Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рак краде като сврака на Марианските острови. Гурме в Ляонин

БНР Новини
12
Остров Манагаха - един от Марианските острови, от въздуха
Снимка: Елица Стоилова

И в това издание на Покана за пътуване ще изостря апетита ви с новата ни рубрика „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“. Този път ще ви водя в държавата-джудже Лихтенщайн, където, обаче, имат великански апетит за гурме ястия.
В столицата Вадуц, в чиито център пасат крави, а жителите са малко над 5000 жители, се запознах с Хубертус Реал, носител на златен медал от Олимпиадата за готвачи в Сидни през 1996 година и на една звезда Мишлен. Ако използваме армейски, вместо гастрономически термини, да имаш една, две или три звезди на Miсhelin е все едно да си генерал, маршал или генералисимус в кулинарията. А тъкмо тези магьосници диктуват модата, че храната вече не е само за наяждане! Тя е лекарство, произведение на изкуството, икебана за душата и тялото.
Хубертус Реал, носител на златен медал от Олимпиадата за готвачи в Сидни. Снимка Магдалена ГиговаХубертус Реал подготвя за гостите си седемстепенно меню от малки, но изключително колоритни порции. Той използва отгледани в градината му билки, подправя с трюфели почти всичко и не издава тайната как превръща в пяна... козето сирене.
„Не е задължително диетичната храна да бъде безвкусна. Така тя просто те кара да ламтиш за още и още. Когато се заситиш първо с очи, а после и от разнообразието на продуктите в малките порции, не усещаш глад”, каза специално за Покана за пътуване майстор-готвачът. Личният комплимент на г-н Реал към гостите му са чашка с големината на напръстник със студена краставичена супа, което си е най-банален български таратор. Само че отлично пасиран и украсен със споменатата пяна от козе сирене. В друго миниатюрно чашле, колкото шот от 15 грама, има мус от целина с „ангелски коси” от глазиран лук.
Пасиран таратор и мус от целина, приготвени от Хубертус РеалГаспачото – в превод: испанска студена доматена супа, Хубертус поднася в чаша за мартини с хрупкаво запечени корички от портокал. Домашно правените равиоли са с ръчно накълцана телешка кайма и въздушен лимонов сос с компот от манго.
 Финото заешко месо майсторът-готвач запича в чабата тесто с червено желе. За десерт сервира сорбе от босилек с пресни ягоди. И цялото това гурме пиршество в кукленски порции, без да се лишавате дори от прясно изпечените черни хлебчета с много полезни ядки.
Остров Тинан, един от Марианските острови  Снимка Елица СтоиловаЧували ли сте за Марианските острови? Не? Добре дошли в клуба на 95 на сто от човечеството. Ако знаете, обаче, че Марианската падина е най-дълбокото място на земята, имате шанс да се доближите до 5-те процента отличници. Елица Стоилова, която е в студиото, сякаш на шега подава документите си на конкурса за аниматор с английски и руски на остров Сайпан и… остава там 17 години. На 11 401 километра от родната София. Е, има ли по-подходящ човек от Елица да ни разкаже за Марианските острови, част от Микронезия.
Тя представя и любопитния животински свят на остров Сайпан, на 200 км от най-дълбокото място на земята – кокосов рак, който си къса орехите от палмата и пада с тях от 3-4 метра височина с идеята да ги счупи и да се докопа до вкусната сърцевина. Разказва и за марианската летяща лисица, чиито размах на крилата стига до метър и половина, млекопитаеща е и се храни с плодове.
Елица Стоилова е директор на департамента за туризъм в Българо-китайската камара за индустриално развитие. Това го казвам не само, за да ви се похваля какви хора гостуват в "Покана за пътуване", ами го използвам като плавен преход към следващата тема в предаването.
Неотдавна делегация от провинция Ляонин представи в София възможностите за екскурзии в Източен Китай и проучи български забележителности, които да допаднат на тамошните туристи. А като се има предвид, че китайците се придвижват на малки групи по 2 млн. души, това би означавало голяяяямо развитие на отрасъла у нас.
Зоопаркът за панди в Шънян  Снимка: архив на Хоу МанлинХоу Манлин, директор в най-голямата корпорация за туризъм в Шънян, столицата на провинция Ляонин, на мига привлече вниманието ми с разказа си за зоопарка за панди. Но интервюто с нея тръгна в по-сериозна посока – за красивите места, уникалния дворец и изключително вкусната местна кухня, основана върху манджурската.
Според китайските мащаби провинция Ляонин, чиято представителка Хоу Манлин е моя събеседничка днес, е малка – само 40 млн. души. А столицата Шънян наброява едва 7 млн. жители. Но при тях зимата рисува приказни картини от скреж по клоните.
В Покана за пътуване стигнахме толкова далеч, че ако искаме да се надскочим, следващите ни гости ще трябва да се връщат от Луната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Ирина Лазарова

Лабилно ли е духовното здраве на съвременника?

В поредното издание "За здравето" отправихме този въпрос към психиатъра д-р Ирина Лазарова. В анализите, коментарите и разсъжденията по темата поставихме разнопосочни акценти. Постарахме се да направим характеристика на новостите в психиатричната наука и практика, говорихме за неврозите и биполярните афективни разстройства, за масовите психози и..

публикувано на 05.07.25 в 09:35
Представянето на Декларацията за независимост пред Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г.

Отцепването на 13-те

2 юли 1776 г. Тринадесетте британски колонии в Северна Америка на Континенталния си конгрес обявяват, че повече няма да се подчиняват на Британската империя. На 4 юли Тринадесетте подписват Декларацията за независимост – денят става национален празник на новообразуваните Съединени щати. Събития, които тогава не получават дължимото им внимание,..

публикувано на 04.07.25 в 08:25
Яна Данаилова

Яна Данаилова: Конвенционалните храни предизвикват патологията в човешкото тяло

Връзката между храната и здравето е двупосочна. Човешкото тяло е уникално и то реагира на всяка храна по уникален начин. Храната, е субстрат на енергията, на хранителните вещества, на здравето и на болестта. Това твърди хранителният терапевт Яна Данаилова в предаването "Следобед за любопитните".  "Това, което ядем, както сме приготвили храната си,..

публикувано на 03.07.25 в 18:00

Иолина Василева – Китай за начинаещи

Китай безкрай! Колкото и да обикаляме из азиатската държава, все ще се натъкнем на нещо ново и непознато. А ако сте решили да я посетите за първи път, с книгата на Иолина Василева "С обич от Китай" или с постовете ѝ от едноименната страница във Фейсбук определено ще тръгнете по-подготвени. Красивата русокоса дама е създала увлекателен наръчник,..

публикувано на 03.07.25 в 13:35
Силвия Борисова

Образованието в нови хоризонти: Предизвикателства и решения

Ако образованието беше кораб, можем ли да сменим изгнилите и пробити части, докато той е в открити води, движейки се към нови хоризонти? Това метафорично сравнение поставя пред нас предизвикателството да мислим как да обновим и реформираме образователната система, без да спираме нейния ход. Този въпрос зададохме на доц. Силвия Борисова –..

публикувано на 01.07.25 в 11:47