Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„За“ и „против“ националното ни културно наследство

БНР Новини
Сграда от комплекса „Царските конюшни“ в София
Снимка: БГНЕС

Горялата сграда от комплекса „Царските конюшни“ в идеалния център на София ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид, а комплексът ще получи предварителен статут на паметник на културата. През септември пришпорените, както се разбра от премиера вчера, Министерство на културата и Столична община ще внесат в Парламента предложения за промени в Закона за културното наследство, с които ще улеснят процедурите, с които се задължават собствениците на сгради паметници да ги поддържат.
Ако си спомняте, същото уверение обществото бе получило, когато бяха запалени и почти до основи изгоряха тютюневите складове в Пловдив. Когато бе запален софийският театър „Ренесанс“ – червената сграда, ако някои не се сещат, на площад „Възраждане“, когато бе бутната двойната къща, когато… Безсмислено е да изреждам всички обекти в София, а и не само, които са обречени на бутане, сиреч на изчезване завинаги, а и съм дълбоко скептична, че нещо ще се промени наистина.
Защото то отдавна трябваше да залегне в надпартийните планове за опазването на наследството на България. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик

Доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики . Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик ? "Учим всеки ден с всяка една наша нова инициатива, в която каним лектори иноватори. Учим, че нашето училище има бъдеще, когато намерим подходящите..

публикувано на 21.03.23 в 12:35

“Мисия Родина“ или как да превърнем България в просперираща страна

“Мисия Родина“ е система от 20 принципа, създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“. Фейсбук страница на “Мисия Родина“ Между поддръжниците и основателите на идеята има хора от бизнеса, от изкуството, спортисти, както и от музикалните среди. Кубрат..

обновено на 21.03.23 в 12:17

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното си място. И двамата мечтаят години наред за семейна пекарна с хляб и домашно приготвени сладкиши и..

публикувано на 21.03.23 в 10:24