Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Другото лице на музиканта”: „Новите дрехи” на квартета

| обновено на 26.08.15 в 14:43 БНР Новини
Защо композитори и диригенти често прибягват до оркестрирането на майсторски струнни квартети? Може би защото квартетът така или иначе съдържа звучността на оркестъра, която само трябва да се разгърне... или просто са били заинтригувани от експеримента. Едва ли е толкова лесно да обясним явлението, но можем да се насладим на плодовете му.
Младият Бърнстейн, още студент в Харвард, присъствал на концерт през 1936 година на Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Димитри Митропулос и чул оркестровата версия на Митропулос на 14-ия струнен квартет от Бетовен. Толкова бил впечатлен, че много по-късно изпълнил същата версия заедно със своя оркестрация на 16-ия бетовенов квартет.
Единственият струнен квартет на Джузепе Верди е написан „между другото”, според признанията на самия Маестро. Докато чакал постановката на „Аида” в Неапол през пролетта на 1873 години, отложена поради заболяване на примадоната Тереза Щолц, композиторът съчинил творбата. Оркестрация на квартета на Верди прави по-късно диригентът Артуро Тосканини.
През 1937 година Арнолд Шьонберг се захваща с оркестрацията на първия клавирен квинтет от Йоханес Брамс. Той записва и основанията за действията си: „Харесвам тази пиеса. Свири се рядко. Винаги се изпълнява зле, защото пианистът свири много силно и от струнните нищо не се чува. Искам веднъж да чуя добре всичко...” Шьонберг добавя още, че се е стремил стриктно да се придържа към стила на Брамс, който изучавал дълги години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11
Връчване на златен медал на Васил Желински и купа за 2-ро място в Националната студентска олимпиада по математика през 2022 г.

Еврика! Успешни българи: Васил Желински

Васил Желински има талант да обяснява как функционират сложните неща. Той може да представи проблеми на информатиката и математиката по достъпен начин – така казват за него всичките му близки хора. Самият той оценява високо добрите учители, които е имал, но и не пести критики към онези учители, които не обичат професията си, и казва, че е по-добре без..

публикувано на 23.09.24 в 17:05