Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който приветства гости и участници:

„Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят, където всичко е възможно и чудесата стават реалност. Те носят и поуки, събуждат детската любознателност и оставят трайна следа в детската мисъл“, заяви кметът. Той припомни, че създаването на детските книги е плод на много труд и усилия на издатели, автори, илюстратори, редактори. Благодари и на екипа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ за олганизацията на събитието.


Събитието уважиха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, членове на Организационния комитет на фестивала, гости, участници във фестивалната програма и деца. Сред гостите на бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова.

Със свои изпълнения в концерта се включиха актьорите Силвана Петрова и Андрей Иванов, Детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, Вокална група „Славейче” при ОУ „Христо Ботев” – Сливен, Балетна школа „Пети Па“, Балет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос, младите музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и най-добрите танцови двойки от Клуб по спортни танци „Сливен“.

След откриването посетителите имаха възможност да разгледат изложба „Театрални кукли на любими литературни герои”. В нея са подредени творби на участниците в XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - 2024.

Тридневната програма на фестивала в Сливен – от 8 до 10 май, обещава палитра от събития - премиери на най-новите книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян и др. Планиран е литературен маратон с писатели и издатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища, представяне на издателства, връчване на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2024 г. Ще се проведат изложби, майсторски класове по творческо писане, илюстрация и анимация, театрални представления, концерти, карнавално шествие и др.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. В зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от V Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението му, един много успешен проект на РБ „Сава Доброплодни“, реализиран с подкрепата на НХА-София. В конкурса се включиха студенти от НХА-София, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Художествената академия в Сараево /БиХ/.

Всички прояви, включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви, са осигурени много сувенири и книги.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областната администрация, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери бойс бенд ни казват "Здравей"

Група "Мери бойс бенд" са ни казвали много неща през годините-с тях сме се смяли, плакали, били сме силни, щастливи, носталгични какво ли не вече почти 30 години, но сега ни казват просто „Здравей“. Така е озаглавен първият сингъл от предстоящия им нов албум. Именно в репетиционната намираме Мери, която споделя: "Това ни се прищя да кажем...

обновено на 19.05.24 в 20:41

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за най-атрактивен участник.  Ръководителят на "Петлите" Георги Димитров, получи награда за цялостен принос..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за трета година в България. Тя ще се проведе в три български града - Бургас, Велико Търново и София, 10..

публикувано на 19.05.24 в 10:00
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04

„Мараш пее“ днес и утре в Стралджа

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество „Мараш пее“.  Във фолклорния празник се очаква да се включат над  500 танцьори от цялата страна. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено началото на събора с концерт на Капанския ансамбъл от Разград и фолклорния състав на домакините ансамбъл "Въжички" .  В неделния ден от..

публикувано на 18.05.24 в 10:17

Фолклорна магия озарява Китен днес

Концертът „Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе днес в концертната зала на НЧ „Свобода 1948“ в Китен. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група „МОРСКИ ПЕРЛИ“, която е с учредителите на ДФФ..

обновено на 18.05.24 в 08:14

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09