Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От истинско по-истинско...

БНР Новини
Жоро Иванов и доц. д-р Даниела Попова в студиото на предаването
Снимка: Емил Николов

Скъпо ли е удоволствието човек да бъде вегетарианец или веган? И кое наричаме истинско здравословно хранене. Без хляб? С много плодове и зеленчуци? Помага ли преминаването от една диета в друга? Подложен на непрекъснат стрес, съвременният човек се вкопчва в постите с мотивацията, че така са правели и нашите предци, а те са живели според природните закони. Днес на пазара няма място за емоции. Производителите на полуготови и готови продукти търсят рентабилност и печалба. Какво съдържат вкусните наглед напитки, основни блюда? Ами  сосовете, топингите, дресингите, с които обилно поливаме сандвичи, спагети, десерти, салати... 13 декември е обявен за Европейски ден на здравословното хранене. У нас тематична кампания, която да разяснява на децата правилата за разумно и здравословно хранене, бе проведена в началото на лятото, преди голямата ваканция.
13 декември се пада в навечерието на коледно-новогодишните празници, време на откровеното голямо преяждане... Денят трябва да напомня на малки и пораснали потребители колко необходимо нещо са знанията какво похапваме. От 13 декември 2014 г. влиза в сила Нова наредба за етикетиране на храните. Важна част от гражданската ни култура е умението да четем и менюто в заведенията. Според европейските нормативни документи, там трябва да са посочени съставките, които общо наричаме алергени... Каква разлика в това понятие правят специалистите?
Чуйте разговора в предаването „А сега накъде” с гостите, които са корифеи в своите области. Доц. д-р Даниела Попова е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в болница „Царица Йоана – ИСУЛ”. Жоро Иванов е президент на  Евро-ток България, професионалната организация на елитните кулинари. Освен шеф-готвач в петзвезден централен хотел в София, през 2008-ма година Жоро Иванов е избран за Почетен готвач на Президента на републиката. В биографията си има натрупания опит в заведения на Европа, отличени със звездите на Мишлен. Приготвял е ястия и познава вкусовите предпочитания на  изтъкнати личности от сферата на политиката, икономиката, изкуството, спорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Национално музикално училище

История на образованието по изкуствата: Национално музикално училище "Любомир Пипков"

Създадено през 1904 година, първото професионално музикално училище в България вече повече от 120 години възпитава у поколения наред отношение за естетика в музикалното изкуство. Открехваме завесата за неговата история, но и за влиянието на тази институция върху българската музикална сцена и духа, в който знаковите имена обучават своите ученици...

публикувано на 21.11.25 в 14:01
Покана за събитието

Четири научни звена на БАН отварят врати за посетители

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 10 млн. лв. авангардно изследване на Института по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките. То е за лазерно индуциран управляем ядрен синтез и има потенциал за пробив в световната наука и производството на ядрена енергия. Финансирането ще бъде осигурено по Програма "Научни..

публикувано на 21.11.25 в 09:45
Килими от експозицията

НЕМ – пазител на българската идентичност: 4 епизод – Колекции и фондове

Последен четвърти епизод, в който разказваме за това как се събират експонатите през годините, какво има до момента като колекции, какви фондове има в етнографския музей, интересни и любопитни факти от участници Чавдар Димитров, главен асистент Илия Борисов главен асистент и главен асистент Ангел Ангелов. Националният етнографски музей –..

публикувано на 20.11.25 в 14:35

Дълбините на Черно море пазят наследството на цели епохи

Черно море се утвърждава като едно от най-ценните места за археологически и научни проучвания. Уникалната "безкислородна зона под 150 метра дълбочина" съхранява в изключително добро състояние потънали кораби, морски съдове и различни материали, които иначе биха се разрушили в други водни басейни. Тази природна особеност превръща Черно море в..

публикувано на 19.11.25 в 09:05

Тежки травми и бързи решения: как 3D моделите помагат на лекарите

Идеята за "инженер на резервни човешки части" звучи като сюжет от научна фантастика, но в съвременната медицина това вече е реалност. Един от българските специалисти, които превръщат високите технологии в пряка помощ за пациентите, е д-р Петър Вълчанов от Медицински университет – Варна. Той работи в областта на медицинското 3D моделиране и..

обновено на 19.11.25 в 08:35