Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството в помощ на екологията и обществото

Удивлението от съвършения порядък на пчелното семейство и тревогата породена от намаляващата пчелна популация откриваме в изложбата пейзажи "Те все още са тук..." на Иван Костолов в галерия Credo Bonum
Снимка: Credo Bonum

Ставаме ли по-чувствителни към решаването на екологичната проблеми в България и как кино творците, художниците и артистите помагат за преодоляването на съвременните кризи. И още: как посланията им вълнуват, окуражават и вдъхновяват хората по целия свят. Тези теми ще бъдат дискутирани по време на предстоящата конференция "Изкуството като посредник между екологията и обществото" в галерия Credo Bonum в София. Идеята е на групата CBC (Creative Bar Curators), която започна като кураторска инициатива и откликва на търсенията на новото поколение активисти в съвременната ни култура. Събитието е част от проекта под същото мото на CBC и се осъществява с подкрепата на наградата "Гауденц Б Руф".
По време на конференцията ще бъде показана и специална селекция на филми от поредицатa „Платформа зелено видео” на автори от цял свят. Проектът включва и изложбите "Те все още са тук...", посветена на проблема за изчезването на пчелите на Иван Костолов и „Семеен портрет“ на Красимир Костов, който заснема серия портрети и пейзажи в село Езерец.
Артистичната среща с участието на художници, творци от киното, театъра и други изкуства, еколози и природозащитници ще започне на 7 февруари в Credo Bonum.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25