Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Снимка: БГНЕС

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да намери формула за редовно правителство клонят към нула. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в Конституцията.

В 11 часа президентът Румен Радев връчва втората папка за кабинет на кандидат за премиер, посочен от ПП-ДБ. След разцеплението в ДПС те станаха втората по численост парламентарна група. Преди седмица от коалицията поискаха президентът да забави с три месеца връчването на втория мандат, за да осигурят подкрепа за антикорупционно законодателство. С приемането му обвързаха и получаването на мандата. От "Продължаваме промяната - Демократична България" разговаряха с ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", но не получиха подкрепа за правителство с втория мандат.

"Няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони и след това разговори за правителство…Затова сме готови да върнем обратно мандата", обясниха Божидар Божанов и Кирил Петков.

Днес преди обед коалицията ще обяви решението си официално и пред президента.

След неуспеха и на втория опит за съставяне на правителство Конституцията предвижда още една – последна - възможност. До следващия понеделник 29 юли или седем дни след връщането на втората папка Румен Радев трябва да възложи по свой избор третия мандат за съставяне на кабинет на една от останалите четири парламентарни групи – "Възраждане", ДПС, БСП или "Има такъв народ".

"Преди да приключим официално процедурата по втория мандат, аз избягвам да говоря за третия мандат. Ситуацията, както виждате, е доста динамична", коментира държавният глава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фани Семерджиева ще е председател на Районната избирателна комисия в Бургас

Фани Семерджиева от квотата на ГЕРБ-СДС отново е назначена за председател на Районната избирателна комисия в Бургас.  Решението за състава на РИК е на Централната избирателна комисия, след като партиите не постигнаха съгласие по време на консултациите при областния управител. Партиите не се разбраха за състава на РИК - Бургас За..

публикувано на 06.09.24 в 16:25
Емил Соколов

Емил Соколов: Водач на листата на "ПП-ДБ" в Бургас трябва да бъде акад. Денков

Водач на листата на коалицията "ПП-ДБ" в Бургас трябва да бъде акад. Николай Денков, както беше на последните избори. Това заяви в ефира на БНР Бургас политологът Емил Соколов, който е и областен координатор на "Продължаваме промяната". Самият той няма да бъде в кандидат-депутатската листа, а за Бургас се търси и ново лице. Като..

обновено на 05.09.24 в 11:05

НС отново отхвърли искането за референдум за еврото

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.  Лидерът..

публикувано на 04.09.24 в 12:40

ГЕРБ-СДС ще съдействат за намаляване на предизборното напрежение

На първото заседание на Народното събрание от есенната сесия от ГЕРБ -СДС обявиха, че ще съдействат  максимално за намаляване на предизборното напрежение. Заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова призова останалите формации да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялото общество. "Надяваме се през тази..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Димитър Найденов: Компромис е оставането на "Да, България" в ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България". Това е компромис в името на това да стабилизираме държавата и да дадем..

публикувано на 04.09.24 в 09:05

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и "Демократи за силна България", се посочва в прессъобщение до медиите след края на заседанието на партията вчера...

публикувано на 04.09.24 в 07:17

"Да, България" решава дали остава в ПП-ДБ

Днес е последният ден, в който партия "Да, България“ трябва да реши как ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Изпълнителният съвет трябва да докладва на Националния съвет за хода на преговорите с партньорите им от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България"  за отказ от партийните квоти при подреждането на листите и..

публикувано на 03.09.24 в 09:02