Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътищата в ЕС ще отнемат книжки на шофьорите - нарушители

Снимка: БГНЕС

Отнемането на книжката на водачи, заради висока скорост на пътя или изпит алкохол и сядане зад волана. Това са част от рестрикциите, които  ще се прилагат с нова директива в целия Европейски съюз, с период на действие до 2050 година. За да постигнем нулева смъртност на пътя трябва да има нулева толерантност към нарушителите в България. Оттук трябва да започнат да работят институциите у нас, коментира експертът Михаил Попов, от Института за пътна безопасност:

„Специално за отнемането на шофьорските книжки – това, например ние сме го предложили още отпреди 11 години, когато правихме тогава фондация „Безопасни улици от Валя“, защото още тогава казахме, че трябва да се приложат във всички европейски държави и най-вече в България.

Това, което са направили държавите, с най-малко смъртност и най-малко инциденти на пътя постепенно през годините въвеждат рестрикциите, но нашата държава все още е много, много далеч.

Категорично нашите институции отказват да въведат това, което се прави в тези държави по отношение на нулевата смъртност.

Не сме почнали да правим абсолютно нищо конкретно, например срещу системните нарушители. Не се работи с тях, не се е наказват адекватно. Все още нямаме изградена системата „Бонус-малус“, каквато има в почти всички западни държави. Това, което се обеща беше, че от следващата година ще се въведе, но това беше преди 5 години.

От Института за пътна безопасност им предложихме програма специално за инфраструктурата - да вземат и да се обозначат критичните точки в държавата, по всички пътни артерии, но и това нещо не се направи.

Освен това нали по отношение на инфраструктурата в населените места, имаме една много хубава наредба за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии, в която точно и ясно е записано в каква последователност трябва да са приоритетите, когато се прави такава инфраструктурна промяна.  

Черната статистика по пътищата на България няма спре, защото всичко, което се предприеме от държавата по отношение на пътната безопасност, въз основа на някакво планиране, а е някакви хаотични решения, които се правят преди всичко от хора, които не разбират от пътна безопасност.

Държавната агенция за пътна безопасност продължава да работи като някакво НПО, но не и като институция, която да ръководи цялата пътна безопасност в страната. Има много други институции в държавата, които имат отговорности по пътната безопасност, не само Пътна полиция, но и здравното министерство и това на образованието. Те също могат да направят промени, но това трябва да се ръководи от една  институция в случая, каквато е агенцията. Първото и най-лесно нещо, което може да се направи е да има качествена маркировка. Всеки шофьор вижда каква е разликата, когато тръгне например по АМ„Тракия“ нощно време, защото лесно се кара, когато има хубава маркировка и колко е трудно и натоварващо, когато маркировката не е добре. Дори част от случаите на самокатастрофирали водачи са, че не могат много добре да следят пътя, защото маркировка няма, осветление също и не могат да се ориентират по пътя.“


Според Михаил Попов очаква се българската държава, както прилага всичко нормативни промени, които налага Европейския съюз, да прилага и новите правила към шофьорите – нарушители, за да се намали черната статистика на пътя. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дете е с опасност за живота след катастрофа в село Чукарка

3-годишно дете е с опасност за живота след катастрофа в айтоското село Чукарка, съобщават от Областна дирекция МВР.  Инцидентът е от 5 май на обяд, когато лек автомобил, управляван от 35-годишен мъж от карнобатското село Соколово, при извършване на маневра на дясно блъска детето / пешеходец от с. Чукарка/ .  То е с  повърхностни травми на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митничари от Пристанище Бургас (видео)

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митнически служители от Пристанище Бургас. Стоките са открити в тайници на два контейнера, пристигащи от Китай за получател в България. Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД..

публикувано на 04.05.24 в 10:17

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата, при която на различните..

публикувано на 03.05.24 в 11:48

Петгодишно дете пострада при пътен инцидент в Бургас

Петгодишно дете е пострадало при пътен инцидент, станал в Бургас на 1 май, съобщи Областната дирекция на МВР в града.  Момиченцето изскочило внезапно на улица «Славянска» и било ударено от товарен автомобил, управляван от 61-годишен бургазлия.  Детето от Средец е с фрактура на дясната подбедрица. Няма опасност за живота му. То е настанено в..

публикувано на 02.05.24 в 09:28

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Тази година Бургас ще изпрати рекорден за последните 6-7 години брой абитуриенти. 2200 младежи и девойки ще празнуват завършването на училищния етап от своето образование. За сравнение през 2023 г. те бяха 1790, а през 2021 г. - 1487. Това стана ясно на междуинституционална среща в Община Бургас с представители на общинската администрация, ОД на МВР –..

публикувано на 30.04.24 в 14:45

6 години затвор за шофьора причинил смъртта на баща и двете му деца в Айтос

Присъда от шест години „лишаване от свобода“ потвърди Апелативният съд в Бургас за водач, причинил пътен инцидент в Айтос. Случаят е от 13 септември 2021 година, като тогава загина баща и две малолетни деца, а друг е пострадал тежко.  Тежка катастрофа в Айтос взе три жертви Товарният автомобил с полуремарке е превозвал 39 734,15 кг. пшеница...

публикувано на 30.04.24 в 14:23

Забраняват игралните зали в малките населени места

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете ще са..

публикувано на 30.04.24 в 11:50