Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел очаква извинение за обидите

Борисов: Разговаряли сме за рокадите!

| обновено на 20.03.24 в 09:12
Автор:
Снимка: БГНЕС

Очаквам извинение за епитетите и обидите, както и за това, че съм нарушила Конституцията, настоя Мария Габриел - кандидат за министър-председател, която заедно с преговорния екип на ГЕРБ-СДС и лидера на партията Бойко Борисов дадоха пресконференция в централата си.

"За 9 месеца не съм позволила подобно нещо, не съм нарушила Конституцията, указът е издаден за назначаване на министър-председател. Всички министри, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Това е тяхно право, да си подадат отвод, но вярвам всички разбираме, че в подобен момент това може да бъде изтълкувано по грешен начин. България има нужда от правителство, от стабилност, от правителство на споделената отговорност и в него двамата партньори да бъдат равнопоставени... Аз смятам, че сега е моментът да продължим да показваме своята отговорност пред България", посочи Габриел.

Борисов също подхвана темата за епитети, като отбеляза, че е учуден от острия език на партньорите им от ПП-ДБ.

"Учудвам се, че за 9 месеца не се научиха да не използват епитети. Когато използват така епитети, показваш едно истинско лице и дадените от вчера декларации за отказ, са в нарушение на договорката ни, че този кабинет ще работят при ротация за 18 месеца, а и като им гледам командировъчните за чужбина, те не спряха да пътуват.... Преди месец с г-н Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета. Не мога да зачеркна тези 9 месеца, говорили сме по всички тези, как да решим проблема на хората, не мога да си позволя епитети", каза лидерът на ГЕРБ.

Аз ги призовавам веднага да се извинят на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел, настоя Борисов.

Винаги съм казвал, че подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов.

За думите на Кирил Петков, че препъни камъкът в преговорите са били службите и разкриването на следствената тайна, Борисов каза: "Аз твърдя, че службите в момента са изключително добре интегрирани, зная го от международните партньори. Ако това е препъни камъкът, аз последен ще се съглася, а конкретният срок, съгласно меморандума, може да бъде изпълнен, само ако се съгласят двете страни. Но добре, ще го подпишем и него. Единственият спор беше министър Тагарев. А за енергетиката, те приеха Жечо Станков, но за БЕХ да стане Румен Радев, поясни Борисов.

"Разбира се, че има път назад, но той минава през това дали Мария Габриел ще приеме извинението. Защо снощи им беше това да го говорят?! Ние сме предложили реално министър-председател и имаме документ, че тези министри са за 18 месеца", категоричен бе той.

Ние разбираме, че тези министри, не искат да са министри. Насила не става, отбеляза той. 

Бойко Борисов казва, че не иска лидерска среща с ПП-ДБ, защото станал свидетел как съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е чупил шишета.

"Искаме да има правителство, въпросът е сега как и двете страни могат да вземат такъв завой след изказаното от тях", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ настоя лъжите и спекулациите за връзките на партията му с ДПС да престанат.

"Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ. Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони", разясни Борисов.

---------------------
ПП на ГЕРБ-СДС даде извънреден брифинг след като вчера номинираната от партията за министър-председател Мария Габриел връчи на президента Румен Радев изпълнен мандат. 
Малко по-късно обаче от ПП-ДБ обясниха, че списъкът с министрите не е съгласуван и одобрен от тях. 
Остава неясен въпросът дали новото правителство, което трябваше да се ротира с кабинета "Денков", ще бъде гласувано от депутатите в пленарната зала. 
По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за народен представител. Той посочи, че ще работи по три основни приоритетни теми за Ямбол- като първата е..

публикувано на 27.04.24 в 12:56

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35