Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май:

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции (ВИДЕО)

| обновено на 22.05.24 в 21:19

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции по повод 24 май. Събитието в навечерието на празника по традиция е на "Флората". Водещ бе певецът Стефан Илчев, който изпълни и емблематични песни от репертоара си, с които поздрави хората на културата и изкуството. 


"Когато на едно място са събрани толкова бургаски творци няма по какъв друг начин да наречем деня, освен празник. От името на кмета Димитър Николов ви пожелавам да сте здрави, да имате несекващ прилив на творческа енергия, защото какво му трябва на един творец-винаги да има една идея, която да разтупти сърцето му. Бургас е богат на много места, в които могат да се случват културни събития, но истинското богатство са хората, които ги създават. Сияйте и винаги намирайте начин, където и да сте по света, каквото и да правите, винаги да се връщате в Бургас, защото тук е морето на вашето вдъхновение!" 

Саватева, както и председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев връчиха отличията. Първото бе за библиотекаря от РБ "Пейо Яворов" Йорданка Сивенова. 


Керана Ангелова бе отличена за включването в инициативата на Международния ПЕН център "Чуй нейния глас" заедно с най-добрите съвременни писателки от целия свят и новата й книга с лирика "Звезди и белези". Колегата й по перо д-р Любомир Калудов също получи грамота за тематичното обогатяване на българската белетристика с книгата "От змей злато" и за приобщаването на лекарското съсловие към бургаските литературни среди. 

По повод 70 години ДКТ-Бургас и 10 години Международен фестивал „Дни на куклите“ наградата бе за екипа на Държавен куклен театър-Бургас за тяхната всеотдайна работа по привличането на нови публики и за запомнящите се участия в национални и международни театрални форуми. 


Екипът на спектакъла "Жив" по стихове на Христо Фотев влиза в престижния списък за оригиналния подход към творчеството на поета и широкия отзвук на събитието в национален мащаб. Наградата на Община Бургас получи актьорът Георг Краев и рецитира стихове на Фотев. Спектакълът ще бъде представен отново на 12 септември в Бургас.


В сферата на изкуството за постиженията им през годината бяха откроени скулпторът Ненчо Русев, художниците Атанас Стоянов и Георги Баостанджиев, както и фотографът Милен Добрев.  

Наградата на режисьора проф. Георги Дюлгеров е за грижата към младите твроци, за създаването на поредица от знакови фирми и приноса му към това Бургас да бъде на картата на българското и европейски кино.  Румен Велев бе отличен за енергията, с която разгръща дейността на Младежката театрална школа и постановката "Училище за бащи". 

Специалната награда на Община Бургас в навечерието на 24 май е за творческа толерантност. Получават я съставите на театралната школа "Талантино" и театралната студия "Приказен театър" към читалище "Пробуда 1880". Двата любителски състава поставиха една и съща пиеса "Домът на Бернарда Алба" на Лорка и същевременно бяха най-запалената публика на представленията на колегите си. На сцената излязоха ръководителите на формациите Станимир Карагьозов и Христо Симеонов.


Две дами от театралната сцена с постиженията си през годината също са впечатлили. Това са актрисата Димитрина Тенева, която е сред знаковите имета на ДТ "Адриана Будевска" и Пепа Николова, която тази година бе обявена за "Млада надежда" на фестивала "Златен Кукерикон" 2024. 

Танцовите изкуства влизат в списъка на отличените с хореографа Петя Стойкова за приноса й в развитието на Бургас като град на съвременния танц и създаването на традиции в танцовото изкуство, както и за класирането на "Дюн" на световните финали на престижния конкурс Dance World Cup в Прага и солистът на Държавната опера Теодор Цаков, който брилянтно изпълни главната мъжка роля в балета "Лебедово езеро", с която гастролира в 9 български града. 

 

Почетен бе и фолклорът-своите грамоти получиха солистите на оркестър "Жарава" Ирена Станкова и Лазар Налбантов, Ренета Янева от ансамбъл "Странджа", както и Георги Миронски, койт оводи гайдарската школа "Ясен месец". 

