Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ядем фалшиво сирене! При това с ензим, чието въздействие върху организма ни не е известно!

БНР Новини
Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“
Снимка: Светла Милчева

Въпреки законовите промени, въпреки задължителното етикетиране, въпреки разпоредбите за отделни витрини за немлечни продукти, продължават недобросъвестните практики на производители и търговци.
Според изследването на „Активни потребители“ на 36 вида сирена купени в български вериги и магазини, в 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини. При това, част от продуктите са били на общи витрини с истинското сирене!
В 3 вида сирене е открито високо съдържание на вода. При 27 марки сирене – обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, според думите на Богомил Николов, председател на „Активни потребители“. Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Опасното, според Николов е, че все още няма достатъчно изследвания как този ензим действа върху здравето на хората.
И другото опасно – тече засилена търговия на въпросния ензим. Имало вече китайски сайтове с текст на български, сподели Николов.
Единствената добра новина е, че не са намерени продукти с превишено количество сол, което по БДС трябва да е до 3,5%. Няма и намерени антибиотици.
Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи. Той заяви категорично в ефира на предаването, че и този път ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като призова към активност и самите производители. Лошите практики удрят и по българския износ, не само върху вътрешния пазар. Сръбската преса вече призовавала да не се внася сирене от България, по думите на председателя на „Активни потребители“. Според него експерти и производители са категорични, че на цена под 6 лева няма как да си купим истинско сирене.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сакарско вино

На малък кръстопът в близост до гр. Харманли, или иначе казано – в сърцето на Сакар, където вината са меки, ароматни и с вкус на плодове, има малка винарска изба, първата в харманлийско, а сега част от по-голямо начинание. Избата е създадена през 2005 г. и има собствени лозови масиви, сред които тези с мерло са доста по-стари от самата нея...

публикувано на 26.02.25 в 16:05

Нарколепсията – невидимата битка със съня

На 28 февруари светът отбелязва Световния ден на редките болести – ден, посветен на повишаването на осведомеността за заболявания, които засягат малка част от населението, но имат сериозно отражение върху живота на пациентите. Едно от тези заболявания е нарколепсията – тежко неврологично разстройство, което драстично нарушава ритъма сън-будност...

обновено на 26.02.25 в 12:36

НБКМ отличи програма "Христо Ботев" с награда за медийно партньорство

На седмата официална церемония "Дарител на година" Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отличи спомоществователите, партньорските институции и организации, допринесли през 2024 година за работата и мисията на НБКМ. Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио получи наградата в категория "Медийно партньорство".  Наталия..

обновено на 26.02.25 в 12:23
Проф. Диана Попова

Слуховите нарушения при децата – причини, превенция и възможности

Проф. д-р Диана Попова , началник на Националния референтен център по аудиология и заболявания на слуха към клиниката по УНГ болести в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", е гост в Lege Artis. Една част от заболявания, свързани с увреден слух, започват още при раждането. Прави се неонатален слухов скриниг в родилния дом или по-късно от ушни..

публикувано на 26.02.25 в 12:14

Първите симптоми на белодробния карцином – кога да се притесняваме?

Белодробният карцином остава една от водещите причини за онкологична смъртност в световен мащаб, въпреки напредъка в медицината и разнообразието от терапевтични възможности. Гръдният хирург д-р Анатоли Семков от Клиниката по гръдна хирургия в университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" споделя важни аспекти от..

публикувано на 26.02.25 в 12:05