Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки изпълнители се явиха на първия кастинг за конкурса за млади изпълнители „Бургас и морето“

Едни от най-добрите млади музиканти от цялата страна  се явиха на кастинг през уикенда за първия Национален конкурс за млади изпълнители „Бургас и морето“. В него могат да участват младежи до 33-годишна възраст. Различното от многобройните музикални формати, е изискването младите изпълнители да представят и авторска песен.

Акцентът на новия конкурс е изпълнението на младите хора, а не песенния шлагер, както е в традиционния фестивал „Бургас и морето“, разказа зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева. Затова и е подбрано жури от музикални специалисти, които имат отношение към марката "Сан Ремо". 


Дарияна Куманова е доцент в Академията на Сан Ремо, собственик на музикално училище в Милано и професионалист с международно признание.

"Аз съм наистина щастлива от това, което чух. И това е точно идеята на "Вечерта на младите изпълнители" - да намерим такива, които да имат път и да могат да изявят таланта си. Да бъдат чути, а не песните им да останат само във вечерта в Бургас. Песни, които да станат хитове и да бъдат слушани от млади хора", разказа тя.

Към журито се присъединява и Антонио Вандони, който е артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV.

 „Обиколил съм цял свят, за да търся тяланти и за мен България е държава, в която има наистина много такива и, които аз бих изнесъл извън границите и бих им помогнал да осъществят музиката си навън. Това, което трябва да правя аз, е да съм на страната на артистите и за мен това е важно. В България може би музикалният бизнес не е достатъчно развит, както на Запад, но това е и нашата цел“, сподели Вандони.


Сред журито е и певицата Михаела Маринова.

"За тези години осъзнах колко важно е сам да пишеш музиката си, всичко да излиза от теб естествено. Това е не само да лекуваш себе си, собствената си душа, но и ти да се чувстваш добре като творец. Това е и за публиката - да те обикне, да те приеме и да те опознае по един различен начин. Щастлива съм, че виждам такива хора, пишещи собствената си музика".

В журито влизат още Христин Стрижлев и бургазлията Стефан Илчев.


На прослушването се зароди и идеята всички музиканти на сцената също да бъдат бургаски таланти от Музикалното училище, които не само да свирят, но и да създадат аранжиментите на песните.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08

Неиздаван роман на Антон Дончев представят в Бургас

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен днес в Дома на писателя в Бургас.  Той е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Водещ ще е Елка Василева. Началото е в 18 ч.   Антон Дончев е роден в Бургас, на който впоследствие става почетен гражданин. Сред..

публикувано на 19.04.24 в 09:10

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05

Фондацията на Лили Иванова иска общински имот в Морската градина за културен център

Бивше заведение в Морската градина може да се превърне в културен център. Инициативата е на Фондация „Лили Иванова“. От фондацията са изпратили писмо до Общинския съвет с искане да стопанисват сградата за 10 години. Там ще бъде създаден Saloon LI. Имотът с площ от 62 кв м в близост до Летния театър е собственост на „Благоустройствени строежи“...

публикувано на 17.04.24 в 11:52