Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

| обновено на 23.02.24 в 20:47
5
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя. 

Ники Урумов и Алекс Костова се надяват да повторят успеха на

Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра Костова представиха  „Жени извън употреба”. Стефан Тенев кандидатства за подпомагане от общината с „Клошар” . Новият филм на Зорница-София Попганчева с „Три килограма щастие“ също планира снимки в морския град. Отново пред комисията се явиха Севда Шишманова и Веселка Кирякова с големия проект „Парчета живот”, филм за атентата на Летище Бургас през 2012 г. 


Зорница София ще снима новия си филм и в Бургас
Плажът, Солниците, Морската градина, Моста, Морска гара, Сарафово, Летището, Грамофона, Часовника, КЦ „Морско казино”, Гарата, Операта, улица “Богориди”, площад “Тройката”, площад “Жени Патева”, Фара са сред утвърдените локации, които с лекота се вграждат във филмовия пейзаж. В киносредите все повече търсят и вече наричат Ченгене скеле българската Венеция. Това стана ясно на провелото се днес официално представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”.


Кинопроектите са заложили на впечатляващ актьорски каст. Открояват се имената на Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Койна Русева, Радина Кърджилова, Юлиян Вергов, Ивайло Христов, Деян Донков, Алекс Сърчаджиева, Самуел Финци, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Юлиан Костов, Миглена Караламбова, Ириней Константинов, Йоана Буковска-Давидова, Дария Симеонова, Геро, Владимир Зомбори, Владимир Пенев, Мая Бежанска.
Бургаската линия ще бъде подсилена и с участието на  актьорите Никола Парашкевов, Пламен Манасиев и Асен Лозанов.



"За нас е много важно осезаемото присъствие на Бургас, местата, хората от града, както и да се даде възможност на бургаските актьори за изява", коментират от журито.

Проектите оценяват режисьорът Радой Николов, зам. - кметът по "Култура и вероизповедания" Диана Саватева, директорът на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова, общинските съветници Тодор Ангелов, Ева Михалева, Ясен Проданов, Веселин Пренеров и Севдалина Турманова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цанислав Петков, архив

Концертът "Звукът на Европа" - част от програмата на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни"

11 млади музиканти ще участват в концерта „Звукът на Европа“. Той е част от фестивала  "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни", който предстои в края на седмицата в Бургас. Концертът е колаборация на Фондация „Солинария“ с Асоциация ASBL Artistes en Herbe, Люксембург и Камерен оркестър гр. Хасково с диригент Цанислав Петков: "Това е среща на..

публикувано на 08.05.24 в 09:40

Играят "Мисия Спящата красавица" в кукления театър в Бургас

Вълшебства и съвременност се преплитат в спектакъла на Бургаския куклен театър „ Мисия Спящата красавица“. Той ще бъде игран тази вечер от 19 часа.  Автор на текста е Яна Борисова, режисьор е Кирякос Аргирополус. Бургаският куклен театър кани на премиера на "Мисия Спящата красавица" Всички познавате добре историята на принцесата, която..

публикувано на 08.05.24 в 09:10

Месец на таланта представя даровити деца и младежи в Бургас

Центърът за млади таланти в Бургас подарява на града изключително богата и пъстра програма от дейности и събития по повод своята тринадесета годишнина. Началото на Месеца на таланта ще бъде поставено на 17 май от 18:00 ч. във фоайето на Магазия 1 /Морска гара/. Участниците от проектите на центъра “Палитри“, „Приложни изкуства“ и „Анимация,..

публикувано на 07.05.24 в 14:26

Театралите на НЕГ „Гьоте“ с две първи места от фестивал на училищния театър

С авторска постановка “Die Show des allmächtigen Internets" (“Шоуто на Всемогъщия Интернет“), отличен немски език и артистично присъствие, Театрална трупа „Гьоте“ впечатли публика и жури и се завърна от Националния фестивал за училищен театър „Завесата се вдига на немски език“ с две първи места – на журито, на публиката и с почетен плакет за първо..

публикувано на 07.05.24 в 14:17

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

Тържество, посветено на патронния празник „Св. св. Кирил и Методий“, ще се проведе  на 9 май, от 20:00 часа, на едноименния площад. Школото  и най-старото в Бургас.  „155 години творим!“ е слоганът на събитието. В него ще вземат участие бивши и настоящи ученици, танцови състави и вокални групи, училищният хор със състав от над 70 деца,..

обновено на 07.05.24 в 13:49

Първото издание на "СОЛиСиМи" започва с концерта "Музикални багри и ритми"

С концерта „Музикални багри и ритми“ на 10 май в Бургас започва първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Проектът е разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Концертът от 19 часа в Културен дом НХК е и премиера на произведения на бургаския композитор Петя Тончева с..

обновено на 07.05.24 в 13:23

Поморие отбелязва празник на града с Илия Луков

На Гергьовден Поморие отбелязва своя празник на града. Той се празнува от 1990 г. по решение на общинския съвет. В 09.00 ч. ще бъде  отслужвана Света литургия в Манастира „Свети Георги” в Поморие. В 11.00 ч. ще е официалното откриване на празника на открита сцена на НЧ „Светлина 1939”.  А половин час по-късно ще е прозвучи и празничния..

публикувано на 06.05.24 в 09:00