Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За няколко автомобила повече

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще си купува коли с кожен салон в бежов цвят. Според медиите. Става въпрос за 13 автомобила. Досега съдебните началници се возят в коли малко над 5 години. Но може би не всички имат система срещу потегляне по наклон и сензор за дъжд. Новите с бежов интериор трябва да имат.
Общо ще се купуват и други коли за 2 млн. лв. Нищо в сравнение с разходите в системата с най-ниско доверие в обществото. И с едни от най-високите заплати. Бюджетни.
Членовете на Висшия съдебен съвет се избират и на квотен принцип. Политически. В последната българска Конституция е записано, че той повишава, премества от длъжност съдиите, прокурорите и следователите, налага дисциплинарни наказания. Т.е. определя професионалната и лична съдба на хората в системата. И на квотен, политически принцип. Иначе в цитирания основен закон чл.117 ал.2 подчертава, че съдебната власт е независима.
Тези дни съдийската колегия в Съвета обяви, че де факто не може да защитава независимостта на съдиите. Виновни са пак медии, които се ровят в интересни, според тях, решения на магистрати. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик

Доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики . Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик ? "Учим всеки ден с всяка една наша нова инициатива, в която каним лектори иноватори. Учим, че нашето училище има бъдеще, когато намерим подходящите..

публикувано на 21.03.23 в 12:35

“Мисия Родина“ или как да превърнем България в просперираща страна

“Мисия Родина“ е система от 20 принципа, създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“. Фейсбук страница на “Мисия Родина“ Между поддръжниците и основателите на идеята има хора от бизнеса, от изкуството, спортисти, както и от музикалните среди. Кубрат..

обновено на 21.03.23 в 12:17

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното си място. И двамата мечтаят години наред за семейна пекарна с хляб и домашно приготвени сладкиши и..

публикувано на 21.03.23 в 10:24