Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведите Jeniferever на „Аларма Пънк Джаз” навръх петък 13-и

„Аларма” и Indioteque отново обединяват сили. Този път поводът са Jeniferever.
Снимка: личен архив на групата
Само месец след третото издание на кинофестивала „Северно сияние”, Домът на киното отново ще бъде домакин на мащабно скандинавско събитие. Този път – музикално. Инициативата е на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” и Indioteque, а самото име на Jeniferever навярно говори доста на феновете на пост-рока и ембиънт-рока у нас. Иначе групата със сигурност ще допадне и на феновете на Anathema, Pink Floyd, Radiohead, Mono и Appleseed Cast – и чисто музикално, но и като атмосфера. Или ако трябва да цитираме авторитетите (отново съотнасяйки името Jeniferever към някои по-известни в световен план имена): “Ако на шведската сцена е липсвала група като Sigur Ros, то вече я има в лицето на Jeniferever” (musicOMH).

В момента Jeniferever са на голямо европейско турне (над 60 концерта за първото шестмесечие на 2011 година), като поводът е третият им пълнометражен албум Silesia (Monotreme Records). Меланхоличен китарен саунд, мрачновато-философски текстове, озарени от надежда и безнадеждност, дълги пиеси, често преливащи една в друга – горе-долу така може да се щрихира музиката на Jeniferever, като си оставаме с уговорката, че това е само щрихиране: душата на една група (особено когато групата е толкова многопластова като влияния и инвенции) не е толкова лесно да бъде очертана.

А като си говорим за влияния и инвенции, в музиката на Jeniferever те са изключително добре балансирани. Или както казва фронтменът на бандата Кристофер Йонсон, племенник, между другото, на великия Ларш Холмер, един от пионерите на шведския прогресив рок (вечна му памет): „Подобно на Samla Mammas Manna, групата на вуйчо ми, и ние се опитваме с всеки следващ албум да откриваме нови територии в музиката – никак не е интересно през целия си живот да записваш все един и същи албум. Те го правеха – винаги търсеха нещо ново с музиката си. И се надявам това някой ден някой да го каже и за Jeniferever”.

Jeniferever са перфекционисти по отношение на звука и мястото и именно поради това концертът им се случва в Дома на киното. Не че не са свирили и в клубове и всякакви по-малки пространства, но за да се усети в пълното си съвършенство, звукът им се нуждае и от достатъчно грандиозна зала. Шоуто ще започне точно в 20.00 – час и половина преди ефира на „Аларма” („Христо Ботев”, 21.30 часа, 92,9 FM) с dj-сет на Indioteque във фоайето на Дома на киното. А специални гости ще бъдaт музикантите от експерименталното ембиънт-нойз трио Flioffy (за всички, които са изпуснали сета им на проведения наскоро, отново в Дома на киното, „Ембиънт Фест 3”).
По публикацията работи: Цветан Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Поздрави се сам!

В редакция "Хумор и сатира" знаем, че съответните учени са изследвали, броили са и са установили научен факт – в България най-популярно е името Георги.  При нас актьори и автори с това име има доста, затова тази неделя след новините в 18 часа  ефирът ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34