Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да съхраним по-дълго качествата на хранителни продукти и да приготвим здравословна зимнина

Снимка: архив

За да запазят реколтата и плодовете на труда си през оскъдните зимни месеци, находчивите ни предци са създали едно огромно богатство от различни форми за консервиране на храни, което популярно наричаме зимнина. Известно е, че българите са умеели да обработват и съхраняват животински и растителни продукти от дълбока древност. Може би и за това традицията продължава да бъде толкова силна, въпреки предлагането в магазинната мрежа. В любовта на българина към туршиите, киселото зеле и краставички, към лютеници, айвари, пинджури, компоти и сладка безусловно присъства елемент на спестовност, но водещо без съмнение е предпочитанието към домашно приготвената храна. Винаги ли, обаче тя е по-здравословна от индустриалното производство?
Полезно ли е всичко, което обичаме да присъства на трапезата ни през зимата и как да консервираме и съхраняваме продуктите?- разговор проф. д-р Здравка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предаване за шампиони

Няма рибар, който да не е хващал огромни риби и по много, няма човек с въдица в ръката, който да не е най-добрият сред най-добрите риболовци. Това не е измислица, това практиката го показва, а ако някой не вярва, да пита първия срещнат рибар кое как е. Другият източник на информация, при това надежден, са водещите на "И рибар съм, и ловец съм" Росен..

публикувано на 14.07.25 в 16:10
Веселина Панайотова (вляво) и Албена Стоянова

"Мама има работа" – здравословен баланс между личния и служебния живот на жените

На 4 декември 2023 г. в един студен зимен ден фондация "Мама има работа" прави първата си стъпка към света, като юридическо лице. "През 2024 г., първата ни пълна година, ние не просто съществувахме – ние започнахме да градим – казват основателите. – Представихме си свят, в който жените не са ограничени от предразсъдъци или очаквания, а са свободни да..

публикувано на 14.07.25 в 15:30
Стефан Михалков и Аркадий Каленников

На учителя по физика Стефан Михалков – с любов

Една среща в ефира на "Terra Култура", озаглавена "На учителя – с любов" – между българския физик и един от уважаваните учители в Благоевград Стефан Михалков и неговите изявени възпитаници Димитър Войводов и Аркадий Каленников. Учениците са от отбора, спечелил бронзови медали на Международния турнир на младите физици (IYPT), който се проведе от 29..

публикувано на 14.07.25 в 12:57

ЕнЕфект: енергийна трансформация, доверие и устойчивост

Говорят зелените новатори на България: В "Нашият ден" ви срещаме с Драгомир Цанев – изпълнителен директор на ЕнЕфект и един от най-активните гласове за енергийна трансформация у нас. Гостът разказва за ползите от енергийните общности, защо те са важни за България, и как се изгражда доверие, мотивация и устойчиво поведение сред хората. Цанев..

публикувано на 14.07.25 в 10:09

Започва "Плувно лято 2025" в Момчилград

Започва инициативата "Плувно лято 2025" в Момчилград в Комплекс "Басейна". Програмата е насочена към децата от 6 до 12 години от града и населените места в общината. Целта е не само да най-малките да усвоят основни плувни умения, но и да водят по-активнен начин на живот през лятната ваканция.  Курсът по плуване ще се провежда под ръководството на..

публикувано на 14.07.25 в 09:50