Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра в неделя

БНР Новини
9
Снимка: Даниела Манолова
Зана е повест. Написана е от Керана Ангелова и е издадена през 1998 г.
Зана е радиопроект. Зад него стоят Биляна Петрова като режисьор и автор на варианта за радио, Асен Аврамов като автор на музиката и звуковия дизайн, Калин Николов, Живко Марев, Константин Райдовски и Димитър Василев като звукорежисьори, Силвия Гочева като звукооформител
и актьорите
Сабина Коен, Станка Калчева, Снежана Рашева, Огнян Симеонов, Димитър Костадинов, Слав Славов и Ставрос Ваниотос.
Какво за теб е Зана?
В 18 часа, на 22 декември зададох въпроса без уточнение за кавички на хората във Второ студио, завършващи този проект след седмици и седмици труд най-напред с актьорите, после върху селекция на дублите, монтажа и смесването. Получих по няколко отговора.
Какво за теб е Зана?
Биляна Петрова: Айдеееее!?.... Ще се върна към първото си усещане. Когато четях тази повест, си помислих, че е някаква врата към детството. Имаше моменти, които нямаха нищо общо с мен, но проличаха и моменти, които са си чисто мои. Не ми се случва често тая врата да се отваря…
Впечатлих се и от това, че моя приятелка, каракачанка, се разплака, докато четеше повестта. Това ме развълнува…
Сега вече Зана е картина. За първи път актьорите придобиват различно измерение - те вече са гласове, в които мога да виждам други хора, а не самите тях, вече не съм ограничена в телата им, в устите им, в очите им. За първи път наистина усещам, истински осезавам, че има произведение на изкуството без зрителния момент…
Сега гледам на Зана като на бижу. То е част от мен и аз съм част от него.
Какво за теб е Зана?
Асен Аврамов: Не съм мислил за героинята Зана, а за онова нещо, наречено Зана, което аз се опитвам да чуя. За мен беше важно да се опитам да създам една приказна картина, но не сантиментална приказка, а приказка като исторически сюжет, като архетип, дори „черна“ приказка, и най-важното в тази приказка е онова, което може да се чуе. Поетиката на тази приказка е въпрос на акустика. И звученето, и атмосферите, и съдържанието, и постановката, всичко това да намеря в звука. Да вкарам самата пулсация на времето да тече през тази акустична творба.
Какво за теб е Зана?
Живко Марев: А-хаххаа!..
Поглед към исторически събития, поглед, който се осъществява чрез съдбите и историите на три момичета. Всички те говорят автентичен език. Това до голяма степен оживява бита на онова време. Тази автентична картина и звуковата въстановка на конкретната среда са ми много интересни. Зана също така съживява и съжителството между различни етноси – гърци, турци, българи. Възстановява тази част от историята, която е била пренебрегвана винаги, а също така и мястото, за което не се е говорило. Егейска Тракия.
Димитър Василев: Зана? … Интересен поглед върху една историческа действителност, която досега не е влизала в нашите представи за времето...
За пръв път работя с толкова канали. Това е деликатна и чувствителна система, трябва да се пипа много внимателно. А проектът е много тежък. Повече от 150 GB.  Компютърът често блокира.
Авторът на този текст и редактор на Зана: Джунгла. Зана е джунгла. Как да я пребродим. Зана е аудио проект с 65 канала, всеки от които е с времетраене 55 минути. Да направиш мишунг на Зана, е все едно да миксираш джунглата…
Поздравления, Керана! …
Честит дебют на куп нови приятели на Радиотеатъра!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05