Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За свободата да мислиш

БНР Новини

„Свободно поетическо общество“ е електронно списание, което съществува вече близо две години. За това време налице са вече десет броя. Малкият екип от млади ентусиасти, които го списват включва Александър Христов, Белослава Димитрова, Марианна Георгиева, Зорница Гъркова, Владимир Полеганов. На Софийския литературен фестивал списанието беше представено в разговор с публиката. Редакторите показаха не само как изглежда то на екрана, но и хартиено издание, в което са подбрани материали от различните броеве на „Свободно поетическо общество“, което е в ограничен тираж. То се разпространява безплатно, като целта е повече хора да се запознаят с целите, облика и авторите на списанието. Редакторите разказаха историята му и как то държи на традицията в лицето на старото Свободно поетическо общество с участието на Ани Илков, Владимир Левчев, Ирма Димитрова, Едвин Сугарев, Румен Леонидов. Те подчертаха, че списанието мисли поетическото далеч отвъд поезията, като посочиха, че то обхваща широки полета на изкуството, но също на публицистиката и науката, както и това, че не се занимава пряко с актуалните събития, а ги мисли в по-дълбока и разширена перспектива. В този смисъл броевете могат да бъдат четени без съдържанието им да остарява. Беше акцентирано върху отделни броеве, както и върху качения архив на самиздатските списания „Мост“ и „Глас“. В изказването си Ани Илков изрично подчерта, че редакторите са талантливи писатели и поети, които са постигнали това да създадат ново лице на платформата „Свободно поетическо общество“ и изрази увереност в успешното развитие на електронното списание занапред, като подкани усилията на младите хора да бъдат подкрепени. А каква по-голяма подкрепа от четенето?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две книги-свидетелства за страданията на мюсюлманите по време на комунистическия режим

Проф. Зейнеп Зафер, която завежда Катедрата по български език и литература в Анкарския университет и доц. Нурие Муратова, която преподава "Архивистика" в Югозападния университет "Неофит Рилски", Благоевград са авторки на биографичното изследване за Мефкюре Моллова "Тюркология в изгнание". Книгата беше представена заедно със сборника от..

публикувано на 07.06.24 в 09:33
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Как да пробудим героите в нас?

Книгата "Да пробудиш героите в теб" на американската авторка д-р Каръл Пирсън излиза в ново разширено издание на български език, поради големия читателски интерес. Изданието е резултат на задълбочено двайсетгодишно изследване на авторката, което обогатява теорията на швейцарския психиатър и психотерапевт Карл Густав Юнг, опирайки се на..

публикувано на 06.06.24 в 17:02

Нова биографична книга за Алеко Константинов

"На Алеко Константинов може да съперничи единствено славата на неговия злополучен герой. Няма български писател с такова огромно присъствие в българската култура, с такова влияние върху самосъзнанието и самооценката на българина, върху самочувствието на интелигенцията ни, играл толкова успешна роля не в областта на виртуално-литературното, а в реалната..

публикувано на 06.06.24 в 16:45
Атанас Атанасов

Другите места и пейзажи на Атанас Атанасов

Галерия "Арте" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Атанасов "На друго място". Това интригуващо заглавие е подсказано от неговия колега Станислав Памукчиев, който откри тази експозиция на именития ни артист.  Изложбата включва серия нови картини, предимно живопис в различни размери, като повечето от тях са във форма на кръг,..

публикувано на 06.06.24 в 15:42