Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За победата на победените

БНР Новини
Жан-Клод Юнкер (вляво) и Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И днес продължава бодрото доволство от срещата Юнкер-Тръмп от миналата седмица. Особено активни са германските системни политици, чийто рейтинг се срина в последната година. Но и не само там се твърди, че Евросъюзът е победил Америка. Донякъде приемливо разбираеми заключения, защото засега поне на думи, отпадат митата за внос, основно на немски автомобили, в САЩ. Което си е нещо за пред електората. Ако изобщо са се подготвяли реални стъпки за това. Американците, независимо от някакво оскъпяване, пак ще ги купуват. Защото Америка вече не е онази, каквато беше. И все повече няма да бъде. Величае се и Юнкер, който пък реално е един полуфигурант по презумпция и прерогативи. Защото икономиката, национална или транснационална, нито се регулира, нито се контролира, нито финансира от Еврокомисията. Този министерски съвет на обединяваща се Европа разпределя, доколкото са му правомощията,  вноските на страните членки и най-вече се грижи за собственото и на над стоте си хиляди чиновници, благополучие. Много богато благополучие. Икономиката е друго нещо. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07