Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Дюма и философията на удоволствието

Александър Дюма може да е прочут най-вече с историческите си и приключенски романи, но се оказва, че той е бил освен голям бохем и чревоугодник, и отличен кулинар. Доказателство за това е „Големият кулинарен речник“, който той създава, и който е пълен не само с практични съвети кое вино на кое ястие подхожда, но и с легенди и дори автобиографични бележки.

„Голям кулинарен речник” се появява преди почти сто и петдесет години. Когато започва да пише тази книга Александър Дюма вече е популярен автор, преминал е 60-те години и има зад гърба си близо 650 книги. Разликата е, че този речник е сред малкото произведения, които Александър Дюма написва сам, без помощта на литературни чираци. Не за друго, а защото темата му е била много присърце и той пише с удоволствие. Нещо като автобиография, но под формата на готварски правила и рецепти.
Наречен е речник, но всъщност представлява енциклопедия в духа на Френското Просвещение, защото обединява всичко, което за Дюма е представлявало теория и практика на кулинарното изкуство. Теория, разбира се, не в днешния научен смисъл, а по-скоро като философия на съществуването, или светоглед, казва проф. Милена Кирова.

По думите на проф. Кирова жанрът на тази книга не подлежи на строга литературна дефиниция. Тя съдържа множество разнообразни текстове: от митологични разкази и легендарни истории до семейни спомени, лични мемоари и дневник - изповеден разказ. От история на храненето до география, ботаника и зоология. И всичко това поръсено с множество афоризми, анекдоти и дори клюки от съвременното му общество, разказва проф. Милена Кирова. Тя споменава, че ако търсим прилика с някаква книга от историята на българската култура, може би трябва да се обърнем към Рибния буквар.

И още нещо - ако не се интересуваме от кулинарна история и гастрономическите предпочитания на Александър Дюма, поне ще разберем как звучат рецептите от времето на тримата мускетари и как се променя с времето разбирането ни за вкусна храна.

Преводът от френски език е на Офелия Петрова и Марта Иванова.

С Анелия Узунова и проф. Милена Кирова разговаряме за литературните и гастрономическите пристрастия на Александър Дюма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба представя режисьорките в българското документално кино от ХХ век

Теодора Дончева, проф. Петя Александрова и Гергана Дончева представят в "Нашият ден" изложбата "Жените в българското документално кино през ХХ век", която може да бъде видяна във фоайето на кино "Одеон". Изложбата е осъществена от Института за изследване на изкуствата при БАН с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община. Екипът..

публикувано на 14.11.25 в 09:54
Покана

Анелия Мартинчева и Деница Иванова преплитат "Диаметрални светове" в Севлиево

Пренасяме се в Централна България, където Историческият музей на Севлиево и Художествената галерия "Асен и Илия Пейкови" откриват в 18 ч. съвместната изложба "Диаметрални светове" на Анелия Мартинчева и Деница Иванова. Двете художнички съчетават в рамките на изложбата класическа графика, живопис и дигитална рисунка, разкривайки..

публикувано на 14.11.25 в 09:38

Разград празнува 155 години библиотечно дело

Фотодокументална изложба проследява историята на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград – от идеята за нейното създаване през далечната 1870 година до наши дни. Юбилейна експозиция "С възрожденски дух през годините  – 155 години библиотечно дело в Разград" е подредена в централното фоайе на библиотеката. В залата на Народно..

публикувано на 14.11.25 в 09:30
Добри Христов

Във Варна честват 150 години от рождението на композитора Добри Христов

Във Варна ще се състоят няколко събития, свързани с отбелязването на 150 години от рождението на Добри Христов. За днес е предвидено валидирането на марка с лика на композитора и педагог, оставил трайна следа в развитието на българската музика в началото на ХХ век. В неделя (16 ноември) ще се състои и концерт , с който Варна ще се включи в..

публикувано на 14.11.25 в 09:21
Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова, Методи Андонов и Асен Митев, Бургас, 1957

Филм за сизифовците на Бургаския театър

Документалният филм "Сизифовци. Свидетелства за една легенда" на режисьора Владимир Люцканов, оператор Веселин Христов, музика Кирил Дончев, беше показан за първи път в кино "Одеон". Тогава Антоанета Бачурова, сценарист на филма, каза: "Работили сме за кауза. Знаете, че за кауза се работи с приятели. Много е хубаво, че ни обединява интересът към..

публикувано на 14.11.25 в 08:15