Ето и пълният списък на отличените тази година:

ЙОРДАНКА СИВЕНОВА- библиотекар РБ „ПЕЙО К. ЯВОРОВ“ 

ТЕОДОР ЦАКОВ- солист на балетната трупа на ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС 

 ПРОФ. ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ -режисьор 

 ПЕПА НИКОЛОВА -актриса в ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „АДРИАНА БУДЕВСКА“ 

 КЕРАНА АНГЕЛОВА- поет и писател БУРГАСКА ПИСАТЕЛСКА ОБЩНОСТ 

АТАНАС СТОЯНОВ -художник ДРУЖЕСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ – БУРГАС 

МИЛЕН ДОБРЕВ- Фотограф БУРГАСКА ФОТОГРАФСКА ОБЩНОСТ 

РЕНЕТА ЯНЕВА- балетен артист ПФА „СТРАНДЖА” 

ГЕОРГИ МИРОНСКИ- ръководител на ГАЙДАРСКА ШКОЛА „ЯСЕН МЕСЕЦ“ КЪМ НЧ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 1928“ БУРГАС 

 ОРКЕСТЪР „ЖАРАВА“ КЪМ НЧ „ПРЕОБРАЖЕНИЕ – 2017“ БУРГАС СЪС СОЛИСТИ ИРЕНА СТАНКОВА И ЛАЗАР НАЛБАНТОВ 

 ЯНА ИВАНОВА-уредник ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БУРГАС 

ТИНА ГОСПОДИНОВА- ДЪРЖАВЕН АРХИВ – БУРГАС 

ЕКИПЪТ НА ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР-БУРГАС  

ЛЮБОМИР КАЛУДОВ- писател 

РУМЕН ВЕЛЕВ- режисьор 

НЕНЧО РУСЕВ- скулптор 

ГЕОРГИ БОСТАНДЖИЕВ-художник 

ЕКИПЪТ НА ПРОЕКТА „ЖИВ“

ХРИСТО СИМЕОНОВ- Режисьор 

НЧ „ИЗГРЕВ 1909“ – БУРГАС 

ПЕТЯ СТОЙКОВА- Хореограф 

ДИМИТРИНА ТЕНЕВА-Актриса 

СТАНИМИР КАРАГЬЗОВ - “Талантино"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър става столица на детското изкуство

Фестивалът  „Слънце, радост, красота” ще превърне града на ЮНЕСКО в столица на детското изкуство за 22-ти  път. В дните от 15 до 20 юни на живописния полуостров ще се изявят 1000 участници от 4 държави – България, Грузия, Молдова и Украйна. През тези пет дни децата ще покажат своите умения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното..

публикувано на 15.06.24 в 16:43

„На събор край Тунджа“ събра любители на българския фолклор

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище..

публикувано на 15.06.24 в 15:42

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58

Мюзикълът „Здравей! Как си приятелю?“ ни пренася на терасата в Морската градина на Бургас

Бургас е първата спирка от турнето на музикалния театър с мюзикъла „Здравей! Как си приятелю?“. Правим го като жест към бургазлии, защото действието в спектакъла се развива именно тук, в морската градина, каза директорът на музикалната институция Еделина Кънева. 23 песни на Стефан Диомов разказват историята. Идеята идва на оперната прима..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват в Айтос

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват днес в Парк Славеева река в Айтос. Събитието се провежда от 1968 година по инициатива на композитора Филип Кутев, роден и израснал в Айтос.  Фолклорните празници се провеждат в рамките на три дни. Конкурсите ще се проведат на 15 и 16 юни, от 10.00 часа, на откритата сцена в парк „Славеева..

публикувано на 14.06.24 в 08:30

Странджанският певец Стойко Василев с концерт в Дома на НХК

С голям концерт  странджанският певец Стойко Василев  ще отбележи 30-тата си годишнина.Събитието ще бъде на 8 юли от 28 часа в Дома на НХК.   Специални гости, които ще се включат в спектакъла, са -  Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, Стойко..

публикувано на 13.06.24 в 14:10