Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени от възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“, както и от техни преподаватели.


Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.

Специални гости на вечерта беше и софийският състав КласикАрт струнен квартет и ансамбъл.


"Вълнувам се страшно много, защото е чест да открием тези музикални дни "СОЛиСиМи". Благодаря за доверието! Благодаря за това, че бургаската общност разбра, че има жив бургаски композитор в областта на класическата музика. Ако не бяха тези деца до мен, техните преподаватели, ако не бяха моите приятели от "КласикАрт" ансамбъл, ако не бяха организаторите от "Солинария", тово нямаше да е реалност. Благодаря и на вас, публиката, че споделихте тази вечер не с мен, а с нас. Благодаря, че за малко влязохте в моя свят", сподели в края на концерта развълнуваната Петя Тончева.


Проектът е разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. БНР Бургас е медиен партньор на събитието и се погрижи за перфектния звук в залата.


Гледайте откриването на фестивала:


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои "Киноваканция" в Бургас

В рамките на три дни, от 14 до 16 юни, в зала „Тончо Русев“ на Дома на Нефтохимика - Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на българското кино с фестивала „Киноваканция“. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документално и анимационно българско кино. През последните години най-новото..

публикувано на 03.06.24 в 13:29

Бургас е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал

От 6 до 9 юни 2024 г. Бургас ще бъде домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. В града на поетите ще има четения и професионални срещи на повече от 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти и национални институции от черноморските държави Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България. В рамките на трите фестивални дни..

публикувано на 03.06.24 в 13:06

В събота започва Burgas Open Fest

На 8 юни (събота) от 18:00 часа, дворът на НХК ще бъде домакин на тазгодишното издание на Отворен фестивал Бургас (Burgas Open Fest). Събитието е насочено към любителите на музикалното и визуално изкуство и обещава разнообразна и вълнуваща програма, съобщи Община Бургас.  На входа посетителите ще имат възможността да разгледат фотоизложба и базар за..

публикувано на 03.06.24 в 11:11

Антоанета Добрева - Нети гостува с моноспектакъла си "Глас" в Бургас

Антоанета Добрева - Нети влиза в ролята на дубльорката на Мария Калас в първия си моноспектакъл "Глас" от Елена Алексиева. Премиерата беше в началото на месец март в Театър "Българска армия". Режисьор на спектакъла е Ивайло Христов, а музиката – на Добрин Векилов-Дони. "Глас" е първият моноспектакъл, изигран от жена в историята на Театъра на..

публикувано на 03.06.24 в 10:50

Нестинарски игри в село Българи отбелязват Деня на св. св. Константин и Елена

С нестинарски игри село Българи ще отбележи Д еня на св. св. Константин и Елена по стар стил днес и утре, съобщи кметът на Царево Марин Киров. От общината са организирали много богата фолклорна програма, чийто акцент ще е автентичната странджанска музика.  "На сцената ще излязат прочутите певци Манол Михайлов, Костадин Михайлов, Златка..

публикувано на 03.06.24 в 10:36

Балетният спектакъл "Сънят на Пилат" гостува на бургаска сцена

Балетният спектакъл "Сънят на Пилат" гостува днес на сцената на Бургаската опера. Държавна опера-Стара Загора ще представи танцовата мистерия по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Балетната трупа е под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова. В спектакъла участват още хорът и оркестърът на..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

Изложбата "Пробуждане между редовете", родена от истории за женската сила, гостува в Бургас

Със силно послание и многообразие от художествени стилове изложбата “Пробуждане между редовете” ще срещне жителите и гостите на Бургас с въздействащото изкуство на 23-ма български артисти, вдъхновени от женската сила. Tе разгръщат  своя визуален прочит на 30 истории, написани от общността на Жените Survivors.   Експозицията се реализира с..

публикувано на 03.06.24 в 09:10