Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Между търговията и здравето

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

При наличието на няколко алтернативи за лечение със скъпо струващи лекарства задължително ще се избира най-евтиното, ако е със същата ефикасност. Това предлага новият управител на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев. Пред журналисти, след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“, той поясни, че досега при алтернативни лекарства се избирал най-скъпият вариант, защото фармацевтичните компании предоставяли по-атрактивни условия при по-високата цена. С промяната според него ще се дисциплинират производителите на лекарства да насочат ресурса си на влияние върху предлагането на по-евтини лекарства, а не в други дейности. Дечев отново обясни, че три са насоките, в които ще работи начело на Касата. Това са ефективност, ефикасност и контрол и по-точно – лекарствената политика, включваща медицинските изделия, лечението в чужбина и контрол. До три месеца пък ще представи конкретните мерки за промяна в касата.
Г-н Дечев звучи обнадеждаващо, разбира се, но вероятно не знае, че е поредният управител на НЗК, който е изпълнен с надежди да направи от нещо, което е пълно с грешки, успешен проект.
Що се касае до фармацевтичните компании, то най-вероятно малко е чел бестселъри по темата или е голям идеалист.БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик

Доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики . Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик ? "Учим всеки ден с всяка една наша нова инициатива, в която каним лектори иноватори. Учим, че нашето училище има бъдеще, когато намерим подходящите..

публикувано на 21.03.23 в 12:35

“Мисия Родина“ или как да превърнем България в просперираща страна

“Мисия Родина“ е система от 20 принципа, създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“. Фейсбук страница на “Мисия Родина“ Между поддръжниците и основателите на идеята има хора от бизнеса, от изкуството, спортисти, както и от музикалните среди. Кубрат..

обновено на 21.03.23 в 12:17

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното си място. И двамата мечтаят години наред за семейна пекарна с хляб и домашно приготвени сладкиши и..

публикувано на 21.03.23 в 10:24