Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопроходима техника и термокамери тръгват към южната ни граница

Вътрешният министър Калин Стоянов (вляво) разговаря с кмета на Болярово Христо Христов.
Снимка: Александра Маркарян

Стотици високопроходими автомобили пристигат в България по поръчка на МВР и голяма част от тях ще подсилят охраната по външната за ЕС южна българска граница с Турция. С тях ще бъдат изпратени и термовизионни камери, съобщи директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов при повторното откриване на Граничното полицейско управление в Болярово днес. То бе закрито преди две години със заповед на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Поръчката е рекордна, за 360 автомобила, които ще започнат да пристигат през месец май, уточни главен комисар Златанов в ямболската община в присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов, директора на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс Хайнс Лейтенс, кмета домакин Христо Христов и колегите му от общините Средец, Елхово и Малко Търново, както и на областния управител на Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова.

Граничните полицаи в управлението ще са 99. Охраната на границата ще подсилят сериозно и екипи от Фронтекс, чието пристигане у нас е предстоящо.

Като грешка определиха закриването на управлението и кметът Христов, и министър Стоянов в речите си.

„Болярово е гранична община. Винаги охраната на държавната граница е била част от живота на хората ни, съответно всяко действие на държавата и институциите в тази сфера е действие не само за провеждане на съответната реформа в сферата на сигурността, но и действие, разтърсващо живота на местната общност. Ето защо днес тук съм с дълбоко удовлетворение от възстановяване на Граничното полицейско управление – Болярово като самостоятелна структура в пълния му състав“, подчерта Христо Христов и определи датата 29 февруари 2024 година като паметна.

„За мен е огромна чест да бъда тук, сред вас и да се опитам да възстановя чувството ви за справедливост“ – каза взелият думата след кмета министър Калин Стоянов и обясни как се е стигнало до закриването преди две години:

„През месец юни 2022 година, под предлог, че се прави структурна реформа, бившият вътрешен министър господин Бойко Рашков, въз основа на някакви анализи, въз основа на някакви математически формули и с един подпис закри множество гранични полицейски управления, множество групи за охрана на държавната граница, както и няколко погранични районни полицейски управления. Ние сме на мнение, че в момент, в който говорим за нелегална миграция, за засилване на контрола по границата, няма как да работим със закрити структури, ограничен щат и ресурс“.

Сградата на полицейското управление е предоставена от община Болярово, за нейна сметка е и извършеният ремонт. По време на церемонията кметът Христо Христов обяви, че общината подарява лек автомобил на полицейския участък в Болярово.

„Това не са единични усилия. През всички години сме ги полагали и ще продължим да полагаме, защото осъзнаваме важността на партньорството между местната власт и държавата за решаването на важни и значими въпроси“, подчерта кметът, благодари на ръководството на МВР за решението на Болярово и пожела на граничните полицаи да работят „отговорно и сърцато“, както са го правили досега. Той обеща и да изпълни молба, отправена от главен комисар Златанов също днес – кметовете да се погрижат за ремонтирането на пътища, така че полицията да може да стига по-бързо.

На финала вътрешният министър Калин Стоянов връчи плакет на МВР на кмета Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама са задържани при полицейска спецакция в „Комлука“

Провежда се специализирана полицейска акция на територията на бургаския квартал „Комлука“, потвърдиха от ОДМВР-Бургас. Двама са задържаните до момента. Целта на акцията е неутрализиране на търговия с т.нар „друсан чай“. Иззето е голямо количество преработена и непреработена суха тревна листна маса. Спецакцията продължава. 

обновено на 20.05.24 в 15:55

Млад водач се блъсна в крайпътно заведение, шофирал с 0,86 промила

Снощи на пътя, който е от бургаския квартал „Банево“ в посока кв. „Ветрен“, до кръговото кръстовище, самостоятелно е катастрофирал 19-годишен мъж от каменското село Кръстина, съобщи полицията. Причината е движение с несъобразена скорост. Той е имал 1 година стаж зад волана. Блъснал се е с лекия автомобил, който е управлявал - последователно в каменен..

публикувано на 20.05.24 в 08:46

В Сливен автомобил се вряза в пешеходна зона и уби жена

Възрастна продавачка на зеленчуци бе убита от лек автомобил този следобед в Сливен, след като се врязъл в стълб на магазин. Инцидентът е станал около 15.00 часа на булевард „Стефан Стамболов“ на спирката на квартал „Българка“. Автомобилът  е притиснал жената, която е починала на място. Според информацията на полицията водачът на автомобила..

публикувано на 18.05.24 в 19:24

Разпоредена е проверка за нарушения на служители по време на спецакция в Бургас

 Към момента в ОДМВР - Бургас официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица, това съобщиха днес от бургаската полиция. Въпреки това, на база публикации в някои медии, Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредил вътрешна проверка. В случай на установени нарушения или превишаване на..

публикувано на 18.05.24 в 15:16

Проверяват частно бургаско пристанище за контрабанда на горива (ОБНОВЕНА)

Има задържани лица след проверка по сигнал за незаконна търговия на горива в бургаско частно пристанище.  Специализираната операция е под ръководството на Бургаската окръжна прокуратура, със служители на полицията, Агенция “Митници” и НАП. Проверката е извършена по сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и съхранение на акцизни стоки..

обновено на 17.05.24 в 16:07

Марио Климентов застава на поста зам.-директор в ОДМВР-Сливен

Носителят на приза „Полицай на годината -2023” Марио Климентов застава на поста заместник-директор в ОДМВР-Сливен и началник отдел „Криминална полиция”. Той е назначен на 15 май със заповед на министъра на вътрешните работи. Комисар Климентов заменя комисар Станимир Колев.  Новоназначеният заместник-директор многократно е награждаван за проявен висок..

публикувано на 17.05.24 в 14:17

Оръжие без разрешителни е предадено в полицията в Камено

40 - годишен мъж от село Винарско, община Камено е предал в полицията  пистолет "ИЖ 78-8" и 42 боеприпаса към него. Той обяснил, че пистолетът е собственост на 69 - годишния му баща.  Констатирано е, че възрастният мъж няма официално регистрирани огнестрелни оръжия, съобщават от полицията. Извършено е претърсване в дома му. Там е открит и иззет ловен..

публикувано на 17.05.24 в 08:27