Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бурса гласуват активно и при добра организация на изборния процес

Гласуването в Бурса е много активно, но протича организирано, съобщиха за БНР от местната управа на един в кварталите в града. По-рано в медиите се появи информация, че кметът на Бурса е призовал да се гласува на изборите за български парламент, както и е посочил конкретна партия, която да бъде подкрепена. Информацията, с която разполага екипът ни, е, че новината за призива най-вероятно е фалшива, защото турските власти са забранили на свои представители да коментират, агитират или призовават за каквото и да било във връзка с българския вот, защото това би било намеса във вътрешните работи на страната ни. Предходните дни имаше също така информация, че в социалните медии е имало фалшив клип с турския президент Реджеп Ердоган, който призовава за гласуване за една от българските партии.

От Бурса за БНР председателят на изселническата организация "Балгьоч" професор Емин Балкан подчерта, че се надява да има единство между българи и турци и коментира честите избори за Народно събрание по следния начин:

"От 3 години насам се провеждат седми избори. Притеснен съм на тази тема. Защо този процес продължи толкова дълго? Не трябва да е така. Разтревожен съм. За България се тревожа. Не само за българските турци, а и за българите – те са наши приятели. Искаме българската държава да е на много добро ниво, защото ние оттам се изселихме. Имаме там много добри приятели и колеги. Нека, каквото ще е най-доброто за България, това да се случи".

И обратно към истанбулския квартал "Авджълар", където следим гласуването на място. Има леко повишаване на активността, но опашки не се образуват. Към 10 часа местно време избирателната активност в двете секции беше съответно 96 и 59 гласували. Засега няма сигнали за нарушения и обстановката е спокойна.

Следим дистанционно гласуването и в Измир. Кенан Йозгюр, който е член на секционна избирателна комисия в Измир, е от по-младото поколение изселници. Освен облекчаване на административните процедури за българските граждани в Турция, Йозгюр подчерта, че хората с двойно гражданство имат и други важни искания.

"35 години не е малко време. Вече има две поколения, които са израснали в Турция от българските граждани. От младото поколение няма някой, който да не е образован. Искаме от българските политически формации да ни дават възможност и по закон, и в действителност да участваме в българската политика. Да ни дават места в кандидатските листи за народни представители. Да има шанс да бъдем кметове, защото ние сме граждани, не сме някакви престъпници. Такива неща трябва да се оправят. Искаме равно гражданство! Да бъдем равноправни за всичко".

По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 14:17

Димитър Вълчев:Част от избирателите ни с по-радикални виждания се отляха към "Възраждане", "Величие" и "Меч"

Националните резултати от парламентарния вот показват, че "Продължаваме Промяната"  ще успее да върне във времето избирателите, които преди това се оттеглиха от формацията. Това заяви кандидат депутатът и  четвърти в листата за Бургас на ПП-ДБ Димитър Вълчев.  Можем да постигнем повече в бургаски регион, потенциалът трябва да бъде разгърнат,..

публикувано на 28.10.24 в 13:58

Кои кандидат депутати от Бургас получиха най-много преференции?

9 166 избиратели са дали преференциален глас за водача на листата на ГЕРБ СДС – настоящият кмет на Бургас Димитър Николов на изборите вчера. Това го прави отличник по преференции на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Веднага след него се нарежда вторият в листата на коалицията – победител ГЕРБ СДС – Жечо Станков. 3 079 души са..

публикувано на 28.10.24 в 13:30

Графична база в Морската градина ще се превърне в Център по изкуствата

В съвременен Център по изкуствата ще се превърне сегашната графична база в Морската градина. Това ще стане с реализацията на проект по трансгранично сътрудничество с Одрин. От българска страна партньори са и Дружеството на художниците и Община Бургас.  Дейностите по ратифициране на договора са на финален етап, уточни проф. Светозар Бенчев,..

публикувано на 28.10.24 в 12:55

Надявам се новия парламент да бъде конституиран по-бързо

Поредните неразбории свързани с машинното гласуване са белязали изминалите избори, смята адв. Момчил Момчилов, член на Районната избирателна комисия в Бургас. Според него обаче фрапантни грешки в избирателните списъци липсват. Около 10 са и били недействителните бюлетини свързани с двойното отбелязване на двете ДПС-та - феномен по-характерен за..

публикувано на 28.10.24 в 12:39

Доволни сме от представянето си в Бургас

10 222 са гласували за БСП Обединена левица от област Бургас при 100% обработени списъци. Водачът на листата за Бургаско Петър Кънев е доволен от представянето на обединението и от вота като цяло. Според него е крайно време да бъде съставено правителство с цената на всякакви компромиси. Един мандат печели обединението от региона.  "Очаквахме по..

публикувано на 28.10.24 в 11:36

Окончателни резултати в Бургас: ГЕРБ-СДС - първи, втори са "Възраждане"

Коалиция  ГЕРБ - СДС са убедителния победител на изборите във Втори МИР - Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 хиляди души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през месец юли. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС или  28,70% от имащите право на глас. Разликата с втората партия "Възраждане" е над..

публикувано на 28.10.24 в 10:27