Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пътуване с музика из Канада и Ямайка

Канада – земя между океани, от Атлантика до Пасифика и Северния ледовит океан, съвсем естествено е националният девиз на страната да бъде „От море до море”! Канада заема обширна територия, която все още е недостатъчно проучена. Вековни планини, просторни гори, огромни езера – всичко това събужда духа на авантюристите и изследователите.
Днешна Канада е обитавана от хилядолетия от различни местни етноси, а името на страната означава „село” или „селище” на езика на племето ирокези. Два са официалните исторически обусловени езика в Канада – английски и френски. Това вероятно е в основата на културните противоречия в страната, подсилени и от стремежите към независимост на провинция Квебек. Културата, а оттам и музиката на Канада като цяло, през последните няколко десетилетия търсят своята по-ярка идентичност, макар че представлява уникална смес от британски, френски, ирландски, шотландски и американски влияния. Все по-силна се оказва ролята на местните индианци и ескимоси.
През 1494 година Христофор Колумб открива днешната островна държава Ямайка, която е част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. След Колумб на острова стъпват испанските завоеватели, местното население от индианската етническа група араваки е поробено и малко по-късно измира от непосилния труд и донесените от европейците болести. Името Ямайка на езика аравак означава „страната на горите и водите”. И наистина, ямайският пейзаж е твърде разнороден. Широките плажове, заобиколени от палми, са прекъснати от стръмни брегове. Вътрешността на страната е с хълмисти райони, поля и пасища.
Във фолклорната ямайска музика съществува т. нар. менто стил, който предшества и силно повлиява ска и реге музиката. Менто се изпълнява преди всичко с акустични музикални инструменти – китара, банджо, барабани, свирки. Менто често е бъркан с калипсо – музикалния стил от Тринидад и Тобаго. Съществува наистина голямо сходство, но музикалната форма и произходът им са различни. Менто се развива върху музикалните традиции, донесени от африканските роби в Ямайка. Влиянието на европейската музика също е силно поради факта, че робите често са били принуждавани да свирят на своите господари. Текстовете на песните са свързани с всекидневния живот, като го представят по лек, хумористичен начин. 50-те години на ХХ век са златни за менто, само след десетилетие на мода идват новите стилове – ска, рокстеди, реге. Въпреки това, менто все още се изпълнява в Ямайка, главно в туристическите райони.

сряда, 14 септември, от 18.20 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Трюфа

От “LaStrada”, през “Fantomas” до "Нещата от живота“

В "Джаз+Дуенде" на  11 декември  ни очаква концертната версия от джаз-фестивала в Туркоен на последния албум "Clap!" (предвиден за идната седмица) на един от нашите "кръстници", швейцарският тромпетист Ерик Трюфа(з). За втори път тази година, Ерик дава израз на почитта към любимите си филми – от “LaStrada”, през “Fantomas” до "Нещата от живота“...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Метрополитън опера с ново заглавие – "Флоренция в Амазония" от Даниел Катан

В първото за сезон 2023/2024 съботно матине, Метрополитън опера представя премиерата на операта "Флоренция в Амазония" от мексиканския композитор Даниел Катан с либрето на Марсела Фуентес-Берейн по текстове на Габриел Гарсия Маркес. Това е е третата опера на испански език, представена на сцената на Метрополитън – след "Гойескас" на Енрике Гранадос..

публикувано на 09.12.23 в 08:00
Дарин Ламбрев и Аделина Александрова

Дарин Ламбрев: Музиката е моето изкуство

Той носи цялата свежест и устрем на младостта. Само на 13 е, но изглежда по-голям и СВИРИ като такъв! Дарин Ламбрев е от онези имена, които тепърва ще чуваме все по-често, защото има всички заявки за голямо бъдеще! Роден е в семейството на режисьора Николай Ламбрев и скулпторката Огняна Вакавлиева, на петгодишна възраст започва да свири на пиано, но..

публикувано на 08.12.23 в 14:35

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", декември 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.12.23 в 12:01

Звездни солисти в оперната гала със съставите на Националното радио

В петъчната музикална вечер (8 декември) на програма "Христо Ботев", посветена по традиция на българските музиканти, почитателите на високото изкуство и меломаните ще имат щастието чрез директното излъчване от 19.00 часа да съпреживеят заедно с публиката в столичната зала "България" една дългоочаквана оперна галавечер с избрани фрагменти из оперното..

публикувано на 08.12.23 в 09:22