Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Дюма и философията на удоволствието

Александър Дюма може да е прочут най-вече с историческите си и приключенски романи, но се оказва, че той е бил освен голям бохем и чревоугодник, и отличен кулинар. Доказателство за това е „Големият кулинарен речник“, който той създава, и който е пълен не само с практични съвети кое вино на кое ястие подхожда, но и с легенди и дори автобиографични бележки.

„Голям кулинарен речник” се появява преди почти сто и петдесет години. Когато започва да пише тази книга Александър Дюма вече е популярен автор, преминал е 60-те години и има зад гърба си близо 650 книги. Разликата е, че този речник е сред малкото произведения, които Александър Дюма написва сам, без помощта на литературни чираци. Не за друго, а защото темата му е била много присърце и той пише с удоволствие. Нещо като автобиография, но под формата на готварски правила и рецепти.
Наречен е речник, но всъщност представлява енциклопедия в духа на Френското Просвещение, защото обединява всичко, което за Дюма е представлявало теория и практика на кулинарното изкуство. Теория, разбира се, не в днешния научен смисъл, а по-скоро като философия на съществуването, или светоглед, казва проф. Милена Кирова.

По думите на проф. Кирова жанрът на тази книга не подлежи на строга литературна дефиниция. Тя съдържа множество разнообразни текстове: от митологични разкази и легендарни истории до семейни спомени, лични мемоари и дневник - изповеден разказ. От история на храненето до география, ботаника и зоология. И всичко това поръсено с множество афоризми, анекдоти и дори клюки от съвременното му общество, разказва проф. Милена Кирова. Тя споменава, че ако търсим прилика с някаква книга от историята на българската култура, може би трябва да се обърнем към Рибния буквар.

И още нещо - ако не се интересуваме от кулинарна история и гастрономическите предпочитания на Александър Дюма, поне ще разберем как звучат рецептите от времето на тримата мускетари и как се променя с времето разбирането ни за вкусна храна.

Преводът от френски език е на Офелия Петрова и Марта Иванова.

С Анелия Узунова и проф. Милена Кирова разговаряме за литературните и гастрономическите пристрастия на Александър Дюма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роалд Дал

Парадоксалният свят на Роалд Дал

Странният и парадоксален свят на Роалд Дал оживява в Литературния салон на редакция "Хумор и сатира". Този път в "Академия комика" четем един от известните "Разкази с неочакван край". Прекрасните актьори - Емил Емилов, Мария Йорданова, Иван Петрушинов и Добриела Попова се превъплътяват в ярките персонажи, за да усетим целия колорит на ситуацията...

публикувано на 13.11.25 в 17:00

Цветозар Цаков и неговите "Сънища и явища"

Още за сборника с разкази "Винилови души" през 2020 година Марин Бодаков пише: " Разказите на Цветозар Цаков ни обещават много причудливости. Техните герои и антигерои дешифрират кодовете на реалността. Цветозар им подсказва как да закачат и разкачат времена, пространства. Как смисълът да се разсмее". "Цветозар Цаков е диригент на сънища, абсурди и..

публикувано на 13.11.25 в 16:26
Преводачът Светла Кьосева, авторът Кирил Наги и журналистът Мария Касимова-Моасе (от ляво надясно)

Силен романов дебют на Кирил Наги

"Eтюди от жълтата къща" (превод Светла Кьосева, оформление Кирил Наги) се нарича дебютният роман на Кирил Наги, в който четем истории от България и Унгария преди падането на Стената.  Младият автор пише за себе си следното: "Роден съм през 92-ра, в Будапеща, където и израснах. Баща ми е унгарец, майка ми българка, и макар до голяма степен да не..

публикувано на 13.11.25 в 16:10

Велико Маринчевски с изложба графики от Китай

Изложбата на известния художник Велико Маринчевски съдържа творби, създадени през последните две години в ателиетата на международната графична база Гуанлан в Китай. Тя е продължение на сътрудничеството му с галерия "Ракурси", където той от години показва своите работи, завръщайки се в България. Ето как Велико Маринчевски представя творбите си този..

публикувано на 13.11.25 в 15:07

По следите на комунизма в разказ, думи и места

Организаторите на Фестивал 10.11 , който кани историци, артисти и граждани да влязат в откровен разговор за наследството на комунизма, разказаха в предаването "Какво се случва" за големия интерес на младите хора към първото издание на тази инициатива. Естествено, този фестивал препраща към датата 10 ноември 1989 г. – началото на демократичния..

публикувано на 13.11.25 в 12:50