Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под режисурата на Христо Симеонов:

Дамите от читалище "Пробуда" представят "Домът на Бернарда Алба"

Дамският състав на „Приказен театър“ при Народното читалище „Пробуда -1880г. Бургас“, ще представи  пиесата на  Фредерико Гарсия Лорка „Домът на Бернарда Алба“ . Премиерният спектакъл е с два начални часа - 18 и 20  часа  в  зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Режисьор е Христо Симеонов.

  „Домът на Бернарда Алба” е  последната драматична рожба на испанския  драматург.  Действието е ограничено в  пространството-то се развива изключително и само в дома на Бернарда и тази затворническа алюзия се подсилва от редица символи - траура и черния креп, наложен от майката на петте й дъщери, противоестествения й култ към непорочността, както и от зловещата доминация на Понсия, слугинята, действителната господарстваща в къщата. Самата Бернарда е продукт на демоничния патриархален ред, произвел поредната скована, морална отвъд границите на естественото жена, чиято чистота и висота на нравите  са я  превърнали в апатичен, безчувствен човек. В пиесата не се появява нито един мъж, но присъствието на мъжете в живота на жените по принцип е ясно и осезаемо. 

Пиесата е изпъстрена със символите на внушението на Лорка - започвайки от имената на героините, минавайки през цветовете на дрехите им, предметите, които държат. Тя е изпълнена с индиректни препратки към действителности, които са твърде грозни, за да бъдат назовани с реалните им имена - прелюбодеянието, възбудата, сексуалността. Над всички тези низши страсти злостно триумфират Бернарда Алба и нейното ретроградно чувство за порядъчност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Любов, шампанско и… още нещо“ във вторник

На 14 май от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас ще представи пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения, с красива музика и изпълнители, в съчетание с балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, представен..

публикувано на 10.05.24 в 16:28

БХГ "Петко Задгорски" с изложба на Стефан Марков

Поетични композиции, осъществени в акварел, гваш, смесена техника на ръчно приготвена от автора хартия, литографии, създадени в Графична база – Бургас и произведения маслена живопис, са включени в изложбата Стефан Марков /1940-2000/ , която ще бъде представена в Бургас. Експозицията, посветена на именития бургаски художник, познат за приятелите си като..

публикувано на 10.05.24 в 15:52

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждани

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

публикувано на 10.05.24 в 15:37

Флейтисти от Турция идват за „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“

Двама млади флейтисти от Турция се включват в програмата на фестивала „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“, който се открива днес в Бургас. Те ще са част от концерта „Звукът на Европа“ – една колаборация на Фондация „Солинария“ с асоциацията на начинаещите творци от Люксембург и камерния оркестър на Хасково. Музикантите са ученици на проф...

публикувано на 10.05.24 в 14:17

Сливен отбеляза 184-години от рождението на войводата Хаджи Димитър

Сливен отбеляза 184-години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.  Кметът Стефан Радев подчерта, че преди близо 100 години в знак на уважение и..

публикувано на 10.05.24 в 11:47

Над 100 изпълнители ще бъдат на сцената на Операта в „Кармина Бурана“ и „Пахита“

Сценичната кантата "Кармина Бурана" от  Карл Орф и Вариации из III-то действия на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус ще бъдат представени тази вечер от 19 часа в Държавна опера-Бургас.  Зад диригентския пулт ще бъде българският диригент Иван Кожухаров. На сцената на Бургаската опера ще излязат над 100 изпълнители: солисти, оркестър, хор и балет..

публикувано на 10.05.24 в 09:50

Обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония днес в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

обновено на 10.05.24 в 09:25