Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киното обича Бургас! Пет продукции искат да снимат в морския град

| обновено на 23.02.24 в 20:47
5
Севда Шишманова прави филм за атентата на Летище Бругас

Бургас отново е желан за кино! Доказа го и поредната сесия за представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”. Четири  пълнометражни филмови проекта и един сериал бяха представени днес. По традиция изслушването е в Дома на писателя. 

Ники Урумов и Алекс Костова се надяват да повторят успеха на

Калоян Лалев и Неда Морфова говориха за  „Дъщерите”; Николай Урумов и Александра Костова представиха  „Жени извън употреба”. Стефан Тенев кандидатства за подпомагане от общината с „Клошар” . Новият филм на Зорница-София Попганчева с „Три килограма щастие“ също планира снимки в морския град. Отново пред комисията се явиха Севда Шишманова и Веселка Кирякова с големия проект „Парчета живот”, филм за атентата на Летище Бургас през 2012 г. 


Зорница София ще снима новия си филм и в Бургас
Плажът, Солниците, Морската градина, Моста, Морска гара, Сарафово, Летището, Грамофона, Часовника, КЦ „Морско казино”, Гарата, Операта, улица “Богориди”, площад “Тройката”, площад “Жени Патева”, Фара са сред утвърдените локации, които с лекота се вграждат във филмовия пейзаж. В киносредите все повече търсят и вече наричат Ченгене скеле българската Венеция. Това стана ясно на провелото се днес официално представяне на културните проекти по направление пет от общинския фонд „Култура”.


Кинопроектите са заложили на впечатляващ актьорски каст. Открояват се имената на Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Койна Русева, Радина Кърджилова, Юлиян Вергов, Ивайло Христов, Деян Донков, Алекс Сърчаджиева, Самуел Финци, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Юлиан Костов, Миглена Караламбова, Ириней Константинов, Йоана Буковска-Давидова, Дария Симеонова, Геро, Владимир Зомбори, Владимир Пенев, Мая Бежанска.
Бургаската линия ще бъде подсилена и с участието на  актьорите Никола Парашкевов, Пламен Манасиев и Асен Лозанов."За нас е много важно осезаемото присъствие на Бургас, местата, хората от града, както и да се даде възможност на бургаските актьори за изява", коментират от журито.

Проектите оценяват режисьорът Радой Николов, зам. - кметът по "Култура и вероизповедания" Диана Саватева, директорът на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова, общинските съветници Тодор Ангелов, Ева Михалева, Ясен Проданов, Веселин Пренеров и Севдалина Турманова. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08

Неиздаван роман на Антон Дончев представят в Бургас

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен днес в Дома на писателя в Бургас.  Той е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Водещ ще е Елка Василева. Началото е в 18 ч.   Антон Дончев е роден в Бургас, на който впоследствие става почетен гражданин. Сред..

публикувано на 19.04.24 в 09:10

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05