Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жалби за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора

Снимка: Ани Петрова

Подадени са две жалби от политически партии за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора. РИК - Сливен се е самосезирала на база изпратените видеоклипове и е предала случая по компетентност на ОДМВР Сливен.

Председателят на 10 СИК не е отстранен от длъжност. Това показа репортерска проверка на място. Митко Щилянов твърди, че не е гласувал вместо друг човек.

"Не съм човекът, който работи по тази част. Аз съм председател на секцията. Отричам, няма такова нещо".

Щилянов вече е разпитан от полицията. Деница Василева е членът на СИК, който е подал сигнала в РИК. Тя твърди, че Щилянов е помагал на 20 души да гласуват.

"И когато вече излезе бележката, той подава на избирателя да си я пусне в урната. До обяд гласоподавателите бяха по този начин, бяха около 20 или по-малко".

Останалите членове на 10 СИК коментираха, че не са видяли такова нарушение, макар че през цялото време са били в секцията.

"Не съм видяла да се гласува от името на който и да било".
"Не може да гласува вместо друг човек".
"Зад машината поне аз не съм видяла".

От Районна прокуратура - Сливен коментираха за БНР, че в момента се прави проверка, но не е образувано досъдебно производство. 

Разследването по случая продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва уставът..

публикувано на 07.07.24 в 07:36

След срещата при Доган: Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва устава на партията и се възобнови работата на колективните органи. Това е решението взето след днешната среща на 17-те депутати на партията, заедно с изключения от парламентарната група Рамадан Аталай с почетния председател Ахмед Доган. Това са депутатите от ДПС, които гласуваха против..

публикувано на 06.07.24 в 17:40

Представители на ДПС се събират в лятната резиденция на Ахмед Доган

Среща на депутати и членове на ДПС се провежда в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Почетният председател събира тези, които изпълниха волята му и не подкрепиха кабинета на Росен Желязков. Около 11. 20 ч пристигна Рамадан Аталай, но отказа коментар пред чакащите журналисти. Именно той  обяви, че Ахмед Доган е препоръчал Движението да не..

публикувано на 06.07.24 в 11:46

Англичани в Бургас не очакват промени след изборите във Великобритания

„Не очаквам сериозни промени след изборите във Великобритания. Две партии се редуват в управлението на страната от много години“. Така коментира вотът в обединеното кралство и победата на Лейбъристите над Консерваторите, англичанинът Дейвид Грифитс, който живее в Бургас. Той поясни, че разликите не са много големи. Така например и едните и другите..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Шестима депутати напускат ПГ на "Величие" – групата им се разпада

Шестима депутати от  "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са  Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10..

публикувано на 05.07.24 в 10:11

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз подкрепям Ахмед Доган". В нея се посочва: "ДПС се намира в един от най-трудните моменти от..

публикувано на 04.07.24 в 16:24