Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо майсторите празнуват на Петровден

Брошка - авторско бижу на Камен Пантелеев
Снимка: личен архив
Според традицията, на Петровден майсторите на народни занаяти почитат св. Петър като свой закрилник. Някои отдавна са забравили защо, но ритуалът се спазва. На този ден не работят. Слагат на трапезата ябълки, яхния от пиле или петел и специално ястие, носещо странното име „бял мъж”. Приготвя се от прясно, неизцедено и небито сирене, прясно мляко, малко брашно и сол. Всяка година места като Белоградчик или Етнографския комплекс Етъра събират стотици гости, дошли да вкусят залък за здраве от петровските гозби. Всъщност, св. Петър се почита от майсторите, защото:
1. И те трябва точно да отмерват в своя занаят, както светецът точно отмерва човешките дела.
2. Майсторите трябва да са безпристрастни, когато си вършат работата. Независимо за богат или беден човек работят. Както св. Петър не се влияе, когато стои пред райските порти.
3. Майсторите не бива да се поддават на изкушения и да си затварят очите с „е, това може да мине”. Св. Петър не се поддал на изкушения и не направил компромис. Не пуснал в Рая даже собствената си майка, понеже не била добра жена.
4. Истинският занаят е храм. В него се влиза с чиста душа. Както чисти души се допускат в райската градина.
5. Майсторите вярват, че св. Петър им е дал стъпка преднина пред останалите човеци, като им търкулнал плода на сътворението от Божията градина. Затова му принасят ябълки на този ден.
6. Св. Петър е милостив. Легенда разказва, че като гледал колко работа имат жетварите, сам им приготвил обяд от парче сирене, мляко, брашно и сол – „бял мъж”. Всеки да си топне залък, да не остане гладен.
7. Хлебарите също празнуват, за да са бели питите, които месят.
8. Някога Петровден се падал на 12 юли, преди горещниците. Всъщност, древните хора отдавали почит на Слънцето и на неговия земен образ – огъня. Петелът е соларен символ. Всеки ден възвестява кога идва и си отива слънцето. Затова е част от ритуала.
9. Занаятчиите не могат без огъня. Как ще гори грънчарската пещ? Как ще къкрят вкусни гозби в казаните? Без огън не могат хлебари, сладкари, ситничари (майсторите на дребни тестени изделия), железари, ковачи и много други занаяти. На Петровден се отдавала благодарност на Стария огън, Старото слънце, защото с горещниците в аграрния календар иде ред на Младия огън.
10. Петровден е сбогуването със старата и възкръсването на новата стопанска година.
11. И да се ядосаш на работата, и да се отречеш, светецът ще те разбере. Ще ти прости. Той самият се е отричал до 3 пъти… По-важно е да надмогнеш недоверието в себе си. И да продължиш.
12. На 12 декември, св. Спиридон, майсторите отново се събират за своя зимен празник. Спиридон, в превод – спирала, развитие… Естественият ход на нещата…

Тази година се навършват 45 години от учредяването на професионалното сдружение Задруга на майсторите на художествени занаяти. За ролята на старинните занаяти и предизвикателствата на XXI век разказа Магдалена Ангелова, новият председател на сдружението.
Камен Пантелеев е работил за космическата индустрия. След успешния експеримент със спътника „България – 1300” е удостоен с Орден на труда. Прецизност е думата, която еднакво точно определя изработването на космическа апаратура и на бижута по старинна технология. Неслучайно той продължава традициите на старите български майстори в областта на изработката на накити. По този повод той беше сред гостите в предаването.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35