Пъдпъдъчи яйца с балсамов хайвер; чипс от хляб и пяна от коприва; крем от биволско прясно сирене с мед и сладко от люти чушки; студена супа от домати и зеленчуци с чипс от магданоз; мус от кисело мляко с мед от лавандула и карамелизирани лешници – всичко това се приготвя у нас в ресторант, чийто екип са студенти от Кулинарна академия HRC. Тя е създадена през 2008 година. В нея се обучават млади хора от много страни, избрали тъкмо у нас да получат престижно образование в една от най-вкусните, но и много тежки професии. Как да бъдат спечелени за каузата младите таланти от професионалните гимназии? Академията и българо-швейцарският проект ДОМИНО за дуално образование си поставят за задача да ги открият чрез конкурса „Аз готвя най-добре“. Той се провежда в Добрич, Бургас, Стара Загора, Перник и Сандански. Етапите включват направа на видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути да бъдат показани или разказани интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтите за собствен ресторант. Жури от членове на Академията и проекта трябва да определят десетимата финалисти до 10 май. На финалната права ще застане още един участник, който ще бъде избран чрез онлайн-гласуване между 10 и 25 май в социалните канали на Академията и проекта ДОМИНО.
Същинският финал ще е кулинарна надпревара с истинско готвене на 1 юни в кухнята, където шеф-готвачи на Академията и ръководителят на ДОМИНО ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“.
Неговото първо издание се провежда през 2017 година. Победителката – Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ – Перник, получава възможността да отиде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария. Повече информация за инициативата ще научим от Деляна Монева, директор на Академията. В разговора се включи и победителката от конкурса през 2017 година, десетокласничката Десислава Кирилова.
Създадено през 1904 година, първото професионално музикално училище в България вече повече от 120 години възпитава у поколения наред отношение за естетика в музикалното изкуство. Открехваме завесата за неговата история, но и за влиянието на тази институция върху българската музикална сцена и духа, в който знаковите имена обучават своите ученици...
Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 10 млн. лв. авангардно изследване на Института по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките. То е за лазерно индуциран управляем ядрен синтез и има потенциал за пробив в световната наука и производството на ядрена енергия. Финансирането ще бъде осигурено по Програма "Научни..
Последен четвърти епизод, в който разказваме за това как се събират експонатите през годините, какво има до момента като колекции, какви фондове има в етнографския музей, интересни и любопитни факти от участници Чавдар Димитров, главен асистент Илия Борисов главен асистент и главен асистент Ангел Ангелов. Националният етнографски музей –..
Черно море се утвърждава като едно от най-ценните места за археологически и научни проучвания. Уникалната "безкислородна зона под 150 метра дълбочина" съхранява в изключително добро състояние потънали кораби, морски съдове и различни материали, които иначе биха се разрушили в други водни басейни. Тази природна особеност превръща Черно море в..
Идеята за "инженер на резервни човешки части" звучи като сюжет от научна фантастика, но в съвременната медицина това вече е реалност. Един от българските специалисти, които превръщат високите технологии в пряка помощ за пациентите, е д-р Петър Вълчанов от Медицински университет – Варна. Той работи в областта на медицинското 3D моделиране и..
Шестото издание на Фестивала на авторския театър ФАТ ще се проведе от 21 до 23 ноември в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"...
Курсът се открива в Западния университет на гр. Тимишоара, Румъния. Предназначен е за всички желаещи за се запознаят с езика ни, но най-вече за банатските..
Наближава "Щедрият вторник" ( 2 декември ) – глобална инициатива, създадена в САЩ през 2012 г., която днес се реализира в над 100 страни по света. Идеята е..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg