Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Николаев: Търсим финансиране за изграждане на сграда на пожарната в Сунгурларе

Снимка: Свобода Атанасова

450 са щатните служители към противопожарната структура в бургаска област, което е на 99% заетост. Само в Руен и Сунгурларе все още няма структури. Община Сунгурларе се обслужва от пожарната в Карнобат, а община Руен от тази в Айтос, обясни за БНР Бургас директорът на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  комисар Николай Николаев. По думите му, към края е една много натоварена за бургаските огнеборци година. Започнала е с пожар в основно училище „Иван Вазов“ в града и евакуация в учебното заведение. След това е имало и специфични инциденти, с изтичане на газ. 

„Големи изтичания на газ от жп цистерна в Карнобат, взривените складове за боеприпаси в Карнобат, пожари на големи площи в горски и полски терени, в житен блок на територията на община Средец. Там пострада и наш противопожарен автомобил, а щетите бяха с повече декари в житен блок. 

Имаше полски и горски пожари в района на Изворище, Ветрен, Миролюбово, бедственото положение в Средец, в село Кубадин. Там няколко дни гасихме хиляди декара гора, където се включиха и два хеликоптера на Военновъздушните сили (ВВС). По същото време имахме и други пожари в цялата област.  Всички екипи на пожарната работеха и бяха на терен, дори и почиващите служители. През ден бяха на произшествието, защото трябва и да почиват. След това големият пожар в созополското село Равна гора и село Маринка, община Бургас, който продължи 3 дни, а няколко дни след него и голямото наводнения в Царево. 2 дни имахме много работа по източването на двата язовира и работа в комисии. 

Нужно ни е време и за възстановяване на техниката, по която също имаше щети от инцидентите.  Стигнахме до застудяването, където започнаха активно пожарите в жилищата. 

В момента тече конкурс за пожарникари, за едно място кандидатстват 35 души. За водачите и за водолазите, където има по-специфични изисквания кандидатите са по-малко, но интерес има. В Бургас има средно по 5 екипа на дежурство. Имаме и 12-13 пожарни автомобила, както и специализирани автомобили за наводнения. 

В община Камено имаме изнесен екип. Работим по развитие на нашата структура и по подновяване на сградния фонд. Подали сме проектно предложение за финансиране от Европейския съюз за нова сграда на пожарната в Камено, а изнесеният екип да има нова сграда. Предстои предприемане на стъпки и за определяне на терен и търсене на средства за строеж на сграда в Сунгурларе, където има също много инциденти. 

Регионалната дирекция тази година няма да има свой собствен календар за 2024 година, с определена кауза. Имаше различно мнение каква да бъде кампанията ни за следващата година. Последните три години нашата дирекция имаше различни каузи. Миналата година беше съвместна с Община Бургас. Тази година закъсняхме и с фотосесията, а в същото време наши колеги направиха календари в страната. Мисля, че има кауза, в която всеки един може да се включи. Нашият нов календар ще бъде готов за 2025 година.

Изключително внимателни трябва да бъдем при използването на отоплителни или кухненски уреди, защото в навечерието на Нова година неприятен инцидент може да помрачи празника.  Трябва да се внимава и при боравене с пиротехнически средства. Дано детската игра не е прекомерна, защото в последните няколко години има много деца и младежи, които хвърлят пиротехнически средства на неподходящи места. Понякога се възпламеняват и пространствата около жилищните блокове. Понякога и автомобили имат материални щети. 

Преди няколко години пострада и един покрив на магазин. Често се хвърлят и пиротехнически средства в металните контейнери, а те се запалват от тази опасна  детска „игра“. Надявам се да няма такива инциденти през тази година. Приканвам всички да бъдат внимателни с използването на пиротехнически средства. 

Не са редки и случаите, когато по време на празник се налага да се включим и ние, с екип огнеборци, за да загасим възникнал пожар“, обясни още комисар Николаев. 


Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МВР: Значителен спад на броя на шофьорите, употребили алкохол и наркотици

Има проблем с намирането на терени, на които МВР да съхранява автомобили, отнети от пияни и дрогирани водачи. Това заяви пред журналисти в София вътрешният министър Калин Стоянов: "Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици! Да, има проблем с..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
снимката е илюстративна

Над 190 служители проверяват данъчните складове на "Лукойл" в 6 града

В данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" започнаха проверки на съвместни екипи от служители на  Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция" – МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Общият брой на включените в операцията служители е над 190...

публикувано на 10.05.24 в 11:13

18-годишен украинец е с фрактура на ръката след катастрофа в Свети влас

18-годишен украинец е с фрактура на ръката след като автомобил го блъска в Свети влас, съобщават от полицията.  Случаят е от 9 май около 14:35 часа на кръговото кръстовище между улиците "Свети Власий" и "Раковина".  27-годишна украинка е шофирала автомобил, който отнема предимството и блъска момчето, което е управлявало ел.тротинетка.  Младежът е с..

публикувано на 10.05.24 в 09:00

Задържаха пистолети и патрони на МП Лесово

Служители от Митнически пункт Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил. Той е пътувал от Турция през Лесово към Германия, съобщи Агенция „Митници“. Проверката е извършена на 4 май.  Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД..

публикувано на 08.05.24 в 11:01

Задържаха шофьор с 4,25 промила на пътя Приморско-Созопол

42-годишен шофьор на товарен автомобил е задържан на пътя между Приморско и Созопол, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка от  екип на Граничния полицейски участък в Царево. По техни данни, мъжът се е държал видимо неадекватно. Те поискали съдействие от екип на Районното управление в Приморско за тестване на шофьора за употреба на алкохол...

публикувано на 08.05.24 в 08:52

Полицията задържа няколко мъже за шофиране с алкохол в кръвта през почивните дни

55-годишен айтозлия е шофирал с 1,85 промила алкохол в кръвта. Той е спрян за проверка на 2 май около 14:20 часа на айтоската улица "Славянска", съобщават от ОДМВР. Полицията е установила, че водачът шофира след употреба на алкохол. Той е отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за 24 часа, а автомобилът е иззет.  С 2,29..

публикувано на 07.05.24 в 09:05

Установени са двама мъже за кражба на над 17 хил. лева от частен имот в село Бата

Двама мъже са проникнали в дома на 88-годишен мъж от село Бата и са откраднали 13 000 лева, 2 350 евро и златен медальон.  Сигналът е получен на 3 май около 11:25 часа.  В резултат на полицейските действия са установени извършителите - това са 40-годишен мъж от с. Медово и 28-годишен мъж от с. Бата, които са криминално проявени,..

публикувано на 07.05.24 в 08:39