Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо майсторите празнуват на Петровден

Брошка - авторско бижу на Камен Пантелеев
Снимка: личен архив
Според традицията, на Петровден майсторите на народни занаяти почитат св. Петър като свой закрилник. Някои отдавна са забравили защо, но ритуалът се спазва. На този ден не работят. Слагат на трапезата ябълки, яхния от пиле или петел и специално ястие, носещо странното име „бял мъж”. Приготвя се от прясно, неизцедено и небито сирене, прясно мляко, малко брашно и сол. Всяка година места като Белоградчик или Етнографския комплекс Етъра събират стотици гости, дошли да вкусят залък за здраве от петровските гозби. Всъщност, св. Петър се почита от майсторите, защото:
1. И те трябва точно да отмерват в своя занаят, както светецът точно отмерва човешките дела.
2. Майсторите трябва да са безпристрастни, когато си вършат работата. Независимо за богат или беден човек работят. Както св. Петър не се влияе, когато стои пред райските порти.
3. Майсторите не бива да се поддават на изкушения и да си затварят очите с „е, това може да мине”. Св. Петър не се поддал на изкушения и не направил компромис. Не пуснал в Рая даже собствената си майка, понеже не била добра жена.
4. Истинският занаят е храм. В него се влиза с чиста душа. Както чисти души се допускат в райската градина.
5. Майсторите вярват, че св. Петър им е дал стъпка преднина пред останалите човеци, като им търкулнал плода на сътворението от Божията градина. Затова му принасят ябълки на този ден.
6. Св. Петър е милостив. Легенда разказва, че като гледал колко работа имат жетварите, сам им приготвил обяд от парче сирене, мляко, брашно и сол – „бял мъж”. Всеки да си топне залък, да не остане гладен.
7. Хлебарите също празнуват, за да са бели питите, които месят.
8. Някога Петровден се падал на 12 юли, преди горещниците. Всъщност, древните хора отдавали почит на Слънцето и на неговия земен образ – огъня. Петелът е соларен символ. Всеки ден възвестява кога идва и си отива слънцето. Затова е част от ритуала.
9. Занаятчиите не могат без огъня. Как ще гори грънчарската пещ? Как ще къкрят вкусни гозби в казаните? Без огън не могат хлебари, сладкари, ситничари (майсторите на дребни тестени изделия), железари, ковачи и много други занаяти. На Петровден се отдавала благодарност на Стария огън, Старото слънце, защото с горещниците в аграрния календар иде ред на Младия огън.
10. Петровден е сбогуването със старата и възкръсването на новата стопанска година.
11. И да се ядосаш на работата, и да се отречеш, светецът ще те разбере. Ще ти прости. Той самият се е отричал до 3 пъти… По-важно е да надмогнеш недоверието в себе си. И да продължиш.
12. На 12 декември, св. Спиридон, майсторите отново се събират за своя зимен празник. Спиридон, в превод – спирала, развитие… Естественият ход на нещата…

Тази година се навършват 45 години от учредяването на професионалното сдружение Задруга на майсторите на художествени занаяти. За ролята на старинните занаяти и предизвикателствата на XXI век разказа Магдалена Ангелова, новият председател на сдружението.
Камен Пантелеев е работил за космическата индустрия. След успешния експеримент със спътника „България – 1300” е удостоен с Орден на труда. Прецизност е думата, която еднакво точно определя изработването на космическа апаратура и на бижута по старинна технология. Неслучайно той продължава традициите на старите български майстори в областта на изработката на накити. По този повод той беше сред гостите в предаването.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Райна Манджукова, Нина Цанева и Милен Митев

Заедно в подкрепа на българските културни дейци зад граница

Днес в 14 ч. в сградата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) ще се проведе учредително събрание на Асоциацията на българските културни сдружения в чужбина. Инициативата ще обедини усилията на българските културни организации по света и ще създаде платформа за по-ефективна връзка между институциите. От 22 до 25 юли във..

публикувано на 29.07.25 в 09:35

Хармония чрез храна: практическо въведение в Аюрведа

Днес Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас ще бъде домакин на вдъхновяваща и практична среща с древната мъдрост на Индия. Темата е как храната може да се превърне в най-мощното ни лекарство. Поводът – безплатна лекция на един от водещите преподаватели по Аюрведа в България – Юрий Ковачев. Началото е в 19:00 ч., а входът е свободен...

публикувано на 29.07.25 в 09:27

Космосът говори: Слушаме ли правилно?

Ratio отправя покана за събитието "Космосът е голям и живот дебне отвсякъде", посветено на търсенето на живот извън Земята, което ще се проведе днес в София. На сцената ще излязат двама изключителни експерти, които ще представят различни перспективи по темата. Това са д-р Веселин Костов – астроном и изследовател от NASA, и Петър Ефтимов – биолог и..

публикувано на 29.07.25 в 09:17
Стела Николова и Доналд Байфийлд

Един растителен ресторант

Стела Николова учи Сценични изкуство в Щатите, откъдето се връща преди няколко години заедно със съпруга си Доналд Байфийлд. В София двамата създават ресторант за веганска храна, който бързо се разраства. Какви са ползите от храненето с растителни продукти, как веганското меню снабдява човешкия организъм с протеини и как се изработват рецептите..

публикувано на 29.07.25 в 08:35
Владимир Митев

Владимир Митев за ситуацията в Близкия изток

Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..

публикувано на 28.07.25 в 15:25