Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Георгиев, ИАРА: Искаме да имаме повече правомощия

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще иска повече правомощия за своите инспекторите. Промените ще бъдат обсъдени на 12 март, от работна група, която вече е сформирана и е с представители от агенцията, и от министерствата на вътрешните работи и на земеделието. Причината за исканите промени е все по-честата агресия на нарушителите към инспекторите, както и при сигнал да могат да използват служебните си автомобили със специален режим на движение. В момента те биват глобявани от Пътната полиция за превишаване на скоростта, в случаите когато се отзовават на сигнал за бракониери или нарушители. Това обясни за БНР Бургас д-р Николай Георгиев, изпълнителен директор на агенцията:


„През 2018 година е променен Законът за рибарство и аквакултурите. Там са дадени определени правомощия на служителите на агенцията. Направихме работна група между МЗХ, МВР и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тя ще се събере на 12 март, с тримесечен прозорец. Там ще искаме повече правомощия. Нашите коли трябва да имат „сини буркани“, за да са със специален режим на движение, защото много често в ИАРА пристигат глоби от Пътна полиция. Те са на служители, които реагират бързо след получен сигнал от тел.112. Движат се бързо, особено в тъмната част на денонощието. защото трябва бързо да стигнат до мястото с нарушители или бракониери, а такива сини лампи имат от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Искаме да имаме и стоп палки, каквито имат също ИАГ и полицията, за да спираме такива нарушители по вътрешни водоеми и по море, които не се подчиняват и стават агресивни. В закона ни вменено - искаме да имаме право на принудително задържане и отвеждане до най-близкия участък на полицията. Не искаме да имаме служебно оръжие.


С МВР и с Гранична полиция работим в изключително тясно сътрудничество, но няма как при всеки един сигнал на 112, който е отправен до служителите на ИАРА , които са дежурни предимно нощем, да присъства и патрулен автомобил на МВР.

Имаме и доста добра екипировка, особено за планински терени и за пясък, защото имаме доста проходими автомобили. Но когато се отзовем на сигнал, в случай че попаднем на агресивни нарушители, а това става за секунди - няма как да чакаме от полицията да изпратят дежурен екип. Още повече, че на повечето места няма и обхват на телефоните, а на нас ни е необходимо да се защитим. Докато дойде патрулния екип отнема много време, защото сме в отдалечени райони, отнема половин час, един, а понякога сме и в морето. Имаме 5 случая на нападнати инспектори от агенцията за последната година.


С всяка изминала година инспекторите от отдела по рибарство и контрол установяват, че намалява броят на нарушителите – риболовци, които практикуват любителски риболов без билет“, допълни още Николай Георгиев. 

Чуйте повече информация в звуковия файл.
Снимки: ИАРА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отмени заповедта за обявяване на защитена местност „Залив Корал“

Върховният административен съд отмени заповедта на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 2022 г., свързана с обявяването на защитена местност „Залив Корал“ в района на Лозенец. Делото е образувано по 3 жалби – на две търговски дружества, Община Царево и Националната асоциация „Българско Черноморие“.  Защитената местност беше..

публикувано на 28.06.24 в 17:15
снимката е илюстративна

Почина младият мъж, който пострада с тротинетка в Средец

Почина младият мъж, който пострада при управлявление на електрическа тротинетка в Средец, съобщават от полицията. Пътният инцидент стана на 13 юни. Тогава 29-годишният мъж загубил контрол при преминаване през гумен ограничител и катастрофира самостоятелно. Пострадалият беше настанен в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас с наранявания по главата, в..

публикувано на 28.06.24 в 07:42

Катастрофа блокира движението към Созопол

Катастрофа е блокирала движението към Южното Черноморие. Верижно са се ударили няколко коли в отсечката след първата бензиностанция и ПЦ"Пода"в посока към Крайморие. Задръстването е огромно. Тези, които искат да пътуват на юг, трябва да минат през"Меден Рудник", Твърдица и Маринка, за да стигнат до моста за  "Крайморие".

публикувано на 27.06.24 в 17:52

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ до Карнобат

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ преди отбивката за Карнобат.  Инцидентът е станал около 2 часа следобед, информират от полицията.  56-годишният шофьор и двете му спътнички са невредими. Те напуснали автомобила преди да се запали, усещайки неприятна миризма в купето.  Изгорялата кола е изтеглена от пътното платно. Движението по..

публикувано на 27.06.24 в 15:50
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха в Слънчев бряг пласьор на амфетамини

Полицията задържа при рутинна проверка в Слънчев бряг 28-годишен пласьор на амфетамини. това съобщиха от ОД на МВР в Бургас.  Мъжът е от Пловдив. Това е станало тази рано около 01:40 ч. в района на централна крайбрежна алея в курортния комплекс. Полицаите са открити около 30 бели таблетки, със специфична щампа, реагирали при полевия нарко-тест на..

публикувано на 27.06.24 в 11:39

3-годишно дете от Украйна е намерено само снощи в Слънчев бряг

Момче на 3 г. от Украйна е намерено само снощи в Слънчев бряг, съобщиха от полицията. Детето е пристигнало в страната ни на почивка с 35-годишната си майка. Те са отседнали в апартамента си на приземния етаж на сграда в курортния комплекс.  След употреба на алкохол снощи, майката заспала, а момчето е излязло от прозореца на жилището. Виждайки..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Двама мъже са задържани в Созопол за нанасяне на побой

Двама мъже са задържани в Созопол по сигнал за нанасяне на побой, съобщиха от полицията. Те са на 29 г. и 30 г., предишни криминални прояви.  Единият от тях вече е задържан за продажба на наркотици, а другият за побой и кражба.  Двамата мъже са намерени в апартамента на единия от тях в Стария град и са отведени за разпит в Бургас. Пострадалият..

публикувано на 27.06.24 в 11:24