Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

Снимка: Правителствена информационна служба

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяване на хората при извънредни ситуации.

Премиерът Главчев отхвърли обвиненията, че пожарната не си е свършила работата навреме и е оставила част от къщите във Воден да изгорят.

"Именно затова съм тук, за да видя дали има пропуски. Ще бъдат извършени проверки дали има такива пропуски. И ако се установят такива, нека хората бъдат сигурни и вие бъдете сигурни, че ще бъдат взети съответните мерки /.../. Лично аз съм на място. Ще разпитам", обясни премиерът.

Главчев каза още, че ще свика в петък или вдругиден съвета за сигурност, на който да бъдат обсъдени текущите проблеми. В петък той се очаква отново да бъде във Воден заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Това е единственото място, в което се говори за пропуски и точно затова държах много да дойда тук, за да се уверя лично за какво става въпрос. Говори се, че много силен вятър има и там отново се е възобновил огънят. Критична ситуация няма. Въпросът е да няма засегнати много къщи. Не можем да не отбележим, че хубавото в нещастието, което се случва, е, че няма човешки жертви. Това все пак е най-важният показател. Всички друго може да се възстанови, но човешкият живот - не", подчерта Главчев.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев обяви, че в Крайново ситуацията е овладяна, но в момента има фронт от около 2 километра, който върви към границата с Турция.

От правителствената пресслужба съобщиха и че пострадалите от пожарите ще получат всички помощи, които им се полагат по закон във възможно най- кратък срок. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВКС потвърди 6-годишната присъда на шофьора причинил катастрофата в Айтос

Върховният касационен съд потвърди наказанието на Валентин Вълчанов, причинил тежката катастрофа на кръстовището на входа на Айтос през 2021 г. Тогава  загинаха баща и две малолетни деца, а пешеходец беше тежко ранен. В Айтос почетоха жертвите на катастрофата отпреди година Вълчанов е осъден на шест години “лишаване от свобода“ и лишаване..

публикувано на 17.10.24 в 11:23
Снимката е илюстративна

Мъж шофира с почти 3 промила алкохол в "Изгрев", задържан е в ареста

В Бургас 29-годишен мъж бе заловен да шофира с 2,92 промила алкохол в кръвта, съобщават от полицията.  Той е засечен от служители на Пето районно управление до блок 25-и в комплекс „Изгрев“ около полунощ   снощи . След положителната проба за алкохол шофьорът е задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет.  Мъжът отказал да даде кръв за химичен..

публикувано на 17.10.24 в 09:47

Кола блъсна на заден ход пенсионерка в Айтос

Кола блъсна 71-годишна пешеходка при движение на заден ход в Айтос. Пътното произшествие е станало вчера на кръстовището на улиците "Димитър Благоев" и "Гурко".  Автомобилът е управляван от 41-годишна жена от село Каравельово.  Пострадалата пешеходка е с фрактура на бедрена кост. Настанена е за лечение в бургаска болница, без опасност за живота. 

публикувано на 17.10.24 в 08:25

Пуснаха под гаранция обвинен в ръководене на престъпна група за трафик на мигранти

Апелативният съд в Бургас измени мярката за неотклонение спрямо обвинен в ръководене на престъпна група за трафик на мигранти.  Той е пуснат срещу  „парична гаранция“ в размер на 15000 лева. Обвиненията са свързани с престъпна група от шестима, които подпомагали чужденци да преминават през страната.  По данни от разследването, обвиняемият давал..

публикувано на 16.10.24 в 15:31

Възстановено е движението по АМ "Тракия"

Възстановено е движението на превозни средства около 333-ти километър по автомагистрала „Тракия“. По-рано днес Агенция „Пътна инфраструктура" съобщи, че движението на АМ „Тракия“, при км 333, в посока Бургас се осъществява временно в изпреварващата лента, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Причината за ограничението беше аварирал тежкотоварен..

обновено на 16.10.24 в 14:17

Данъчните са спрели над 2500 сайта за онлайн залагания

От началото на годината Националната агенция за приходите (НАП) е спряла над 2500 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта, информират от пресцентъра на институцията. Само за последния месец, изпълнителният директор на приходната агенция е издал близо 640 решения за преустановяване на..

публикувано на 16.10.24 в 11:36

Задържа мъж опитал да внесе в страната над 18 килограма марихуана

Задържа за 72 часа мъж по обвинение за контрабандно пренасяне на над 18 килограма марихуана. Обвиняемият е управлявал лек автомобил, пристигнал на изходящото трасе на митническия пункт в посока към Турция. В зоната за митнически контрол той обявил, че няма нищо за деклариране. Митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ селектират превозното..

публикувано на 15.10.24 в 14:40