Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият туристически заслон на бъдещето 2050 под Черни връх

БНР Новини
Снимка: bring.bg

Нова, умна придобивка радва многобройните туристи, които се качват на Витоша. В местността Три кладенци, на 1940 метра надморска височина, малко над Конярника, на стратегическо място по маршрута между хижа Кумата и Черни връх, ги посреща новият заслон, наречен 2050. Защо точно 2050? – Ако погледнем назад, за последните 50 години в масовия туризъм отсъства подобна практика. От друга страна, дай Боже, в годините до 2050-та такива обекти да се множат, особено като се има предвид технологичната идея, с която се реализира проектът: да пази околната среда и да се вписва хармонично в нея.
Участниците в конкурса трябва да се справят със задължителни условия, сред които възможност за зареждане на малки електронни устройства, достъп до интернет, съхранение на електроенергия, достъп до материали за първа медицинска помощ, достъп до важна туристическа информация, наличие на сигнализация при мъгла. С решението на тези параметри обектът вече е в графата „заслон на бъдещето“. Има още: тъй като в защитената зона на Витоша не може да се строи, върху основите на съществуващ преди години заслон, разрушил се през 50-те години на миналия век е монтирано новото съоръжение с размери 4 на 4.5 м. В него могат да се подслонят до 16 туристи.
Да припомним, че още по време на 8-ото издание на Софийския фестивал на науката, заслонът е сглобен тренировъчно и представен пред любознателните посетители, които горещо одобряват технологичните решения. Оборудването е вградено в стените, акумулаторни батерии осигуряват енергия за затопляне на помещението. Заслонът е създаден от четири модула и отделна конструкция за основите.
Победителят е избран чрез конкурс, с председател на журито проф. Христо Пимпирев. Българските полярници много харесват идеята, която е подходяща и за Антарктида. На туристите също е дадена възможност да участват в избора на окончателния победител и те гласуват горе, в планината, където най-добре човек може да оцени кое е полезно и удобно, когато трябва да разчита на сигурно убежище и връзка с околния свят.
Заслонът е осъществен със съдействието на Природен парк „Витоша“, ентусиазма и труда на доброволци, начело с архитект Андрея Момерин.
Всичко започва по време на една разходка в планината, спомня си архитект Момерин. Замисля се колко е важно под Черни връх да има заслон в помощ на туристите при неблагоприятно време. И докато обикновено всеки иска да му е лесно, ето с каква молба екипът на арх. Андрея Момерин се обръща към институциите:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите кодове на тялото

Основен гост и изразител на мнения по темата бе проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество. Човешкият организъм често алармира за различни проблеми и ние, с помощта на специалистите, трябва да ги разчитаме и да потърсим помощ. В урологията – тази бързо развиваща се специалност, симптомите са доста ясно различими:..

публикувано на 30.09.24 в 18:25
проф. Диана Гергова

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава.  "Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много..

публикувано на 30.09.24 в 12:00