Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Снимка: БТА

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия. 

В проекторешението бяха включени предложенията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП. Те настояват служебният кабинет да осигури средствата за помощите за пострадалите и да бъде предоставена актуална информация за опасността от нови пожари, както и за предприетите мерки за тяхното погасяване. Бе поискано изготвянето на доклад за това как са били разходвани отпуснатите 170 млн. лв. по ОП "Околна среда", предвидени за набавянето на техника и екипировка за превенция на пожарите. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ заяви:

"Обещанието и ангажимента на НС и на Министерството на финансите е всички да бъдат компенсирани, т.е. всички лица, които са претърпели лични вреди, техните къщи са пострадали, да получат компенсации по този механизъм".

Държавата ще осигури компенсации за всички пострадали от пожарите, увери министър Людмила Петкова.

"Министерството на финансите в момента разработва проект на решение, към което ще има програма, включваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата. От междуведомствената комисия за бедствия и аварии има много добра работеща процедура, която е позната и на общините. Ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно".

От БСП приветстваха това решение. Иван Иванов каза: 

"Приветствам, че приемате нашето предложение да влезе в текста за решение за купуването на летателна техника за гасене на пожари".

Независимият депутат Калоян Методиев подчерта:

"Днес за първи път, откакто сме конституирани, гласуваме 190 човека "за". Това е сигнална лампа за неща, които могат да ни събират. Пожарите в страната, животът на хората, здравето, трябва да са наш приоритет". 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фани Семерджиева ще е председател на Районната избирателна комисия в Бургас

Фани Семерджиева от квотата на ГЕРБ-СДС отново е назначена за председател на Районната избирателна комисия в Бургас.  Решението за състава на РИК е на Централната избирателна комисия, след като партиите не постигнаха съгласие по време на консултациите при областния управител. Партиите не се разбраха за състава на РИК - Бургас За..

публикувано на 06.09.24 в 16:25
Емил Соколов

Емил Соколов: Водач на листата на "ПП-ДБ" в Бургас трябва да бъде акад. Денков

Водач на листата на коалицията "ПП-ДБ" в Бургас трябва да бъде акад. Николай Денков, както беше на последните избори. Това заяви в ефира на БНР Бургас политологът Емил Соколов, който е и областен координатор на "Продължаваме промяната". Самият той няма да бъде в кандидат-депутатската листа, а за Бургас се търси и ново лице. Като..

обновено на 05.09.24 в 11:05

НС отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът..

публикувано на 04.09.24 в 12:40

ГЕРБ-СДС ще съдействат за намаляване на предизборното напрежение

На първото заседание на Народното събрание от есенната сесия от ГЕРБ -СДС обявиха, че ще съдействат  максимално за намаляване на предизборното напрежение. Заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова призова останалите формации да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялото общество. "Надяваме се през тази..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Димитър Найденов: Компромис е оставането на "Да, България" в ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България". Това е компромис в името на това да стабилизираме държавата и да дадем..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на заседанието на партията вчера...

публикувано на 04.09.24 в 07:17

"Да, България" решава дали остава в ПП-ДБ

Днес е последният ден, в който партия "Да, България“ трябва да реши как ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Изпълнителният съвет трябва да докладва на Националния съвет за хода на преговорите с партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България"  за отказ от партийните квоти при подреждането на листите и..

публикувано на 03.09.24 в 09:02