Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От приказките ли са сладуните и благуните

БНР Новини

Знаете ли кога е Ирминден? Някога за 1 май, празника на Св. Йеремия, всяко домакинство у нас по традиция трябвало да се сдобие с нов глинен съд. Може би подница? А какво представлява? – Не бързайте да тичате при майстора-грънчар. Имало специален ритуал „Газене на подница”, в който участвали момите.
Днес на човек дори да му попадне готова подница, ще се чуди какво да я прави. Ако, обаче, му поднесеш на такъв любопитко най-уханния хляб, с разпукана коричка отгоре, омесен с плодов квас, ръжено брашно и дъхав мед, няма да пита, а направо ще иска да си отчупи и да похапне… Тогава му кажете, че хлябът е от подница, пра-бабата на тавите. За Св. Йеремия се омесва от глина. Но става и от метал или пък от голям камък, стига да има кой да го издълбае. Обаче после-е-е! Като се нагрее тая подница върху жар, пък като се метне вътре едно пухкаво тесто!
Някогашните майстори го завивали плътно с пресни лозови листа - хлябът да „прихване” от техния аромат, пък и те да го пазят от прегряване. Защото и отгоре се изсипвала жар…
Седи си хлябът на топло, протяга снага, надига се, надува се, става му хубаво. Като го извадят после от подницата, от него се вдига тънка вкусна пара… Може да си го хапваш просто така, без нищо друго. Или да си го намажеш с нещо благо, т.е. всичко, което минава леко през гърлото и кара душата да пее. Дали ще е бабина лютика, топеница, юнашка скара, овкусена с билки по рецепта от времето на византийската империя… или ще е някое домашно сладко, няма значение. Важното е храната да е погалена от човешка ръка, не от машина.
Като се индустриализирахме, забравихме вкуса на истинските неща. Забравихме историите, символиката, естествения ход на времето и пътя на традиционния календар. Животът не е само „Наздраве!” за Трифон Зарезан, нито агнешкото за Великден и Гергьовден. Пред тях е вървяла паметта за смисъла на празниците, които отделят сезоните в стопанската и човешката година. Сватби, раждане, кръщение, прохождане… Посеви и вършитби… Пости, заради волни и неволни грехове, Сирни Заговезни, прошка… Колелото се върти, поколенията растат. Паметта е тази, която ги свързва.
Ще се изгуби ли приказната история, която държи корените ни живи? Защо да не я разказваме през вкуса на бабините рецепти? Така празниците няма да са просто извънредният почивен ден със слагане на маса, а поредица от знания, памет, внимание и любов. Кухнята е невероятна съкровищница на културно-историческо наследство. 100, 1000 или 100 000 са лютениците, които са приготвяни у нас от векове? – Сигурно много повече. Всяко домакинство е имало свои рецепти. Те се предавали в поколенията. Развивали се. Променяли се с идването на снахата от друга къща. Смесвали се родовете, но и вкусовете, традициите… Примери – много! Той – от Добрич, тя – от Благоевградско. Семейството отива да работи във Варна. „Улавя” черти и от тамошния бит. Пътят на две разклонения – от Добруджа и Пиринско, се вие във времето – жилав и устойчив... Как ще продължи тяхната история? – Погледнете им трапезата и ще разберете…
Ангел Ангелов създава Националния тръст за съхранение на културно историческото наследство на България. Идеята е чрез Академия “Кулинарен историк” да бъдат издирени и запазени фамилните знания за традициите и вярванията. С тях да върнем вкуса на храната и майсторлъка от приказките.
Знаят ли децата ни кои са Сладуна и Благуна? – Очакват да им го кажем. Само преди това, в забързаното време и възрастните ще трябва да поспрем. Да си спомним кои сме самите ние…
Чуйте разговора с Ангел Ангелов, гост на предаването „А сега накъде?”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Национално музикално училище

История на образованието по изкуствата: Национално музикално училище "Любомир Пипков"

Създадено през 1904 година, първото професионално музикално училище в България вече повече от 120 години възпитава у поколения наред отношение за естетика в музикалното изкуство. Открехваме завесата за неговата история, но и за влиянието на тази институция върху българската музикална сцена и духа, в който знаковите имена обучават своите ученици...

публикувано на 21.11.25 в 14:01
Покана за събитието

Четири научни звена на БАН отварят врати за посетители

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 10 млн. лв. авангардно изследване на Института по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките. То е за лазерно индуциран управляем ядрен синтез и има потенциал за пробив в световната наука и производството на ядрена енергия. Финансирането ще бъде осигурено по Програма "Научни..

публикувано на 21.11.25 в 09:45
Килими от експозицията

НЕМ – пазител на българската идентичност: 4 епизод – Колекции и фондове

Последен четвърти епизод, в който разказваме за това как се събират експонатите през годините, какво има до момента като колекции, какви фондове има в етнографския музей, интересни и любопитни факти от участници Чавдар Димитров, главен асистент Илия Борисов главен асистент и главен асистент Ангел Ангелов. Националният етнографски музей –..

публикувано на 20.11.25 в 14:35

Дълбините на Черно море пазят наследството на цели епохи

Черно море се утвърждава като едно от най-ценните места за археологически и научни проучвания. Уникалната "безкислородна зона под 150 метра дълбочина" съхранява в изключително добро състояние потънали кораби, морски съдове и различни материали, които иначе биха се разрушили в други водни басейни. Тази природна особеност превръща Черно море в..

публикувано на 19.11.25 в 09:05

Тежки травми и бързи решения: как 3D моделите помагат на лекарите

Идеята за "инженер на резервни човешки части" звучи като сюжет от научна фантастика, но в съвременната медицина това вече е реалност. Един от българските специалисти, които превръщат високите технологии в пряка помощ за пациентите, е д-р Петър Вълчанов от Медицински университет – Варна. Той работи в областта на медицинското 3D моделиране и..

обновено на 19.11.25 в 08:35