ценности, минало и бъдеще, история и легенди, планина и море. Разказите са взети направо от живота, посочи издателят Денчо Михов. 

Водещ на събитието бе Веселин Пренеров. За книгата говори Диана Фъртунова, а разказ от нея прочете заместник-кметът с ресор "Култура", дългогодишен журналист и главен редактор на "24 часа-море" Диана Саватева. 

На премиерата стана ясно, че се "пече" и друг проект за срещите в последните 35 години на Мария Кехайова с политици като Симеон Сакскобурготски, Жельо Желев, Иван Костов, Соломон Паси и много други. 


Премиерата събра бивши и настоящи шефове на полиция, съд, Областна управа, общински съветници и хора на изкуството и културата, но най-много бяха представителите на журналистическата гилдия, които запечатаха момента с паметна снимка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции (ВИДЕО)

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции по повод 24 май. Събитието в навечерието на празника по традиция е на "Флората". Водещ бе певецът Стефан Илчев, който изпълни и емблематични песни от репертоара си, с които поздрави хората на културата и изкуството.  "Когато на едно място са събрани толкова бургаски творци няма по какъв..

обновено на 22.05.24 в 21:19

Откриха представителна изложба на възпитаници на ямболското училище "Св. Климент Охридски"

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на иновативно средно училище „Св. Климент Охридски“ подредиха свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов“ в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна. В експозицията са показани творби правени през последните две години на ученици от 1 до 12 клас в многообразие..

публикувано на 22.05.24 в 20:24

Писателката Десислава Дюлгерян гостува в Библиотеката с новия си роман

Писателката Деси Дюлгерян ще представи днес, в 18.30 часа, в Библиотеката новият си роман „Равновесие“. Младата дама е автор на романите "Отвъд", "Преобразена" и "Ще пирувам с кръвта ти". В романа читателите ще открият пророчески тайни, болезнени интриги между кралства, неочаквани съюзи между врагове, безскрупулни Богове, гладиаторски битки на..

публикувано на 22.05.24 в 15:16

Близо 170 ще са участниците в ХХXII-ри "Фолклорен венец Божура"

Близо 170 ще сте участниците в ХХХII-рия в националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура", който ще се проведе на 25 и 26 май в едноименната местност. Организатори са Община Средец, Съюзът на Тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда-1897". Начело на инициативния комитет е кметът на..

обновено на 22.05.24 в 15:13

Конкурс на името на Борислав Чакринов ще търси талантлив млад режисьор

Студенти, завършващи режисура за драматичен театър, могат да участват в конкурс на името на дългогодишния режисьор и директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов - учител и ментор на голяма част от вече утвърдените имена от режисьорската гилдия в България.   Идеята е на Богдан Петканин,  временно изпълняващ длъжността директор на..

публикувано на 22.05.24 в 14:33

Пътуваща изложба представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

обновено на 22.05.24 в 11:08

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

обновено на 22.05.24 в 10:17