Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Поезията на Пейо Яворов” - спектакъл на Явор Милушев и Теодосий Спасов, посветен на 130-годишнината от рождението на поета

петък, 31 октомври, 17 часа, първо студио на БНР
Явор МилушевЯвор Милушев (1948, София) е сред най-популярните български артисти, има десетки роли в театъра, киното и телевизията. Играе на сцените на театъра в Пловдив (1973-79), Нов драматичен театър „Сълза и смях” (1979-92), театър „199”, Малък градски театър „Зад канала”, както и на много сцени в страната. Гастролира с постановки на споменатите театри в Русия, Франция, Германия, Унгария, Румъния, Югославия, Македония и др. Участва в театрални и кино фестивали, почетен гост на ХХ Международен кинофестивал в Москва, Русия. С постановката на Любен Гройс „Медея” (ролята на Язон) от Еврипид участва в Световния театрален конгрес – ITI (1979). С постановката на Бина Харалампиева „Коронацията” (ролята на Президента) от Етиен Ребоденго участва в програмата на гр. Ваймар – Европейска столица на културата (Германия, 1999).
Любен Гройс казва за него (1980): „Явор Милушев прави своите роли след задълбочен анализ, има широк творчески диапазон и може да му се поверят най-сложните творчески задачи. Резултатът ще бъде нестандартен и винаги успешен. Затова публиката го търси и хората го обичат”. 
Издава CD (1992) със стихове на Яворов и оригинална музика на Теодосий Спасов, с когото изнасят концерти в страната и чужбина.
Явор Милушев прави своя писателски дебют с няколко есета публикувани в периодичния печат. За есето „Тихо, българският народ спи!”, публикувано във в. Култура (1996), получава поздравления от големият български писател Йордан Радичков. Първата му книга „42 – 23” (42˚ с.ш., 23˚ и.д. – географските координати на София) е (1998) по повод собствената му петдесетгодишнина.
През 2006 г. излиза монографията му „Чешки профили в общественото развитие на следосвобожденска България”.
От 2007 г. поема поста зам. министър на културата (2007).

Теодосий СпасовТеодосий Спасов е български музикант, виртуозен изпълнител на кавал. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.
Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, групата на индийския перкусионист Трилока Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман. През 1995 списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.“
Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Лицата на музиката” - изложба портрети на български музиканти

В Салона за култура на програма „Христо Ботев” на 29 октомври, от 17.00 часа пред фоайето на Първо студио на БНР се състоя изложбата портрети на български музиканти „Лицата на музиката” .  Снимки от събитието можете да разгледате  тук .

публикувано на 22.10.10 в 08:48

Салон за култура: „Великденско вино” в Радиотеатъра на БНР

На 27 октомври, от 18.00 часа в Първо студио на БНР - Предпремиера на „Великденско вино”   „С появяването на радиото се появи един нов вид творба – слуховата пиеса. За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие незатрупани от тежкия сценичен аксесоар” Сирак Скитник, 1923 г...

публикувано на 22.10.10 в 08:46

В Салона за култура на програма „Христо Ботев”: Петнадесет години „Кантате юбилате”

Кантате юбилате Cantate Jubilate Кантате юбилате Cantate Jubilate На 25 октомври от 19.30 часа в Първо студио на БНР се състоя празничен концерт петнадесет години „Кантате юбилате”. Тридесет и първи октомври 1995 година е рождената дата на Cantate Jubilate – приемникът на съществувалия дотогава „Хоров свят”. Новото заглавие, в превод „Пейте и..

публикувано на 22.10.10 в 08:44

В Салона за култура на програма „Христо Ботев”: проектът „Без граници” на фотографката Блага Димитрова

На 1 октомври от 19.30 часа Салонът за култура на програма „Христо Ботев” представи проекта „Без граници” на фотографката Блага Димитрова. Проектът „Без граници” разказва чрез снимки и кратки филмчета за български музиканти, които живеят в Европа или са постоянно на път. Той цели да бъде представен техният мироглед, усещането им за музиката, за изкуството,..

публикувано на 28.09.10 в 11:36
Директорът на програма

В Салона за култура на програма „Христо Ботев” представяме документалния сериал „Радиото”

На 24 юни на покрива на новата сграда на БНР в рамките на Салона за култура на програма „Христо Ботев” беше представен документалния сериал „Радиото”. В присъствието на колеги и приятели на радиото ръководителят на екипа, създал сериала, Даниела Манолова каза, че сериалът включва много повече от 75-те години история на Българското национално радио и че..

публикувано на 24.06.10 в 08:14