Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за училищен театър на испански език започва днес в Бургас

| обновено на 28.02.24 в 13:54

В Бургас ще се проведе XXIV-ият Национален фестивал за училищен театър на испански език. Той се организира от 28 февруари до 1 март от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България. В него ще вземат участие ученически групи от 25 училища от цялата страна.

Театралният фестивал е културно и образователно събитие с голям отзвук в страната. Основните му цели са развитието на образователните ценности посредством театъра и популяризирането и разпространението на испанския език и култура. Също така се цели да засили удовлетворението на учениците от познанията им по испански език, да им предостави възможността да участват в артистичен обмен с приятелски и игрови характер с учениците от други училища, както и да поощри театралните изразни средства, като артистичен начин на комуникация и като инструмент за изучаването на чужд език. 

Отдел „Образование“ и Община Бургас, в партньорство с ПГРЕ "Г. С. Раковски" – Бургас, ОУ "Елин Пелин" – Бургас и Държавен куклен театър – Бургас, се обединиха в тази инициатива, в която ще вземат участие близо 250 ученици и 40 испански и български учители, които са започнали подготовката на пиесите си още от месец септември 2023 г. 

Освен това отличилите се с първа и втора награда ще представят страната в XXV Международен фестивал за училищен театър на испански език, който ще се проведе във Варшава, Полша между 22 и 26 април 2024 г.
Пълната програма, можете да видите на сайта на Община Бургас.
По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08

Неиздаван роман на Антон Дончев представят в Бургас

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен днес в Дома на писателя в Бургас.  Той е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Водещ ще е Елка Василева. Началото е в 18 ч.   Антон Дончев е роден в Бургас, на който впоследствие става почетен гражданин. Сред..

публикувано на 19.04.24 в 09:10

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05