Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници от ГЕРБ в Бургас с декларация срещу перките в морето

| обновено на 28.02.24 в 13:29
Снимка: wirestock on Freepik

Общинските съветници от ГЕРБ в Бургас също се обявиха против законопроекта, предвиждащ изграждане на ветрогенератори в Черно море. Според тях той крие неоценени рискове за околната среда и биологичното разнообразие, а това неминуемо ще засегне сектори като "Туризъм" и "Рибарство".

Димитър Сотиров, Димчо Грудев и Евелина Михалева са внесли в Общинския съвет декларация срещу приемането на законопроекта.

„Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е внесен без да бъдат направени предварителни оценки и анализи на потенциални въздействия върху сектори, като рибарство, корабоплаване, туризъм, както и върху околната среда, биологичното разнообразие и морските екосистеми-морските птици, морските бозайници и др.“, коментира Димитър Сотиров, който е експерт по екология и околна среда. По думите му територията в обхвата на изключително икономическата зона на България в Черно море не е обследвана, за да се определи предварително какви са рисковете за НАТУРА 2000, за недвижимите и културните ценности, за навигационните маршрути (корабоплаването), за военните зони, риболовът, туризмът, околна среда и биологичното разнообразието.

От друга страна, няма и оценка на съществуваща електропреносна мрежа и необходимостта от нейното развитие, за да могат да бъдат присъединени бъдещите ВЕИ мощности, изградени в Черно море, допълва Сотиров. Той подчертава, че потенциалните въздействия върху околната среда на бъдещите офшорни вятърни проекти, заедно с последиците за сектори, като рибарство, туризъм и корабоплаване, би трябвало да бъдат оценени по време на процесите на стратегическо планиране, но такива оценки липсват в действащите стратегически документи. Според експерта в текстовете на законопроекта има пропуски, неточни формулировки и противоречия с други действащи нормативни документи. Сотиров подчертава, че страната ни има наличен неусвоен потенциал на сушата за изграждане на над 40GW вятърни мощности.

Съветниците от ГЕРБ настояват местният парламент да се съобрази с посочените доводи и да приеме внесената декларация срещу законопроекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 08:10

Синдикалистът Иван Кирилов води листата на "Солидарна България" в Бургас

Бургаското пристанище да остане държавно е едно от целите на обединение "Солидарна България". Един от основателите му Ваня Григорова казва, че според информацията за изпълнението на поръчките, които ще допринесат за доброто му финансово състояние, се отклоняват. под натиска на част от управляващите. 18 души от бургаски регион влизат..

обновено на 06.05.24 в 17:18

Футболистът Милен Георгиев и бившият депутат Христиан Митев в обща листа на "Синя България"

20 души влизат  листата на "Синя България". Тя обединява десет консервативни партии и беше регистрирана днес. Част от кандидатите са добре познати лица. Сред тях има адвокати, лекари, предприемачи и журналисти. Водач е настоящият общински съветник и бивш футболист на "Нефтохимик" Милен Георгиев. Втори е адвокатът Христиан Митев, който стоеше..

обновено на 06.05.24 в 17:04

Листа от 28 кандидати за народни представители регистрира ДПС в РИК Бургас

Севим Али е водач на листата на ДПС в Бургас за следващите парламентарни избори на 9-и юни. Днес партията регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас листа от 28 кандидати за народни представители. Според Али, сформирана е силна листа от доказани парламентаристи.  "Всички са доказани професионалисти. Хора, които заслужават доверие на..

публикувано на 06.05.24 в 16:43

БСП регистрира в Бургас листата си за предстоящия вот

БСП регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас листа от 25 имена за предстоящия извънреден парламентарен вот на 9 юни. Водачът Петър Кънев коментира, че листата е много балансирана. Той очаква да имат минимум двама депутати, които да влязат в новия Парламент. Втори е Тодор Байчев, който е областен лидер на БСП в Бургас.  "По пътя към..

публикувано на 06.05.24 в 15:30

„Български Възход“ регистрира листата си за народни представители в Бургас

Партия  „Български Възход“ регистрира листата си в МИР 02 Бургас за народни представители в изборите на 9 юни 2024 г. Водач на листата е областният координатор на „Български Възход“ и общински съветник Стоян Грозев, втори е бизнесменът и общественик Явор Жеков, който ще представлява Бургас и в листата за Европейски парламент, трета е Мариела Кирова,..

публикувано на 03.05.24 в 16:07

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни..

публикувано на 03.05.24 в 14:45